Yleistä koronarokotteista

Koronavirusrokotteet antavat suojaa vakavia tautitapauksia vastaan. Koronarokotteen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista ja maksutonta, ja sitä tarjotaan kaikille 16 vuotta täyttäneille.

Koronarokotuksilla pyritään ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa: vakavien tautitapauksien lisäksi estetään ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpidetään terveydenhuollon kantokykyä.

Suomi on mukana kaikissa Euroopan unionin koronarokotehankinnoissa, joihin rokotteet on valittu todennäköisen valmistumisaikataulun sekä oletetun tehon ja turvallisuuden mukaan. Rokotusten aikatauluun Suomessa vaikuttavat eniten myyntilupien myöntäminen sekä rokotteiden saatavuus.

Rokotteiden teho ja turvallisuus

Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Siitä, kuinka hyvin koronarokotteet estävät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen, ei vielä tiedetä tarkasti – tieto tarkentuu tutkimustiedon karttuessa.

Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä. Lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain rokotteille, joilla on tutkimuksin osoitettua näyttöä sekä tehosta että turvallisuudesta. Rokotteiden turvallisuutta seurataan myös niiden käyttöönoton jälkeen.

Rokotuksen jälkeen on toistaiseksi edelleen tärkeää pitää riittävää turvaväliä (vähintään kaksi metriä), huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää tarvittaessa maskia sekä hakeutua herkästi koronavirustestiin, jos oireita ilmenee. Huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta voi auttaa torjumaan koronan lisäksi myös muita tarttuvia tauteja.

Rokotevalmisteet

mRNA-rokotteet

mRNA-koronarokotteet pohjautuvat teknologiaan, jota on kehitetty 1990-luvulta lähtien. mRNA-rokotteet sisältävät lähetti-RNA:ta (mRNA), jonka avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta. Elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa tämän pintaproteiinin vieraaksi ja alkaa tuottaa vasta-ainetta sitä vastaan. Näin elimistöä opetetaan torjumaan varsinaista koronavirusta, jos tautia aiheuttava virus pääsee elimistöön. RNA ei pysty liittymään rokotetun solujen perimään, eli DNA:han. Lähde: THL.

Adenovirusvektorirokotteet

Adenovirusvektorirokotteissa kuljettajaviruksena on adenovirus. Tämä kuljettajavirus on vaaraton eikä pysty lisääntymään elimistossä. Adenovirus kuljettaa geeniä, joka ohjaa solut tuottamaan koronaviruksen pintaproteiinia. Kun tämä kuljettajavirus vie geenin pistoskohdan soluun, solu alkaa tuottaa pinnalleen pintaproteiinia. Elimistö tunnistaa proteiinin vieraaksi ja alkaa suojautua sitä vastaan. Adenovirus on vektorirokotteiden yleisin kuljettajavirus ja sitä on käytetty kuljettimena mm. ebola-, HIV- ja tuberkuloosirokotteissa sekä syöpähoidoissa. Lähde: THL.

Kymsotella käytössä olevat rokotevalmisteet

Moderna

Moderna on mRNA-rokote, joka soveltuu 18 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. Rokote ei sisällä säilöntäaineita eikä tehosteainetta. THL on linjannut, että tutkimusten laajentuessa lapsiin, on mahdollista, että Modernan rokotetta annetaan myös heille. Rokote ehkäisee erittäin tehokkaasti etenkin vakavaa COVID-19 -tautia. Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia, säilöntäaineita eikä tehosteainetta.

Vaxveria (Astra-Zeneca)

Astra-Zenecan Vaxveria-rokote on adenovirusvektorirokote, joka soveltuu kansallisen ohjeistuksen mukaisesti 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokote ehkäisee tehokkaasti etenkin vakavaa COVID-19 -tautia. Rokote ei sisällä tehosteainetta tai eläviä koronavirustaudin aiheuttajaviruksia.

Comirnaty (BioNtech-Pfizer)

BioNtech-Pfizerin Comirnaty-rokote on mRNA-rokote, joka on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. THL on linjannut, että tutkimusten laajentuessa lapsiin, on mahdollista, että rokotetta annetaan myös heille. Rokote ehkäisee erittäin tehokkaasti etenkin vakavaa COVID-19 -tautia. Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia, säilöntäaineita eikä tehosteaineita.

Lähde: THL