Kymenlaaksossa koettu epidemia-ajan heikoin ajanjakso

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 01.12.2021 klo 13:10

Koronatilanne Kymenlaaksossa on edelleen vaikea ja päivittäiset tartuntamäärät ovat pysyneet korkeina. Kymenlaakso on koronaviruksen leviämisalue.

Kahden viikon aikana ajalla 16.-29.11.2021 Kymenlaaksossa on todettu 325 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on noin 200.

Koronavirustapauksia on ollut kaikissa alueen kunnissa. Merkittävä osa viimeisten kahden viikon tartunnoista on todettu Kouvolassa, 230 uutta tartuntaa. Kotkassa tartuntoja on ollut 68. Muissa Kymenlaakson kunnissa kussakin on ilmennyt 1-15 tartuntaa.

Tartuntoja esiintyy tällä hetkellä kaikissa ikäryhmissä. Suurin tartunnan lähde on edelleen samassa taloudessa asuva (22,5 %). Muita merkittäviä tartunnan lähteitä ovat olleet peruskoulut (11,1 %), muu lähipiiri (10,8 %), yleisötilaisuudet (10,8 %), työpaikat (6,2 %) ja harrastukset (5,5 %).

Koronanäytteistä positiivisia on 5,2 %. Tartunnanjäljitys onnistuu noin 80 prosenttisesti, mutta suuret tartuntamäärät ovat pakottaneet Kymsoten priorisoimaan tartunnanjäljitystä THL:n ohjeiden mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jäljitetään tartunnan saaneen lähipiiri sekä tarkemmalla tasolla lisäksi suuren riskin altistukset. Tällaisia ovat mm. sosiaali- ja terveyspalvelujen yksiköt. Tartunnanjäljityksen ohella myös infektiolääkäreiden tekemien eristys- ja karanteenipäätösten tekeminen on ruuhkautunut.

– Tartunnanjäljityksemme on tehnyt väsymättömästi työtä ja siihen on panostettu niin paljon kuin mahdollista, mutta nyt tulevat kyllä realiteetit vastaan eivätkä resurssit riitä eikä niitä ole juuri lisättävissä. Eli nyt teemme priorisointia sen osalta, mihin jäljitystyössä panostetaan. Arvioimme sitä, missä tartunnoissa voi olla sellaisia riskialtistumisia, jotka vaativat laajaa jäljitystyötä, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Muiden muassa koulujen ja päiväkotien osalta on siirrytty enemmän ohjeistamiseen oireseurantaan kuin laajoihin altistumiskaranteeneihin. Lapset kuitenkin pääosin sairastavat koronan lievänä ja lasten lähipiirissä kaikilla yli 12-vuotiailla on mahdollisuus vähentää vakavan sairastumisen riskiä rokotuksin. Toki näin muidenkin virusten liikkuessa pitää huolehtia siitä, että sairaana tai lievästikään oireisena pysytään kotona eikä tavata muita.

Viimeisten viikkojen ajan myös sairaalahoidettavien potilaiden määrä on pysynyt epidemia-ajan korkeimpana. Sairaalahoidossa on ollut potilaita hieman kymmenen molemmin puolin useamman viikon ajan.

– Sairaalapotilaista meillä on ollut nyt taas lähes kaikki rokottamattomia. Vaikka nyt sairastuu myös rokotettuja, niin heidän sairastumisensa ovat kokonaisuudessaan lievempiä. Joten rokotusten ensisijainen vaikutus, eli vakavien sairastumisten estäminen toteutuu.

Kymenlaaksoon laaja maskisuositus

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä kävi keskustelua maskisuosituksen laajentamisesta ja tarkentamisesta. Kymsote suositteli kuntia ja kaupunkeja velvoittamaan maskin käyttöä työntekijöilleen kaikessa lähityössä. Samoin maskin käyttöä suositellaan myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien. Yleistä maskisuositusta täsmennettiin lisäksi niin, että myös yksityisten toimijoiden suositellaan edellyttävän maskin käyttöä työntekijöiltään sekä asiakkailta esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, kaupoissa, julkisissa liikennevälineissä ja muissa asiakastiloissa.

Kokoontumisrajoitukset voimaan perjantaina 3.12.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (ESAVI) antoi tiistaina määräyksen Kymenlaakson kokoontumisrajoituksista niin sanottuihin merkittävän riskin tapahtumiin. Määräys tulee voimaan perjantaina 3.12.2021 ja se on voimassa 2.1.2022 asti. ESAVIn määräyksen mukaan Kymenlaaksossa voi järjestää korkeintaan 20 henkilön tilaisuuksia sisätiloissa, jos kyseessä on seisomakatsomo eli jos yli 20 henkilöllä yleisöstä ei ole istumapaikkoja. Jos kyseessä on sisätiloissa järjestettävä yhteislaulutilaisuus ja siihen osallistuu yli 20 henkilöä, tilaan saa ottaa enintään puolet muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Tilaisuuksien järjestäjä voi ottaa koronapassin käyttöön vaihtoehtona voimassa oleville koronarajoituksille, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Muunlaiset yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat sallittuja ilman rajoituksia.

Koronakoordinaatioryhmä ei antanut uusia suosituksia rajoituksien lisäämiseksi, vaan tällä hetkellä odotetaan sosiaali- ja terveysministeriön uutta ohjauskirjettä. Sen odotetaan antavan rajoitusten määrittämiseen uusia kriteereitä ja mahdollistavan rajoitusten ulottamisen myös muihin kuin merkittävän riskin tilanteisiin.

