Todistus tartuntatautipäivärahaa varten ja laskimotukosarviopyyntö

Tartuntatautipäivärahaan oikeuttava todistus tulee hakea ensisijaisesti työterveydenhuollosta. Ohjeistus koskee Kymenlaakson alueen työnantajia sekä yksityisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.

Toimintaohjeet eristykseen, kontaktien välttämiseen ja karanteeniin löydät tältä sivulta.

Työnantajat sekä yksityisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät

Työnantajien tulee ohjata työntekijä ensisijaisesti työterveyteen, mikäli työnantaja tarvitsee tartuntatautipäivärahaa varten terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittaman todistuksen tartuntariskistä. Tässä tapauksessa työnantajan tai työntekijän ei tarvitse olla yhteydessä Kymsoteen.

Laboratoriovarmennetun koronatestituloksen perusteella terveydenhuollon ammattilainen voi kirjoittaa todistuksen siitä, millä ajalla työpaikalle menoa ei tartuntariskin vuoksi suositella. Yksityisen terveydenhuollon testin maksaa joko työnantaja tai työntekijä itse.

Tartuntatautipäivärahaan oikeuttava todistus voidaan kirjoittaa vain siksi aikaa, kun sairastuneen katsotaan olevan tartuttava. Tyypillisesti tämä aika on noin 5-10 päivää. Ohje koskee myös yksityisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä. Tartuntatautipäivärahan myöntämisestä vastaa Kela.


Kymsoten myöntämä todistus tartuntatautipäivärahaa varten ja laskimotukosarviopyyntö

Mikäli olet saanut terveydenhuollossa tehtävästä koronatestistä positiivisen vastauksen ja tarvitset Kymsotelta tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan todistuksen tai sinulla on riski verisuonitukoksiin, lue nämä ohjeet tarkasti.

Sekä tartuntatautipäivärahaan oikeuttavaa todistusta että laskimotukosarviopyyntöä varten täytetään esitietolomake, joka lähetetään Kymsotelle kirje- tai turvasähköpostilla. Lataa ja täytä tarvitsemasi lomake ja toimita se Kymsoten kirjaamoon alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Esitietolomakkeen voi täyttää selaimessa tai tietokoneohjelmalla, joka mahdollistaa PDF-asiakirjojen muokkaamisen. Mikäli täytät lomakkeen mobiililaitteella, tarvitset asiakirjojen täyttämiseen soveltuvan puhelinsovelluksen, kuten Adobe Readerin tai vastaavan. Kirjepostilla lähetettävän lomakkeen voi tulostaa ja täyttää käsin.

Laskimotukosarviopyyntö

Koronainfektio lisää laskimotukoksien riskiä. Jos sinulla on kohonnut tukosriski, kuulut riskiryhmiin tai olet raskaana, voit pyytää itsellesi laskimotukosarvion. Voit itse arvioida omaa riskiä laskimotukoksiin HUS:n sivuilla.

Laskimotukosarvio pyydetään heti, kun olet saanut positiivisen koronatestivastauksen.

Kymsoten myöntämä todistus tartuntatautipäivärahaa varten

Huomioi ensin, että tartuntatautipäivärahaan oikeuttavaa todistusta varten tarvitset positiivisen vastuksen terveydenhuollossa tehdystä koronatestistä. Kotitesti ei ole riittävä todiste todistusta varten. Todistusta tartuntatautipäivärahaa varten haetaan vasta sitten, kun tauti on hellittämässä, esimerkiksi ensimmäisenä oireettomana päivänä.

Kymsote myöntää todistuksia tartuntatautipäivärahaa varten vain Kymenlaakson kuntien asukkaille. Mikäli asut muualla Suomessa, pyydä todistus työterveydenhuollosta tai kotikuntasi terveysasemalta.

Esitietolomakkeen lähettäminen

Postitse lomake lähetetään osoitteeseen: Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Kirjaamo, Kotkantie 41, 48210 Kotka.

Sähköinen lähettäminen turvapostina:
Täytä esitietolomake ja tallenna se omalle työasemalle. Älä lähetä tietoja suojaamattomasti vaan käytä Kymsoten turvasähköpostia. Tutustu ohjeeseen, miten voit lähettää turvapostia. Palvelun käyttö edellyttää sähköpostiosoitteen rekisteröimistä palveluun. Lähetä lomake osoitteeseen kirjaamo@kymsote.fi