Koronavirustesti

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirustestiin hakeutumisesta, näytteenottopisteistä ja testitulosvastauksista. Tutustu ensin koronainfon osioon Kun epäilet tartuntaa tai sairastut ja noudata toimintaohjeita.

Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella. Ajan koronavirustestiin saa nopeimmin käyttämällä Koronabotti-palvelua.

Milloin hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

 • jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
 • jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
 • jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai 
 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
 • olet raskaana.

Huomaathan, että sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Voit silloin tehdä covid-kotitestin. Jos kotitesti on positiivinen, suosittelemme vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Mikäli sinulla on hengitystietulehduksen oireita, suosittelemme että pysyt pois työpaikalta ja koulusta, vaikka covid-kotitesti olisi negatiivinen.

Kymsote ei teetä koronatestejä matkustamista varten. Mikäli matkustat, tulee sinun hakea koronatesti yksityiseltä terveydenhuollon taholta.


Ennen koronavirustestiä

 • Tee ensin koronavirustaudin sähköinen oirekysely Koronabotti-palvelussa. Palvelusta saat nopeimmin ohjeet koronavirustestiin hakeutumisesta. Jos olosi on huono ja oireita paljon, tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Koronabotti- ja Omaolo-palvelua voivat käyttää henkilöt, joilla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen (pankkitunnukset, mobiilivarmenne). Palveluissa voi asioida myös lapsen puolesta (Omaolossa alle 15-vuotiaan ja Koronabotissa alle 16-vuotiaan lapsen).
 • Mikäli sähköisten palveluiden käyttö ei ole mahdollista, ota yhteyttä terveysasemien ajanvaraukseen puhelimitse 05 220 2000.
 • Koronavirustestiin (myös drive-in) mennään aina vain ajanvarauksella.

Koronavirustestejä tehdään:

 • Kotkassa Kotkansaaren drive-in -pisteessä
 • Kouvolassa Hallituskadun pisteessä
 • Kotihoidon palvelujen piirissä olevilta pääasiallisesti asiakkaan kotona.
 • Asumis- ja hoivapalvelujen piirissä olevilta asumisyksikössä tai kotona.
 • Koronavirustestejä tehdään hoidon tarpeen arvioinnin mukaan.

Koronavirustestin tulosten saaminen

Koronavirustestituloksia ei tiedustella puhelimitse. Näytteiden vastauksien ajat vaihtelevat. Tällä hetkellä testitulos saapuu 1-2 vuorokaudessa. Huomioithan, että kaikkia positiivisen koronatestituloksen saaneita ei enää kontaktoida puhelimitse.

Tartuntatautiyksikkö on yhteydessä vain riskiryhmiin kuuluviin, ikäihmisiin ja raskaana oleviin. Lisäksi tartuntatautiyksikkö panostaa laitos-, hoiva- ja sairaalaepidemioiden torjuntaan.

Kun odotat koronavirustestin tuloksia:

 • Koronavirustestissä käyneen henkilön on pysyttävä kotona siihen saakka, kunnes saa testistä negatiivisen tuloksen.
 • Testitulos tulee ensimmäisenä näkyviin Omakantaan.
 • Tuloksesta ilmoitetaan myös tekstiviestillä, jos tulija on antanut siihen luvan aikaa varatessa ja asiassa ei ole epäselvyyksiä.
 • Positiivisesta testituloksesta ilmoitetaan tekstiviestillä, jossa ohjataan Koronatietoni.fi-palveluun. Tartunnanjäljitys pyrkii kontaktoimaan erityisesti sotealan työntekijät ja iäkkäämmät hoivapalveluiden asukkaat.
 • Mikäli vastausta ei kuulu neljässä päivässä, tietoa voi kysellä myös omalta terveysasemalta.

Todistus koronatestituloksesta

Tiedot negatiivisesta koronatestituloksesta voi ladata Omakannasta koronatodistuksen yhteydessä sähköisesti. Sen voi myös tulostaa. Palvelun edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

EU:n yhteinen koronatodistus sisältää tiedot saaduista koronarokotteista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

Koronatietoni.fi-palvelu

Todistuksen koronatestistä voi ladata myös Koronatietoni.fi-palvelusta.

Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelussa on mahdollista toisen henkilön puolesta asiointi.

Tartuntatautipäivärahaan oikeuttava todistus

Tartuntatautipäivärahaan oikeuttava todistus tulee hakea ensisijaisesti työterveydenhuollosta. Ohjeistus koskee Kymenlaakson alueen työnantajia sekä yksityisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.

Mikäli olet saanut terveydenhuollossa tehtävästä koronatestistä positiivisen vastauksen ja tarvitset Kymsotelta tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan todistuksen tai sinulla on riski verisuonitukoksiin, lue ohjeet eristystodistuksesta ja laskimotukosarviosta tarkasti.


Näytteenottopisteet

Kotka

Kotkansaaren drive-in -näytteenotto sijaitsee Kotkansaaren linja-autoasemalla (Katariinantori, 48100 Kotka). Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella.

Kartta Kotkansaaren näytteenottopisteestä
Kotkansaaren drive-in -näytteenottopiste sijaitsee Kotkan linja-autoasemalla.

Kouvola

Kouvolan näytteenotto sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 7D (Pihlajalinnan toimipiste). Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella.

Mikäli tulet autolla, pysäköi ja kävele Pihlajalinnan toimipisteen pääovea kohti. Näytteenotto tapahtuu pääoven viereisessä tilassa, odota oven edessä olevan kyltin kohdalla.

Kouvolan Hallituskadun näytteenottopiste sijaitsee Kouvolan keskustassa Pihlajalinnan toimipisteen yhteydessä.