Kouvolan kaupunki, Kouvot ja Kouvolan teatteri kannustavat kouvolalaisia koronarokotuksiin

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 25.11.2021 klo 14:19

Hansan rokotuspisteessä lauantaina 27.11.2021 rokotettaville tarjolla lippupalkintoja

Kouvolassa Hansan rokotuspisteessä järjestetään koronarokotukset ilman ajanvarausta lauantaina 27.11.2021 kello 9-15. Walk in -koronarokotuksissa annetaan ykkösrokotuksia ja tehosteannoksia eli kakkos- ja kolmosrokotuksia.

Kouvolan kaupunki, Kouvot ja Kouvolan teatteri haluavat olla mukana kannustamassa kouvolalaisia koronarokotuksiin. Lauantain rokotustapahtumassa jokaiselle rokotetulle on tarjolla rokotuksen lisäksi lippu, jonka voi valita lahjoitetuista vaihtoehdoista. Kouvot on lahjoittanut vapaalippuja, jotka käyvät Kouvojen runkosarjojen otteluihin. Kouvolan teatterilta on saatu ystävänlippuja, joilla pääsee ystävähinnalla eli 10 eurolla katsomaan puhenäytelmiä (Anjan lähes erinomainen elämä, Jäniksen vuosi ja Palkkamurhaajan painajainen). Kouvolan kaupunki puolestaan kannustaa rokotuksiin lahjoittamalla kertalippuja uimahalliin ja Poikilo-museoihin.

Kymenlaakson rokotekattavuus 12 vuotta täyttäneissä on ykkösannoksen osalta 86,8 prosenttia ja kakkosrokotusten osalta 82,5 prosenttia.

Lauantaina 20.11.2021 kouvolalaisille tarjottiin koronarokotuksia KooKoon kotiottelussa. Rokotustapahtuma järjestettiin Kymsoten, Kouvolan kaupungin ja KooKoon yhteistyöllä. Tuolloin parikymmentä henkilöä tarttui mahdollisuuteen ja otti koronarokotuksen.

Tietoa Kymsoten koronarokotuksista: www.korona.kymsote.fi

Kymenlaakson erittäin vaikea koronatilanne jatkuu, terveydenhuolto kuormittunut, alueelliset suositukset otettava tosissaan

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 24.11.2021 klo 13:24

Koronatilanne Kymenlaaksossa on edelleen vaikea ja tartuntamäärät ovat pysyneet korkeina. Kymenlaakso on koronaviruksen leviämisalue.

Kahden viikon aikana ajalla 8.-21.11.2021 Kymenlaaksossa on todettu 239 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 146,6.

Koronavirusta on todettu eniten Kotkassa, Kouvolassa ja Pyhtäällä. Kunnittain ilmaantuvuus samalla ajalla on Kouvola 166,2, Kotka 141,2 ja Pyhtää 487,2.

Tartunnanlähteet ovat hyvin moninaisia ja tartuntoja esiintyy eri ikäluokissa. Merkittävimpinä tartunnanlähteinä on samassa taloudessa asuva (26,5 %) tai muu lähipiiri (10,3 %). Muita yleisimpiä tartunnanlähteitä ovat työ (6,3 %), ulkomaanmatka (5,4 %), yleisötilaisuus (4,9 %) ja yksityistilaisuus (4,5 %). Ulkomailta saatujen tartuntojen määrä on vähentynyt. Useampia tartuntoja on todettu mm. eläkeikäisten kokoontumisissa, kuten päivätansseissa.

Koronanäytteistä positiivisia on 4,1 %. Tänään on todettu 30 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnanjäljitys on hyvin kuormittunut. Tartunnan saaneisiin on pystytty aiemmin olemaan yhteydessä saman päivän aikana, mutta tätä ei voida enää taata vaan viive on 0-1 vuorokautta. Altistuneisiin ollaan yhteydessä 1-3 vuorokauden viiveellä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhdeksän koronaviruspotilasta. Viimeisen kahden viikon aikana erityisesti teho- tai valvontahoidossa olevien potilaiden määrä on ollut toimintojen kapasiteettiin nähden huomattava. Epidemiatilanne ei kuitenkaan kuormita vain sairaalahoitoa, vaan koko terveydenhuoltoa.

– Kymenlaakson koronatilanne on vaikea ja se kuormittaa koko terveydenhuoltoamme. Useita kymmeniä henkilöitä on päivittäin kiinnitettynä pelkästään koronarokotuksiin, näytteenottoon, neuvontaan, jäljitykseen, kotiseurantaan ja rajaturvallisuuteen, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa selvittää.

– Henkilöstöä on jouduttu irrottamaan ajoittain muualta, mikä lisää hoitovelkaa eri puolilla.

Koronaviruksen lisäksi on uhkana, että muutkin virusepidemiat yleistyvät alueella.

– Viime vuonna sekä rs-virusta että influenssaa esiintyi vähäisesti. On mahdollista, että nyt nämä muut epidemiat tulevat vahvoina. Rs-virusta on jo alueella ja tilanne voi kehittyä siten, että se alkaa myös kuormittaa terveydenhoitoa. Influenssakausi ei ole vielä alkanut, Mäntymaa kertoo.

Kymenlaaksossa on voimassa vahva maskisuositus.

