Koronavirustesti

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirustestiin hakeutumisesta, näytteenottopisteistä ja toimintaohjeista testituloksen odottamisen suhteen.

Ajan koronavirustestiin saa nopeimmin käyttämällä Koronabotti-palvelua. Koronavirustestejä tehdään Etelä- ja Pohjois-Kymenlaaksossa. Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella (myös drive-in-pisteisiin).

Ennen koronavirustestiä:

 • Tee ensin koronavirustaudin sähköinen oirekysely Koronabotti-palvelussa. Palvelusta saat nopeimmin ohjeet koronavirustestiin hakeutumisesta. Jos olosi on huono ja oireita paljon, tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Koronabotti- ja Omaolo-palvelua voivat käyttää henkilöt, joilla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen (pankkitunnukset, mobiilivarmenne). Palveluissa voi asioida myös lapsen puolesta (Omaolossa alle 15-vuotiaan ja Koronabotissa alle 16-vuotiaan lapsen).
 • Mikäli sähköisten palveluiden käyttö ei ole mahdollista, ota yhteyttä puhelimitse Päivystysavun koronalinjaan p. 116 117. Puhelimen nauhoite tulee kuunnella tarkkaan ja toimia sen mukaisesti. Koronavirukseen liittyvät asiat, myös testaus asioidaan linjalla 1. Saat lähetteen ja ohjeet näytteenottoa varten.
 • Koronavirustestiin (myös drive-in) mennään aina vain ajanvarauksella.

Koronavirustestin kriteerit

 • Jos sinulla on alla olevia koronavirustartunnan oireita, hakeudu testiin mahdollisimman pian ja vältä lähikontakteja: akuutti hengitystieinfektio (yksi oire riittää: kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys) tai ripuli/pahoinvointi ilman muuta ilmeistä syytä.
 • Jos olet altistunut koronavirukselle, hakeudu testiin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
 • Pääsääntöisesti oireettomia ei testata, vaan siihen ohjeistetaan tapauskohtaisesti. Mikäli tartunnanjäljitys saa ohjeen Kymsoten tartuntatautiyksiköltä, voidaan henkilö testata, vaikkei koronaviruksen oireita ole ilmennyt.
 • Koronavirustestiä ei kuitenkaan pääsääntöisesti tarvita enää lievästi oireilevilta henkilöiltä, jos henkilö on kahdesti rokotettu ja toisesta rokotuksesta on vähintään viikko. Muutos ei kuitenkaan koske niitä kahdesti rokotettuja henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirukselle tai jotka työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä. Halutessaan jokainen lievästi oireileva voi kuitenkin edelleen hakeutua koronatestiin. Vaikeissa hengitystieinfektion oireissa koronainfektio on myös edelleen suljettava pois näytteellä rokotustilanteesta huolimatta.
 • Kymsote ei teetä koronatestejä matkustamista varten. Mikäli matkustat, tulee sinun hakea koronatesti yksityiseltä terveydenhuollon taholta.

Alle 12-vuotiaiden koronavirustestaus

Alle 12-vuotias suositellaan vietäväksi koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa:

 • Lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
 • Lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.
 • Lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.
 • Yli 12-vuotiaita koskevat samat ohjeet kuin aikuisia. Rokottamattomien yli 12-vuotiaiden nuorten ja aikuisten pitäisi aina hakeutua testiin, kun heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Koronavirustestejä tehdään:

 • Haminassa terveyskeskuksen takana olevassa näytteenottopisteessä
 • Kotkassa Kymenlaakson keskussairaalassa sekä Kotkansaaressa
 • Kouvolassa Marjoniemen terveysasemalla sekä Hallituskadun drive-in-pisteessä
 • Kotihoidon palvelujen piirissä olevilta pääasiallisesti asiakkaan kotona.
 • Asumis- ja hoivapalvelujen piirissä olevilta asumisyksikössä tai kotona.
 • Koronavirustestejä tehdään hoidon tarpeen arvioinnin mukaan

Koronavirustestin tulosten saaminen:

Koronavirustestituloksia ei tiedustella puhelimitse. Näytteiden vastauksien ajat vaihtelevat. Tällä hetkellä testitulos saapuu 1-2 vuorokaudessa.

