Koronavirustesti

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirustestiin hakeutumisesta, näytteenottopisteistä ja testitulosvastauksista.

Ajan koronavirustestiin saa nopeimmin käyttämällä Koronabotti-palvelua. Koronavirustestejä tehdään Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa. Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella.

Tutustu ensin koronainfon osioon Kun epäilet koronatartuntaa ja noudata toimintaohjeita.

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

 • jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
 • jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
 • jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai 
 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään (Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät) TAI
 • olet raskaana.

Kymsote ei teetä koronatestejä matkustamista varten. Mikäli matkustat, tulee sinun hakea koronatesti yksityiseltä terveydenhuollon taholta.

Ennen koronavirustestiä:

 • Tee ensin koronavirustaudin sähköinen oirekysely Koronabotti-palvelussa. Palvelusta saat nopeimmin ohjeet koronavirustestiin hakeutumisesta. Jos olosi on huono ja oireita paljon, tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Koronabotti- ja Omaolo-palvelua voivat käyttää henkilöt, joilla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen (pankkitunnukset, mobiilivarmenne). Palveluissa voi asioida myös lapsen puolesta (Omaolossa alle 15-vuotiaan ja Koronabotissa alle 16-vuotiaan lapsen).
 • Mikäli sähköisten palveluiden käyttö ei ole mahdollista, ota yhteyttä puhelimitse Päivystysavun koronalinjaan p. 116 117. Puhelimen nauhoite tulee kuunnella tarkkaan ja toimia sen mukaisesti. Koronavirukseen liittyvät asiat, myös testaus asioidaan linjalla 1. Saat lähetteen ja ohjeet näytteenottoa varten.
 • Koronavirustestiin (myös drive-in) mennään aina vain ajanvarauksella.

Koronavirustestejä tehdään:

 • Haminassa terveyskeskuksen takana olevassa näytteenottopisteessä
 • Kotkassa Kymenlaakson keskussairaalassa sekä Kotkansaaressa
 • Kouvolassa Marjoniemen terveysasemalla sekä Hallituskadun drive-in-pisteessä
 • Kotihoidon palvelujen piirissä olevilta pääasiallisesti asiakkaan kotona.
 • Asumis- ja hoivapalvelujen piirissä olevilta asumisyksikössä tai kotona.
 • Koronavirustestejä tehdään hoidon tarpeen arvioinnin mukaan.

Koronavirustestin tulosten saaminen:

Koronavirustestituloksia ei tiedustella puhelimitse. Näytteiden vastauksien ajat vaihtelevat. Tällä hetkellä testitulos saapuu 1-2 vuorokaudessa.

Huomioithan, että kaikkia positiivisen koronatestituloksen saaneita ei enää kontaktoida puhelimitse.

Kun odotat koronavirustestin tuloksia:

 • Koronavirustestissä käyneen henkilön on pysyttävä kotona siihen saakka, kunnes saa testistä negatiivisen tuloksen.
 • Testitulos tulee ensimmäisenä näkyviin Omakantaan.
 • Tuloksesta ilmoitetaan myös tekstiviestillä, jos tulija on antanut siihen luvan aikaa varatessa ja asiassa ei ole epäselvyyksiä.
 • Positiivisesta testituloksesta ilmoitetaan tekstiviestillä, jossa ohjataan Koronatietoni.fi-palveluun. Tartunnanjäljitys pyrkii kontaktoimaan erityisesti sotealan työntekijät ja iäkkäämmät hoivapalveluiden asukkaat.
 • Mikäli vastausta ei kuulu neljässä päivässä, tietoa voi kysellä myös omalta terveysasemalta.

Todistus koronatestituloksesta

Tiedot negatiivisesta koronatestituloksesta voi ladata Omakannasta koronatodistuksen yhteydessä sähköisesti. Sen voi myös tulostaa. Palvelun edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

EU:n yhteinen koronatodistus sisältää tiedot saaduista koronarokotteista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

Koronatietoni.fi-palvelu

Todistuksen koronatestistä voi ladata myös Koronatietoni.fi-palvelusta.