– Maskin käyttö on otettava tosissaan. Maski antaa suojaa koronan lisäksi myös muilta virusepidemioilta. Samoin hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat tärkeitä, Mäntymaa muistuttaa.
-Edelleen on toistettava ja painotettava, että flunssaoireisena ei mennä työpaikalle, kouluun tai päiväkotiin.

Aluehallintoviraston päätöstä odotetaan, suositus etäkokouksiin

Kymenlaakson alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin tänään pitkään, millaisia mahdollisuuksia ja keinoja alueella on koronaepidemian hallitsemiseksi. Koronakoordinaatioryhmä päätti viikko sitten esittää aluehallintovirastolle yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksia Kymenlaaksoon. Rajoitus tarkoittaisi, että Kymenlaaksossa ei voisi järjestää yli 50 hengen yleisötilaisuuksia, joissa on käytössä seisomakatsomo tai yleisöllä ei ole ennakkoon määritettyä yksilöityä istumapaikkaa. Aluehallintovirastolle on toimitettu selvitys Kymenlaakson koronatilanteesta ja tänään annetaan vielä lisätietoja erityisesti terveydenhuollon kuormittumisesta. Aluehallintovirasto käsittelee koronakoordinaatioryhmän esitystä alueellisista yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksista Kymenlaaksoon todennäköisesti tällä viikolla tai ensi viikon alkupuolella.

Koronakoordinaatioryhmässä tärkeimpänä nähtiin, että alueella jo voimassa olevat suositukset otetaan kunnolla käyttöön koko Kymenlaaksossa. Lisäksi tehtiin muutamia täsmennyksiä ja kulttuuritilaisuuksia koskeva suositus.

Kymenlaaksossa on jo voimassa etätyösuositus kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Etämahdollisuutta on suosittava myös kokouksissa aina silloin, kun tämä on mahdollista. Tämä koskee niin työpaikkojen kuin yhdistystenkin kokouskäytäntöjä.

Lisäksi kulttuuritapahtumiin annettiin uusi suositus koskien väliaikoja, joissa voi syntyä ruuhkaisia tilanteita mm. väliaikatarjoilujen yhteydessä ilman maskia. Suosituksen mukaan sellaisissa kulttuuritapahtumissa, joissa ei ole käytössä riittävän väljiä väliaikatiloja, katsojien tulee viettää väliaika katsomotiloissa.

– Suositukset ja rajoitukset on nyt otettava tosissaan. Nykyistä epidemiatilannetta ei hallita pelkästään rokotuksilla. Koronarokotukset ovat erittäin tärkeitä ja niihin pitää viimeistään nyt hakeutua. Koronarokotus ei suojaa täysin koronatartunnalta, mutta se antaa hyvän suojan vakavilta tautimuodoilta, Mäntymaa toteaa.
– Rokotuksilla, maskin käytöllä, hyvällä käsihygienialla, etätyöllä ja käyttämällä harkintaa sosiaalisten kontaktien määrässä voidaan yhdessä vaikuttaa siihen, että saisimme Kymenlaakson koronatilanteen paremmaksi. Tilanne on nyt erittäin huolestuttava.

Huonontuneessa epidemiatilanteessa Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä on päättänyt kokoontua loppuvuoden ajan viikoittain eli seuraavan kerran keskiviikkona 1.12.2021.

Koulujen ja varhaiskasvatuksen karanteenimääräyksissä käytetään aiempaa enemmän tapauskohtaista harkintaa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 23.11.2021 klo 13:51

Koulujen ja päiväkotien karanteenikäytännöt ovat muuttuneet syksyn aikana. Mikäli lapsi tai nuori on saanut koronavirustartunnan, koko koululuokkaa tai päiväkotiryhmää ei aseteta enää automaattisesti karanteeniin.

– Koululaisten huoltajissa on herättänyt jonkin verran hämmennystä esimerkiksi tilanteet, joissa on kuultu, että lapsen luokassa on todettu koronatartunta eikä luokkaa ole kuitenkaan asetettu karanteeniin, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Kymsotessa on jo aiemmin noudatettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen syyskuussa antamaa toimintaohjetta, jossa tartunnanjäljitystä ja karanteenimääräyksiä kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on vähennetty. Myös Kymenlaaksossa on uuden ohjeen myötä jo vähennetty voimakkaasti koululuokkien ja päiväkotiryhmien karanteeneja. Kymsote on viime viikkoina alkanut soveltaa vielä tiukemmin THL:n suosittelemaa linjaa, jossa karanteeniin määrätään vain tietyissä tilanteissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti koulussa, oppilaitoksessa ja korkeakoulussa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa oleskelua ei katsota koko ryhmän osalta automaattisesti altistukseksi. Näissä tilanteissa selvitetään varsinaisesti altistuneet eli ne henkilöt, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut henkilö on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa.

Muita samassa tilassa oleskelleita ei ole esimerkiksi istumajärjestyksen vuoksi yleensä tarpeen katsoa altistuneiksi. Heille voidaan yleisesti tiedottaa mahdollisesta pienen tartuntariskin altistumistilanteesta ja kehottaa hakeutumaan testiin omaehtoisesti, jos oireita ilmenee.

Varhaiskasvatuksessa noudatetaan samaa toimintatapaa: tosiasialliset lähikontaktit kartoitetaan ja lähtökohtaisesti ainoastaan heidät asetetaan karanteeniin. Muille tiedotetaan pienen riskin altistumisesta, annetaan ohjeet seurata oireita ja hakeutua tarvittaessa omaehtoisesti testiin. 

