Lapset

Vaikean koronavirustaudin riski lapsilla ja nuorilla

Vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla. Vaikean koronavirustaudin riski ei ole lisääntynyt terveillä tai niillä lapsilla ja nuorilla, joiden perussairaus, esimerkiksi astma tai diabetes, on hoitotasapainossa.

Sairastumisriski ei ole yleensä kohonnut myöskään lapsilla, joilla on vaikea perussairaus tai jotka tarvitsevat puolustuskykyä lamaavaa eli immunosuppressiivista lääkitystä. Sen sijaan lääkityksen lopettaminen voi olla vaarallista.

Jos tällaista lääkitystä tarvitseva lapsi tai nuori saa koronavirusinfektioon sopivia oireita, huoltajan pitää ottaa herkästi yhteyttä siihen erikoissairaanhoidon yksikköön, jossa lapsi tai nuori on perussairautensa vuoksi seurannassa.


Välitöntä hoitoa vaativat oireet lapsilla

Alla olevat ohjeet pätevät aina taudinaiheuttajasta tai perussairaudesta riippumatta.

Jos lapsi sairastuu ja hänelle tulee jokin seuraavista oireista, hakeutukaa mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:
  • hengitysvaikeuksia
  • iho on sinertävä tai harmaa
  • lapsi ei juo tarpeeksi
  • lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti
  • lapsi ei herää tai reagoi mihinkään
  • lapsi on niin ärtyisä, ettei halua olla sylissä
  • oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera

Yleisiä toimintaohjeita lasten kanssa

Jos lapsella on lieviä hengitystieoireita, hänen tulisi pysyä kotona eikä mennä esimerkiksi päiväkotiin. Jos oireet johtuvat esim. siitepölyallergiasta ja poistuvat lääkityksen aloittamisen jälkeen, lapsi voi mennä päiväkotiin kun on taas oireeton.

Lapsi voi käydä leikkipuistossa, jos hän on terve. Tartuntariskin vähentämiseksi käsienpesusta on huolehdittava heti leikkimisen jälkeen. Aikuisen on hyvä olla mukana muistuttamassa lähikontaktien välttämisestä.