Kymenlaakson koronatilanteessa nähtävissä parempaa – leviämisvaihe jatkuu

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 14.04.2021 klo 16:29

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä totesi Kymenlaakson tilanteen kääntyneen hieman parempaan suuntaan viimeisen viikon aikana. Tällä hetkellä muutoksen pysyvyyttä on kuitenkin vaikea ennustaa, joten Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa ja nykyisiä suosituksia jatketaan huhtikuun loppuun asti. Mikäli suotuisa muutos jatkuu, alkaa ryhmä harkita toukokuulle rajoitusten lievennyksiä.

Kahden viimeisen viikon aikana Kymsoten tilastoihin on kertynyt 205 uutta tartuntaa. Tartunnat ovat kuitenkin olleet laskusuunnassa: 30.3.-5.4. uusia tapauksia oli 126 kun viimeisen viikon aikana, eli 6.-12.4. uusia tapauksia oli 79. Ilmaantuvuusluku maakunnassa on niin ikään hieman laskenut ja se on nyt noin 125.

– Suunta on hyvä ja totta kai kaikki toivomme, että lasku jatkuu ja tämän hetken epidemiahuippu olisi ohitettu, mutta yhden viikon perusteella ei oikein tehdä kovin suuria päätelmiä. Positiivisista merkeistä huolimatta koronatapausluvut ovat edelleen hyvin korkeat, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Yli puolet, 55 prosenttia, uusista tartunnoista on todettu samoista tartuntaketjuista henkilöillä, jotka ovat jo olleet altistumisen takia karanteenissa. Yksityistilaisuuksista tartuntoja on tullut edellisviikkoja vähemmän, 7 prosenttia ja muutaman prosentin verran tartunnoista on työpaikoilta. Tartunnanjäljitys on parantunut, ruuhkaa on helpottanut, että suurin osa tartunnoista liittyy jo tunnistettuihin ketjuihin. Tällä hetkellä tartunnoista pystytään jäljittämään 80 prosenttia.

Paremmasta käänteestä huolimatta Kymenlaakso on selkeästi edelleen leviämisvaiheessa. Koronakoordinaatioryhmä linjasi, että Kymenlaaksossa jatketaan nykyisillä leviämisvaiheen suosituksilla ja rajoituksilla toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan seuraavan kerran viikon päästä 21.4. kokouksessa. Tartuntatautilain 58g-pykälän jatkamisen tarve arvioidaan Etelä-Suomen aluehallintovirastolle vielä erikseen tämän viikon lopulla sen hetken koronatilanteen perusteella.

Ryhmä kävi samalla kuitenkin jo keskustelua, miten suosituksia ja rajoituksia voitaisiin keventää, jos tilanne jatkuu hyvänä kohti toukokuuta. Kokonaisuudessaan rajoitusten lieventämistä ja purkamista tehdään asteittain ja varovaisuusperiaatteen mukaan.

– Jos tämä hyvä suuntaus jatkuu ja jaksamme sitä yhteisesti edistää, niin ensimmäisessä vaiheessa lähdemme suunnittelemaan sitä, miten lasten ja nuorten harrastustoimintaa voitaisiin turvallisesti avata. Sitten asteittain muita, kun tilanne sen sallii.

Joukkorokotuksiin jälleen uusia rokotettavien ryhmiä: Sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvien rokotukset laajenevat

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 09.04.2021 klo 13:42

70 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien rokotukset ovat käynnissä. Aikoja voi varata edelleen.

Sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvien rokotusryhmät laajenevat: 1. riskiryhmään kuuluvien rokotukset laajenevat ikäryhmälle 18-64 -vuotiaat. Ajanvaraus alkaa 12.4.2021. Myös 1. riskiryhmään kuuluvat 65-69 -vuotiaat voivat edelleen hakeutua rokotuksiin.

2. riskiryhmään kuuluvien rokotukset laajenevat ikäryhmään 60-64 -vuotiaat. Ajanvaraus alkaa 12.4.2021. Myös 2. riskiryhmään kuuluvat 65-69 -vuotiaat voivat edelleen hakeutua rokotuksiin.

Joukkorokotukset ovat edenneet tällä viikolla noin 5000 rokotuksen viikkotahtia eri puolilla Kymenlaaksoa. Tällä viikolla on rokotettu pääasiassa 70-74 -vuotiaita ja edelleen rokotetaan myös tätä vanhempia. Kaikki 70 vuotta täyttäneet voivat edelleen hakeutua rokotuksiin. Myös sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmään kuuluvien 65-69 -vuotiaiden rokotukset ovat käynnistyneet.

Kymenlaakson väestöstä noin 22 prosenttia on saanut koronarokotuksen ensimmäisen rokoteannoksen ja 2,3 prosenttia myös kakkosannoksen. Kymenlaaksossa on nyt annettu yhteensä 38 907 koronarokotusta. 80 vuotta täyttäneistä on rokotettu jo noin 90 prosenttia, 75-79-vuotiaista on rokotettu noin 85 prosenttia ja 70-74-vuotiaista noin 52 prosenttia.