Tilannekohtaisessa harkinnassa huomioidaan tartuntojen riskiin juuri kyseisessä tilanteessa vaikuttavia seikkoja. Tilannearviosta altistumisen suhteen ja sen aiheuttamista toimenpiteistä päättävät Kymsoten tartuntatautilääkärit.

Koulut ja varhaiskasvatus lähettävät tietoja koronatartuntatapauksista mm. Wilma-viestein. Kuitenkin Kymsoten tartunnanjäljitys on aina yhteydessä altistuneisiin ja antaa ohjeita, mikäli henkilö asetetaan karanteeniin tai eristykseen.

Kymsote, Kouvolan kaupunki ja KooKoo edistävät yhdessä rokotuskattavuutta: KooKoon kotiottelussa tarjolla koronarokotuksia 20.11.2021

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 17.11.2021 klo 17:05

Koronarokotuksia järjestetään Kouvolassa rokotuspisteiden ulkopuolella, kun Kouvolan jäähallilla eli Lumon Areenalla on mahdollista saada koronarokotus KooKoon kotiottelussa lauantaina 20.11.2021. Koronarokotuksia annetaan ennen ottelua, erätauoilla ja ottelun jälkeen kello 15.30-19.30. Rokotuspiste sijaitsee jäähallin sisätiloissa, jonne edellytetään pääsylippua.

Koronarokotustapahtumalla halutaan helpottaa rokotukseen hakeutumista, jos rokotus on syystä tai toisesta jäänyt vielä ottamatta. Ykkösrokotusten lisäksi tapahtumassa on mahdollista saada myös tehosterokotuksia eli kakkos- ja kolmosrokotuksia.

KooKoo ja Kouvolan kaupunki haluavat yhteistyöllä Kymsoten kanssa kantaa yhteiskuntavastuuta ja edistää mahdollisimman korkean rokotuskattavuuden saamista Kymenlaaksoon, Kouvolaan ja katsomoihin. Kouvolan kaupunki haluaa kannustaa kouvolalaisia rokotuksiin ja jäähallilla 20.11. koronarokotuksen ottaville on jaossa kertalippuja uimahalliin ja Poikilo-museoihin.
Kymenlaakson rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä on 86,5 prosenttia ja 2. rokotusten osalta 81,8 prosenttia. Koronarokotuskattavuus on korkeinta iäkkäimmissä ikäryhmissä: Kymenlaaksossa yli 55-vuotialla on ykkösrokotuksen osalta yli 90 prosentin rokotuskattavuus.
Kouvolassa rokottamattomia on erityisesti 20-35 -vuotiaiden ikäryhmissä. Valtakunnallisesti tiedetään, että miehet ovat yleensä rokottautuneet naisia vähemmän.

Mikäli rokotustapahtumasta saadaan hyviä kokemuksia ja ihmiset ottavat koronarokotuksia, voidaan vastaavia tapahtumia mahdollisesti järjestää muuallakin Kymenlaaksossa.

Kymenlaakson koronatilanne vakava, sairaalahoito kuormittunut, uusia suosituksia ja rajoituksia leviämisalueelle

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 17.11.2021 klo 14:22

Kymenlaakson koronatilanne on vakava ja sairaalahoito on kuormittunut. Kymenlaakso on koronaviruksen leviämisalue. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä palautti Kymenlaaksoon vahvan maskisuosituksen. Lisäksi päätettiin esittää Aluehallintovirastolle yleisötapahtumia koskevia kokoontumisrajoituksia.

Koronavirustilanne Kymenlaaksossa on vakava. Kahden viikon ajalla 2.-15.11.2021 on todettu 241 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 147,9. Positiivisten osuus otetuista näytteistä on 4,5 %.

Sairaalahoidon tilanne on huolestuttava. Sairaalahoidossa on kaksitoista koronaviruspotilasta. Sairaalahoidon kuormitus on huomattava ja koronaviruspotilaiden hoitojaksot ovat pitkiä.

Koronavirustartuntoja ilmenee koko maakunnassa, erityisesti Kouvolassa, Kotkassa ja Pyhtäällä.

Tartunnanlähteinä on yleisimmin samassa taloudessa asuva (29,5 %) tai muu lähipiiri (8,7 %) sekä ulkomaanmatka (7,9 %) ja yksityistilaisuus (7,1 %). Tartuntoja on todettu myös muun muassa harrastuksista (5,4 %) ja työpaikoilta (4,1 %).

Kymenlaaksoon esitetään yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksia

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään käsittelemään erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön uuden ohjauskirjeen mukaista koronastrategian toimeenpanoa.

Koronakoordinaatioryhmä päätti esittää Aluehallintovirastolle yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksia Kymenlaaksoon. Rajoitus tarkoittaisi, että Kymenlaaksossa ei voisi järjestää yli 50 hengen yleisötilaisuuksia, joissa on käytössä seisomakatsomo tai yleisöllä ei ole ennakkoon määritettyä yksilöityä istumapaikkaa. Käytännössä tällaisia korkean riskin yleisötapahtumia ovat suuret konsertit ja urheilutapahtumat, joissa ei ole paikkalippua. Lisäksi rajoitukset koskisivat myös yhteislaulutilaisuuksia, kuten kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia. Mikäli yleisötilaisuuksien rajoitukset tulisivat voimaan, tilaisuuksia voisi kuitenkin järjestää koronapassia käyttämällä.

Aluehallintovirasto käsittelee koronakoordinaatioryhmän esitystä alueellisista yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksista Kymenlaaksoon todennäköisesti ensi viikon aikana.

