Ohjeita työntekijöille ja yrityksille

Työntekijöille

Kymenlaakson alueellisen etätyösuosituksen myötä Kymsote suosittaa työtehtävien salliessa etätyötä ja tehdään työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja.


Yrityksille

Kymenlaakson alueellinen koronatilanteen ohjausryhmä suosittaa Kymenlaakson alueen työnantajille siirtymistä mahdollisimman kattavasti etätyöhön ja etäkokouskäytäntöihin. Lisäksi Kymsote kehottaa alueen työnantajia harkitsemaan muutoksia sairauslomakäytäntöihin.

Etätyösuositus ja maskin käyttö työpaikoilla

  • Suositellaan työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.
  • Maskien käyttöä suositellaan työpaikoilla kaikille, erityisesti jos 2 metrin turvaväliä ei voida pitää. Maskia suositellaan käytettäväksi myös silloin, kun työntekijöillä on turvavälit. Jos on työntekijä työskentelee tilassa yksin, maskia ei tarvitse käyttää.
  • Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Sairaslomakäytännöt

Kymsote kehottaa Kymenlaakson alueen työnantajia harkitsemaan muutoksia sairauslomakäytäntöihin. Erityisesti kehotetaan tarvittaessa laajentamaan ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntöä. Työnantajien tulisi mahdollisuuksien mukaan suosia ohjeita, joissa työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esim. 3–7 päiväksi.

Tällä voidaan välttää terveyspalvelujen turhaa kuormittamista. Lisäksi odottelu terveydenhuollon vastaanotolla lisää tartuntavaaraa.