Yli 65-vuotiaat AstraZenecan rokotteen ottaneet voivat poikkeustapauksessa saada toisen annoksen mRNA-rokotteena

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 19.05.2021 klo 16:20

THL:n uuden linjauksen mukaan jatkossa yli 65-vuotiaille voidaan antaa kahta eri tyyppistä rokotevalmistetta. Tämä tarkoittaa, että 1. annoksensa AstraZenecan adenovirusrokotteena saaneet voivat poikkeussyistä valita toisella rokotuskerralla myös mRNA-rokotteen. Suomessa käytössä ovat Biontech-Pfizerin ja Modernan mRNA-rokotteet.

THL:n linjan mukaisesti Kymsoten suositus on, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat aiemmin saamallaan koronarokotteella, mikäli valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. On huomioitava, että rokotteen aiheuttamat mahdolliset lievät oireet voivat olla voimakkaampia eri valmisteita yhdisteltäessä.

”Ohimenevien haittojen riski on huomattavasti matalampi, kun molemmat annokset annetaan samalla rokotevalmisteella. Yli 65-vuotialla kahden AstraZeneca-annoksen ottaneilla kuumeen ja lihaskivun kaltaiset oireet ovat olleet hyvin vähäisiä”, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymsotessa jo varatut ajat 2. AstraZeneca-annokselle säilyvät entisellään. Yli 65-vuotiaiden henkilöiden, jotka kieltäytyvät 2. rokotuksesta AstraZeneca-rokotevalmisteella, tulee olla yhteydessä puhelimitse ajanvaraukseen ja perua aika. Varaajille myönnetään uusi rokotusaika, mutta annosväli voi mahdollisesti pidentyä suunnitellusta.

Rokotevalmistetta ei ole mahdollista valita rokotuspisteellä, vaan annettava valmiste käy ilmi aikaa varatessa.

Tietoa ajanvarauksesta täältä: https://korona.kymsote.fi/ajanvaraus-rokotukseen/