Ryhmässä keskusteltiin myös muista tilaisuuksista: Joulun ajan tilaisuuksia kuten koulujen ja päiväkotien juhlia sekä myyjäisiä suositellaan järjestämään mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa.
Koronakoordinaatioryhmä antoi suosituksen, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Nykyisessä koronatilanteessa jokaisen tulee harkita yksityistilaisuuksien järjestämistä ja tilaisuuksiin osallistumista tarkoin.
Samoin jokaisen on harkittava, mitkä sosiaaliset kontaktit ovat välttämättömiä ja huolehtia omasta koronaturvallisesta käyttäytymisestä muistaen käsi- ja yskimishygienian.

Vahva maskisuositus koko Kymenlaaksoon

Vaikean koronavirustilanteen vuoksi alueellinen koronakoordinaatioryhmä antaa vahvan maskisuosituksen.

– Koronatilanne Kymenlaaksossa on huonoin koko epidemian aikana. Osa on jo luopunut maskin käytöstä, mutta maski on tarpeen erityisesti sisätiloissa ja myös ruuhkaisissa ulkotiloissa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.

– Maskin käyttöä on syytä jatkaa myös työpaikoilla, samoin etätyön suosimista silloin, kun se on mahdollista.

Kymenlaaksolaisia kehotetaan pysymään sairaana kotona, seuraamaan oireita ja hakeutumaan herkästi koronavirustestiin.

– Koronatilanne on huolestuttava. Virusta on liikkeellä aivan liikaa. Jokaisen kymenlaaksolaisen tulee kiinnittää huomiota omaan toimintaansa: käyttää maskia, ja harkita, mitkä sosiaaliset kontaktit ovat välttämättömiä. Pysyä sairaana kotona ja mennä tarvittaessa testiin, Mäntymaa listaa.

– Edelleen kehotan, että 12 vuotta täyttäneet ottavat koronarokotuksen ja huolehtivat myös tehosteannoksista. Kaikkien yli 60-vuotiaiden on syytä hakeutua kolmosrokotuksiin, kun kakkosrokotuksesta on kulunut kuusi kuukautta, Mäntymaa muistuttaa.

Kymenlaakson koronatilanne kehittynyt edelleen huonompaan suuntaan

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 10.11.2021 klo 14:34

Kymenlaaksossa siirryttiin viikko sitten leviämisvaiheeseen. Alueen epidemiatilanne on kehittynyt edelleen huonompaan suuntaan. Kymenlaaksossa on viimeisen kahden viikon aikana ajalla 26.10. – 8.11.2021 todettu 229 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on 140,5. Positiivisten osuus näytteistä on 4,96 prosenttia. Kaikki nämä luvut ovat koko epidemia-ajan pahimpien joukossa.

Epidemiatilanteen kehitystä kuvaavat viikoittaisten uusien tartuntojen määrät: viikolla 40 tartuntoja 51, viikolla 41 51, viikolla 42 81 ja viikolla 43 150 uutta koronatartuntaa.

Koronatartuntoja tulee nyt monenlaisista lähteistä: omasta perheestä (samassa taloudessa 24,5 %) ja muusta lähipiiristä (12,7 %) yksityistilaisuuksista (10,5 %), ulkomaanmatkoilta (9,6 %) ja harrastuksista (6,6 %). Ravintolatartuntoja on todettu muutamia ja ne on yhdistetty kuuteen ravintolaan.

Myös sairaalahoidon tarve on kasvanut. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta. Koronaviruspotilaiden kohdalla vaaditaan usein pitkiä sairaalahoitojaksoja, mikä kuormittaa terveydenhuoltoa. Tällä hetkellä ollaan jo lähellä rajaa, jolloin joudutaan pohtimaan kiireettömän hoidon peruuttamisia.

Tartuntoja on edelleen eniten rokottamattomilla. Sairastuneiden joukossa on kuitenkin nyt myös rokotettuja yli 60-vuotiaita.

– Valitettavasti on todettu, että näillä ikääntyneillä, jotka ovat saaneet 2. rokoteannoksen kesäkuussa tai aiemmin, rokotuksen teho on hiipunut. Yli 60-vuotiaiden on erittäin tärkeä hakeutua 3. rokotukseen, kun 2. annoksesta on kulunut kuusi kuukautta, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.
– Edelleen jokaisen, joka ei ole vielä ottanut koronarokotuksen ensimmäistä tai toista annosta, on syytä hakeutua rokotukseen.

Koronarokotuskattavuus on 12 vuotta täyttäneillä kymenlaaksolaisilla noussut kahden rokotusannoksen osalta yli 80 prosentin ja on nyt 81 prosenttia.

– On hienoa, että rokotuskattavuus on noussut, ja koronapassi on hieman lisännyt myös nuorempien ikäluokkien kuten 20-30-vuotiaiden hakeutumista koronarokotuksiin. Nykyinen rokotuskattavuus ei kuitenkaan ole vielä riittävä hillitsemään epidemiaa alueella, Mäntymaa kertoo.
– Rokottamattomalla henkilöllä on nyt erittäin suuri riski saada koronatartunta Kymenlaaksossa. Koronarokotus kannattaa ottaa ihan oman itsensä vuoksi, mutta rokotuksella voi samalla suojella myös muita.