Koronatietoni.fi-palvelua käytetään myös tartunnanjäljityksen apuna. Jos sinulla on positiivinen koronavirustestitulos ja olet saanut ohjeen ilmoittaa altistuneet henkilöt, Koronatietoni.fi-palvelussa voi ilmoittaa paikkoja ja henkilöitä tartunnanjäljitystä varten. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelussa on mahdollista toisen henkilön puolesta asiointi.

Mikäli olet saanut positiivisen koronatestivastauksen ja tarvitset eristyspäätöksen tai sinulla on riski verisuonitukoksiin, tutustu ja täytä tarvittaessa esitietolomake eristystodistusta ja tukosriskiarviota varten. Lomakkeen ja siihen liittyvät ohjeet löytyvät osiosta Karanteeni ja eristys:


Näytteenottopisteet

Hamina

Haminan terveyskeskus

Haminan terveyskeskus (Reutsinkatu 1, 49400 Hamina), drive-in -koronanäytteenotto (saapuminen tapahtuu Tuulimyllynrinteen kautta). Talvella näytteenotto sisätilassa näytteenottopisteen tuulikaapissa. Hoitaja avaa oven. Näytteenottopiste on avoinna arkisin kello 7.40–14.15. Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella

Haminan terveyskeskuksen koronanäytteenottopiste sijaitsee terveyskeskuksen takana. Ajo Tuulimyllynrinteen kautta.

Kotka

Kymenlaakson keskussairaala

Kymenlaakson keskussairaala (Kotkantie 41, 48210 Kotka), drive-in -koronanäytteenotto (saapuminen entisen ambulanssirampin kautta), näytteenotto avoinna arkisin ma-pe kello 9-13.45. Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella.

Kymenlaakson keskussairaalan kulkureitit
Kymenlaakson keskussairaalan sisäänkäynnit.

Poikkeukselliset liikennejärjestelyt Kymenlaakson keskussairaalan edustalla

Kotkassa Paimenportin eritasoliittymän rakennustyöt vaikuttavat Kymenlaakson keskussairaalassa asioivien saapumiseen. Sairaalaan tulijoita pyydetään varautumaan viivästyksiin reiteillä ja varaamaan tavallista enemmän aikaa matkustamiseen.

Kotkansaaren drive-in -näytteenotto

Kotkansaaren drive-in -näytteenotto sijaitsee Kotkansaaren linja-autoasemalla (Katariinantori, 48100 Kotka).

Näytteenottopiste palvelee arkisin kello 8-20 ja viikonloppuisin kello 10-18.

Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella.

Kartta Kotkansaaren näytteenottopisteestä
Kotkansaaren drive-in -näytteenottopiste sijaitsee 1.1.2022 alkaen Kotkan linja-autoasemalla.

Kouvola

Marjoniemen terveysasema

Marjoniemen terveysasema (Marjoniementie 10, 45100 Kouvola), näytteenotto avoinna ma-pe klo 9-14.35. Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella. Sisäänkäynti on Marjoniemen terveysaseman A-ovesta rakennuksen oikeassa päädyssä, käynti ovelle on on alaparkkipaikan kautta. Näyte voidaan ottaa myös drive-in -periaatteella.

Marjoniemen terveysaseman sisäänkäynnit.

Kouvolan drive-in -näytteenotto

Kouvolan drive-in -näytteenotto sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 7 (Pihlajalinnan toimipisteen pysäköintialue) ja on avoinna ma–ti kello 9-16.40, ke-pe kello 9-15.40 ja la-su kello 10-15.40.

Ruuhka-aikoina näytteenotto saattaa olla auki myös näiden aikojen ulkopuolella.

Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella. Odotathan vuoroasi tukkimatta ajokaistaa.

Kouvolan Hallituskadun drive-in -näytteenottopiste sijaitsee Kouvolan keskustassa Pihlajalinnan toimipisteen pysäköintialueella.