Todistuksia tartuntatautipäivärahaa varten ei enää kirjoiteta positiivisen koronatestituloksen saaneille 1.1.2023 alkaen

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 30.12.2022 klo 14:49

Sairasvakuutuslakia täydentävä väliaikainen asetus päättyy 31.12.2022. Tämä tarkoittaa, että vuoden 2023 alusta alkaen tartuntatautipäivärahan myöntäminen koronavirustartunnan saaneelle edellyttää jälleen tartuntatautilääkärin laatimaa virallista eristämis- tai karanteenipäätöstä.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että Kymsote (1.1.2023 alkaen Kymenlaakson hyvinvointialue) ei enää laadi todistuksia tartuntatautipäivärahaa varten niille henkilöille, jotka ovat saaneet positiivisen testituloksen kotona tai terveydenhuollossa tehtävästä koronavirustestistä. Eristämis- ja karanteenipäätöksillä puolestaan ei voida ratkaisevasti puuttua viruksen leviämiseen nykyisessä epidemiatilanteessa, joten niitä tehdään viranomaislähtöisesti erittäin harvoissa tapauksissa. Tällöin tartuntatautiyksikkö on yhteydessä eristettävään tai karanteeniin asetettavaan henkilöön.

Saadessaan hengitystieinfektion oireita tulisi henkilön sairastaa tauti pois kotona ja välttää kontakteja siihen saakka, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Työnantajat voivat lisäksi antaa henkilöstölle omia ohjeitaan. Kymenlaakson työnantajia pyydetään edelleen suosimaan sairastapauksissa ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntöä. Työntekijöiden tulisi mahdollisuuksien mukaan voida jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esimerkiksi 3–7 päiväksi.

Lisätietoja tartuntatautipäivärahasta Kelan verkkosivuilla.