Mäntymaan mukaan Kymenlaaksossakin on esimerkkejä tapauksista, joissa yksittäinen rokottamaton ja maskia käyttämätön henkilö on tartuttanut muita ja altistanut suuriakin määriä muita henkilöitä esimerkiksi kouluissa ja ikääntyneiden ihmisten joukossa. Tällaiset yksittäiset tapaukset voivat johtaa laajoihinkin karanteeneihin.

Kymsoten tartunnanjäljitys ruuhkautui viime viikonloppuna ja tämän vuoksi työntekijöitä on lisätty. Tartunnanjäljitys pystyy edelleen kontaktoimaan koronatartunnan saaneet saman päivän aikana, mutta altistuneiden kohdalla viive yhteydenottoon voi olla 2-3 päivää.

Kymenlaaksossa koronatartuntoja on erityisesti Kouvolassa ja Kotkassa, mutta koronavirustartuntoja esiintyy koko alueella.

– Jokaisen on syytä olla nyt varovainen ja käyttäytyä vastuullisesti, Mäntymaa painottaa.

– Erityisesti rokottamattomilla on nyt erittäin suuri riski saada koronatartunta, mutta myös rokotettujen on tärkeä ottaa huonontunut epidemiatilanne tosissaan.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli tänään alueen huonontuneesta koronatilanteesta ja mm. mahdollisista korkean riskin tapahtumista ja tilanteista sekä terveydenhuollon kestämisestä vaikeutuneessa tilanteessa. Varsinaisten uusien rajoitusten ja toimintaohjeiden osalta odotetaan valtakunnallista linjausta ja erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön uutta ohjauskirjettä.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei asettanut uusia suosituksia, mutta se painottaa erityisesti seuraavien suositusten noudattamista: Maskin käyttöä suositellaan vahvasti erityisesti kaikille rokottamattomille, mutta myös rokotetuille erityisesti ruuhkaisissa sisä- tai ulkotiloissa liikkuville. Yksityistilaisuuksissa tulee niin järjestäjien kuin osallistujienkin noudattaa hygieniaohjeita, varovaisuutta ja välttää suuria kokoontumisia. Vaikka valtakunnallinen etätyösuositus päättyi, etätyötä tulisi edelleen suosia sellaisilla työpaikoilla, joissa se on mahdollista.

– Jos henkilö saa oireita, hänen pitää pysyä kotona. Myös rokotettujen tulee hakeutua koronavirustestiin, jos on epäilys koronatartunnasta, oireet jatkuvat tai pahenevat, Mäntymaa muistuttaa.

Kymsote vetoaa jälleen alueen työnantajiin ja toivoo työnantajia muuttamaan sairauslomakäytäntöjään. Työnantajia kehotetaan tarvittaessa laajentamaan ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntöä eli työnantajien tulisi toimia siten, että työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esimerkiksi 3–7 päiväksi. Tällä voidaan välttää terveyspalvelujen turhaa kuormittamista. Lisäksi odottelu terveydenhuollon vastaanotolla lisää tartuntavaaraa.

Huonontuneessa epidemiatilanteessa Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä on päättänyt kokoontua jatkossa viikoittain eli seuraavan kerran keskiviikkona 17.11.2021.

Koronatilanne huonontunut nopeasti ja huolestuttavasti, Kymenlaakso siirtyy leviämisvaiheeseen

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 03.11.2021 klo 12:47

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään ylimääräiseen kokoukseen huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Ryhmä päätti, että Kymenlaakso siirtyy leviämisvaiheeseen. Lisäksi alueellinen koronakoordinaatioryhmä esittää sosiaali- ja terveysministeriölle, että Kymenlaakson alueelle asetetaan ravintoloihin kohdistuvia rajoituksia. Päätöstä ravintolarajoituksista odotetaan jo tällä viikolla. Mikäli valtioneuvosto päättää asettaa Kymenlaakson alueelle ravintolarajoituksia, tällöin myös koronapassi tulisi käyttöön.

Ravintola-alan edustajille tietoa koronapassista täältä: Usein kysyttyä koronaviruksesta – Tietoa – Uutishuone – Aluehallintovirasto

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka voi ladata Omakannasta. Tietoa ja ohjeet koronapassin saamiseksi täältä: https://korona.kymsote.fi/koronatodistus/

Koronavirustartunnat nopeassa kasvussa

Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 20.10.-2.11.2021 Kymenlaaksossa on todettu 165 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on nyt 101. Kotkan ja Kouvolan ilmaantuvuusluvut ovat asukaslukuun suhteutettuina kummassakin yli 100. Koronanäytteistä positiivisten osuus on noussut ja on nyt 4,1 %.

Myös sairaalahoidon tarve on lisääntynyt. Nyt hoidossa on yhteensä seitsemän koronaviruspotilasta.

Tartunnanjäljitys on pystynyt jäljittämään tartunnanlähteitä lisääntyneistä tartuntamääristä huolimatta vielä entisellä tasolla. Aivan viime päivinä tartunnanjäljitys on kuitenkin ruuhkautunut eikä kaikkia altistuneita saada kontaktoitua samana päivänä kuten aiemmin.

Yleisimmät tartunnanlähteet ovat sama talous (20,1 %) ja muu lähipiiri (12,2 %) sekä ulkomaat (10,4 %). Tartunnanlähteinä nousussa ovat yksityistilaisuudet (9,1 %).