Kun odotat koronavirustestin tuloksia:

 • Koronavirustestissä käyneen henkilön on pysyttävä kotona siihen saakka, kunnes saa testistä negatiivisen tuloksen.
 • Testitulos tulee ensimmäisenä näkyviin Omakantaan.
 • Negatiivisesta tuloksesta ilmoitetaan myös tekstiviestillä, jos tulija on antanut siihen luvan aikaa varatessa ja asiassa ei ole epäselvyyksiä.
 • Positiivisesta testituloksesta soitetaan aina ja annetaan samalla toimintaohjeita.
 • Mikäli vastausta ei kuulu neljässä päivässä, tietoa voi kysellä myös omalta terveysasemalta.

Todistus koronatestituloksesta

Tiedot negatiivisesta koronatestituloksesta voi ladata Omakannasta koronatodistuksen yhteydessä sähköisesti. Sen voi myös tulostaa. Palvelun edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

EU:n yhteinen koronatodistus sisältää tiedot saaduista koronarokotteista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

Koronatietoni.fi-palvelu

Todistuksen koronatestistä voi ladata myös koronatietoni.fi-palvelusta.

Koronatietoni.fi-palvelua käytetään myös tartunnanjäljityksen apuna. Jos sinulla on positiivinen koronavirustestitulos ja olet saanut ohjeen ilmoittaa altistuneet henkilöt, koronatietoni.fi-palvelussa voi ilmoittaa paikkoja ja henkilöitä tartunnanjäljitystä varten. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelussa on mahdollista toisen henkilön puolesta asiointi.


Näytteenottopisteet

Hamina

Haminan terveyskeskus

Haminan terveyskeskus (Reutsinkatu 1, 49400 Hamina), drive-in -koronanäytteenotto (saapuminen tapahtuu Tuulimyllynrinteen kautta). Näytteenottopiste on avoinna arkisin kello 7.40–14.15. Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella

Haminan terveyskeskuksen koronanäytteenottopiste sijaitsee terveyskeskuksen takana. Ajo Tuulimyllynrinteen kautta.

Kotka

Kymenlaakson keskussairaala

Kymenlaakson keskussairaala (Kotkantie 41, 48210 Kotka), drive-in -koronanäytteenotto (saapuminen entisen ambulanssirampin kautta), näytteenotto avoinna arkisin ma-pe kello 9-13.45. Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella.

Kymenlaakson keskussairaalan sisäänkäynnit.
Poikkeukselliset liikennejärjestelyt Kymenlaakson keskussairaalan edustalla

Kotkassa Paimenportin eritasoliittymän rakennustyöt vaikuttavat Kymenlaakson keskussairaalassa asioivien saapumiseen vuoden 2021 loppuun saakka. Sairaalaan tulijoita pyydetään varautumaan viivästyksiin reiteillä ja varaamaan tavallista enemmän aikaa matkustamiseen.

Kotkansaaren drive-in -näytteenotto

Kotkansaaren drive-in -näytteenotto sijaitsee osoitteessa Keskuskatu 30, ja on avoinna ma–ti kello 9-19.40, ke-pe kello 9-15.40 ja la-su kello 8.30-15.40.

Ruuhka-aikoina näytteenotto saattaa olla auki myös näiden aikojen ulkopuolella.

Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella. Näytteenottopiste sijaitsee vanhan sairaalan pihalla.

Kotkansaaren drive-in -näytteenottopiste sijaitsee entisen sairaalan sisäpihalla.

Kouvola

Marjoniemen terveysasema

Marjoniemen terveysasema (Marjoniementie 10, 45100 Kouvola), näytteenotto avoinna ma-pe klo 9-14.35. Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella. Sisäänkäynti on Marjoniemen terveysaseman A-ovesta rakennuksen oikeassa päädyssä, käynti ovelle on on alaparkkipaikan kautta. Näyte voidaan ottaa myös drive-in -periaatteella.

Marjoniemen terveysaseman sisäänkäynnit.

Kouvolan drive-in -näytteenotto

Kouvolan drive-in -näytteenotto sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 7 (Pihlajalinnan toimipisteen pysäköintialue) ja on avoinna ma–ti kello 9-19.40, ke-pe kello 9-15.40 ja la-su kello 8.30-15.40.

Ruuhka-aikoina näytteenotto saattaa olla auki myös näiden aikojen ulkopuolella.

Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella. Odotathan vuoroasi tukkimatta ajokaistaa.

Kouvolan Hallituskadun drive-in -näytteenottopiste sijaitsee Kouvolan keskustassa Pihlajalinnan toimipisteen pysäköintialueella.