– Tartunnan saaneissa korostuvat keski-ikäiset, 40–50-vuotiaat, kun aiemmin tartuntoja oli enemmän nuorempien, 20–30-vuotiaiden, ikäryhmässä. Huolestuttavaa suuntauksessa on, että yleensä keski-ikäiset joutuvat sairaalahoitoon herkemmin kuin nuoremmat, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa luonnehtii.

Koronatartuntoja on todettu myös koronarokotuksen saaneilla, sairaalahoitoon on kuitenkin joutunut lähes ainoastaan rokottamattomia henkilöitä.

– Vaikka rokotuskattavuus alkaa Kymenlaaksossa kahden rokotuksen osalta olla 80 prosenttia, niin nyt tiedetään, että se ei vielä riitä epidemian hillitsemiseen. Edelleen kehotan kaikkia hakeutumaan koronarokotuksiin ja huolehtimaan myös tehostereokotuksista, Mäntymaa painottaa.

Rokottamattoman riski saada koronatartunta nyt erittäin suuri

Koronatilanne Kymenlaaksossa on vakava. Kaikkien kymenlaaksolaisten tulee pitää huolta toimista epidemian leviämisen estämiseksi. Aina kun on koolla paljon ihmisiä, riski kasvaa.

– Kaikkien kymenlaaksolaisten pitää olla hyvin, hyvin varovaisia. Maskia on syytä käyttää ruuhkaisissa sisä- ja ulkotiloissa. Perusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta pätevät niin rokotetuilla kuin rokottamattomillakin, Mäntymaa painottaa.

– Samoin jos on infektioon sopivia oireita, pitää pysyä kotona ja hakeutua tarvittaessa koronatestiin.

Rokottamattomalla henkilöllä on tällä hetkellä erittäin suuri riski saada koronatartunta Kymenlaaksossa erilaissa tilanteissa. Erityisesti rokottamattomien on syytä välttää tungosta ja yleisötapahtumia.

– Rokottamattomat ovat suurimmassa riskissä saada tartunta. He ovat myös suurimmassa riskissä sairastua koronaviruksen vakaviin tautimuotoihin, Mäntymaa muistuttaa.

– Rokotus on paras suoja itselle, samoin koko väestölle. Nyt on viimeistään aika hakeutua koronarokotukseen.

Koronatilanne on huonontunut nyt nopeasti. Mikäli tilanne edelleen heikkenee, Kymenlaaksossa voidaan joutua ottamaan käyttöön uusia rajoituksia.

– Vain kaikkien vastuullisella käytöksellä voidaan kääntää tilanne paremmaksi ja samalla turvata vielä pikkujoulut ja joulun vietto, Mäntymaa toteaa.

Edelleen Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmässä toivottiin myös sitä, että tehdään kansallisia ratkaisuja koronapassin laajemmasta käytöstä. Samoin keskusteltiin siitä, että valtion tulisi selvittää koronavirustaudin lisäämisestä tartuntatautilain 48 §:ään. Tämän mukaan työntekijällä ja työharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla, joka työskentelee sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköiden asiakas- ja potilastiloissa, olisi oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Kymenlaakson koronavirustilanne jatkuu tasaisessa kiihtymisvaiheessa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 27.10.2021 klo 11:44

Kymenlaakson koronavirustilanteessa ei ole tapahtunut vielä merkittäviä muutoksia. Tartuntariskiä on edelleen alueella ja tartunnoissa on jo pidempään korostunut rokottamattomien merkitys. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä päätyi kokouksessaan myös lähettämään viestin valtion suuntaan, jotta rokotuskattavuuden nostamiseksi saataisiin kannustimia myös Kymenlaaksoon.

Kymenlaaksossa on ajalla 13.10.–26.10.2021 todettu 104 uutta koronatartuntaa. Tästä laskien ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 63,4. Uusien koronatartuntojen määrä on pysynyt tasaisesti päivittäin noin 5-10, lukuun ottamatta tuoreimpia lukuja. Viimeisimmän tilastoidun vuorokauden aikana on todettu 18 uutta tartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi potilasta koronavirustartunnan takia. Uusia tartuntoja on todettu eri puolilla Kymenlaaksoa.

Koronatartuntojen lähteenä on yleisimmin samassa taloudessa asuva (26,9 %). Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja on myös edelleen tasaisesti (10 %) ja lisäksi tartunnanlähteinä muu lähipiiri (6,7 %) ja yksityistilaisuudet (7,7 %) pysyvät tasaisesti tilastoissa.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan toteaa, että rokotuskattavuuden hidas nousu aiheuttaa huolta Kymenlaaksossakin.

– Kuten olen sanottu, niin tämä on meilläkin rokottamattomien epidemia. Uusista tartunnoista valtaosa on rokottamattomilla ja sairaalahoidossa kesästä lähtien ollut vain ihan yksittäisiä rokotettuja. Heillä on usein ollut vielä riskitekijä, jolloin rokotuksen antama suoja ei ole samalla tasolla kuin henkilöllä, joilla riskitekijöitä ei ole.

– On myös nyt todettava, että vaikka lähestymme 80 prosentin rokotuskattavuutta, niin se ei tule riittämään siihen, että voisimme palata normaaliin elämään, jossa maskit voi huoletta jättää pois eikä muitakaan varotoimia tarvita. Kattavuuden tulisi olla siinä 90 prosenttia, jotta virus ei pääsisi enää kiertämään sillä tavalla, että se aiheuttaisi vähintään nykyisen laisia varotoimenpiteitä.

Kymenlaaksossa rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä on ensimmäisen annoksen osalta 85,5 % ja toisen annoksen osalta 77,9 %.

Tartuntariski ei ole kadonnut – omalla toiminnalla vähennät riskiä

Mäntymaa muistuttaa, että koronavirusta liikkuu Kymenlaaksossa, eikä tartunnan mahdollisuus ole olennaisesti muuttunut kesästä.

– Jos rokote on jäänyt ottamatta, niin vieläkään ei ole liian myöhäistä. Myös jos toinen annos on jäänyt hakematta, niin se on yhtä tärkeä ottaa. Marraskuussa alkavat myös kolmansien annosten rokottaminen yli 60-vuotiaille ja sairaudellisiin riskiryhmiin kuuluville, ja tämä tehosteannos on myös tärkeä hakea, kun se on ajankohtaista.

– Samalla jokaisen meistä tulee edelleen huolehtia tartuntariskin minimoimisesta hyvällä hygienialla ja käyttämällä maskeja ruuhkaisissa tilanteissa ja tiloissa.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä keskusteli myös sekä meneillään olevasta syyslomakaudesta että tulevasta pikkujoulukaudesta. Molempien osalta ryhmä toivoi kymenlaaksolaisille viisautta ja harkintaa omaan toimintaansa.

– Matkustamisessa esimerkiksi Venäjän ja Baltian maiden erittäin huono epidemiatilanne tulee kyllä huomioida. Matkustamista näihin maihin tulee kyllä tarkasti harkita ja mikäli matkaan lähtee, niin miettiä myös ne toimet, joilla paluun voi tehdä mahdollisimman turvallisesti. Tällä tarkoitan muiden muassa paluuta niin, että ehtisi olla muutaman päivän kotioloissa ilman sosiaalisia kontakteja ennen kuin loma loppuu.

– Pikkujoulujen osalta tulisi taas miettiä tänäkin vuonna niitä toimenpiteitä, joilla niitä voi mahdollisimman turvallisesti viettää. Tällä hetkellä pikkujoulut eivät siis olisi vaarassa, mutta turvallisuuteen tulee kyllä jokaisen panostaa.

Valtion suunnalta toivotaan vipuvoimaa

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä totesi myös, että muun muassa rokotuskattavuuden kasvun suhteen tarvittaisiin myös valtion suunnalta vielä uusia ratkaisuja. Kymenlaakson nykyisessä epidemiatilanteessa koronapassilla ei ole vaikutusta alueella, mutta mikäli sen käyttöön tulisi valtion taholta laajempaa ohjausta, niin se voisi toimia kannustimena.

– Pitkälti näyttää siltä, että näillä nykyisillä toimenpiteillä on päästy tähän asti. Se ei kuitenkaan riitä ja lisää vipuvoimaa kyllä tarvittaisiin, että päästäisiin maaliin ja sitä kautta palaamaan vielä hieman kaukana olevaan normaaliin elämään.

Kymsotessa aloitetaan koronarokotusten 3. annosten antaminen 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille marraskuussa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 26.10.2021 klo 15:29

Ajanvaraus avautuu 29.10.2021.

Kymsotessa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusta kolmannesta koronarokoteannoksesta ja laajennetaan koronarokotusten 3. annos 60 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisille riskiryhmille. Kymsotessa nämä rokotusryhmät voivat hakeutua 3. rokotuksiin 29.10.2021 alkaen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että kolmas koronarokoteannos tarjotaan 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2. Kolmatta annosta suositellaan näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

(Lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat saivat jo ensimmäisen koronarokotuksensa aiemmin kuin oma ikäryhmänsä. Tietoa näistä riskiryhmistä 1 ja 2 täältä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-jarjestys)

Kolmas annos parantaa lääketieteellisten riskiryhmien ja iäkkäiden suojaa vakavalta koronavirustaudilta.

THL:n mukaan koronarokotteen teho tartuntaa vastaan hiipuu asteittain toisen annoksen saamisen jälkeen. Rokotteen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy valtaosalla väestöstä kuitenkin erittäin hyvänä ainakin kuuden kuukauden ajan.

Alle 60-vuotiailla, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, ei ole toistaiseksi kiirettä saada kolmatta koronarokoteannosta.

3. rokotukseen hakeudutaan ajanvarauksella tai ilman

Kolmosrokotuksiin voi hakeutua ajanvarauksen kautta tai hakemalla rokotuksen walk in -rokotustapahtumissa, joihin mennään ilman ajanvarausta. On tärkeää, että edellä mainittuihin ryhmiin kuuluvilla henkilöillä on 3. annoksen rokotuspäivänä kakkosrokoteannoksesta kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Ohjeet koronarokotuksen ajanvaraukseen täältä. Ajanvaraus tälle ryhmälle avautuu 29.10.2021: https://korona.kymsote.fi/ajanvaraus-rokotukseen/

Ajantasaiset tiedot tulevista walk in -rokotuksista: Walk in -koronarokotukset Kymenlaaksossa – Kymsoten koronainfo

THL suosittaa kolmatta rokoteannosta nyt kaikille seuraaville:

  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 
  • niille naisille ja 30-vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet rokotteensa lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä yli 6 kuukautta sitten
  • kaikille 60 vuotta täyttäneille 
  • laitoksissa ja hoivakodeissa asuville
  • lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2. 

Kolmatta rokoteannosta ei suositella alle 30-vuotiaille miehille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin 1 tai 2 tai voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään. 

(Lisätietoja: Kolmas koronarokoteannos – Infektiotaudit ja rokotukset – THL)