Joukkorokotukset laajenevat seuraavaksi sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvien kohdalla uusiin ikäryhmiin.

Kymsote perui 19.3.2021 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätöksen myötä sairaudelliseen 1. riskiryhmään kuuluvien 18-69 -vuotiaiden rokotusajat. Aikoja peruttiin noin kaksituhatta. Kymsote on yhteydessä näihin henkilöihin ja tarjoaa uutta rokotusaikaa, yhteydenottosoitot ovat jo alkaneet. Osa tähän ryhmään kuuluvista 65 -69-vuotiaista on jo saanut uuden rokotusajan ja osa heistä jo rokotuksenkin. 

Ajanvaraus sairauden tai tilan vuoksi 1. riskiryhmään kuuluvien 18-64 -vuotiaiden rokotuksiin avautuu maanantaina 12.4.2021. Myös 1. riskiryhmään kuuluvat 65-69 -vuotiaat voivat edelleen hakeutua rokotuksiin.

Sairauden tai tilan vuoksi 1. riskiryhmään kuuluvat 16-17 -vuotiaat eivät voi vielä varata rokotusaikoja, heidän rokotuksistaan pyritään kertomaan mahdollisimman pian.

Sairauden tai tilansa vuoksi 2. riskiryhmään kuuluvien 60-64 -vuotiaiden ajanvaraus avautuu maanantaina 12.4.2021. Myös 2. riskiryhmään kuuluvat 65-69 -vuotiaat voivat edelleen hakeutua rokotuksiin.

Sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvien kriteerit ovat:

Ryhmä 1: 18-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

Ryhmä 2: 60-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Tarkemmat tiedot kriteereistä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

Ajanvaraus käy vilkkaana, sähköinen ajanvaraus suositeltavaa

Ajanvarauksia on avattu uusille rokotusryhmille viimeksi tiistaina. Uusien ryhmien mukaantulo näkyy aina vilkkaana niin sähköisessä ajanvarauksessa kuin puhelinajanvarauksessakin. Kymsote suosittelee ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta, mikäli sen käyttö on mahdollista.

Puhelinpalveluissa on ollut ajoittain ruuhkaa niin Kouvolassa kuin Etelä-Kymenlaaksossakin. Takaisinsoittoja saadaan kuitenkin hyvin purettua. Viive on yleensä muutamia päiviä. Kun on jättänyt takaisinsoittopyynnön, on tärkeää odottaa takaisinsoittoa rauhassa. Useat peräkkäiset takaisinsoittopyynnöt ruuhkauttavat palvelua eivätkä nopeuta asiakkaan asiointia. Mikäli asiakas ei pysty vastaamaan takaisinsoittoon, häntä tavoitellaan useamman kerran.

Rokotevalmisteet ja niistä etenkin Astra Zeneca on aiheuttanut jonkin verran kyselyitä. Kymsotessa seurataan tarkasti koronarokotuksiin liittyviä kansallisia ohjeita. Astra Zeneca on Kymsotessa käytössä THL:n ohjeistuksen mukaisesti 65 vuotta täyttäneiden rokotuksissa.
– Astra Zenecaa koskevissa kansainvälisissä tutkimuksissa yli 65-vuotiaiden kohdalla ei ole todettu sellaisia riskejä, jotka estäisivät valmisteen käytön. Nuorempien ikäryhmien kohdalla halutaan vielä lisää tutkimusnäyttöä eli tutkitaan mahdollisia haittavaikutuksia, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.

– Suomi odottaa tällä hetkellä EU:n lääkeviraston päätöstä Astra Zenecan käyttöön liittyvistä mahdollisista muutoksista. Sen perusteella Suomessa tehdään tarvittaessa päätöksiä, joita myös Kymsote noudattaa.

Kymsotessa on tällä hetkellä käytössä Astra Zenecan Vaxveria-rokotteen lisäksi myös BioNtech-Pfizerin Comirnaty-rokote sekä pieniä määriä Moderna-rokotetta. Rokotettava ei voi valita, mitä rokotevalmistetta hän saa, mutta hän saa halutessaan tiedon rokotevalmisteesta ajanvarauksen yhteydessä. Kymsote huolehtii siitä, että eri rokotevalmisteita annetaan ryhmille, joille kyseinen valmiste tutkitun tiedon valossa parhaiten sopii. Tietoa Kymsotessa käytössä olevista rokotevalmisteista saa täältä: https://korona.kymsote.fi/yleista-koronarokotteista/.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmältä suositus AVIlle ottaa tartuntatautilain 58 g § käyttöön

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 07.04.2021 klo 11:10

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä antoi tänään suosituksen tartuntatautilain 58 g -pykälän käyttöönotosta. Päätöksen toimeenpanosta tekee aluehallintovirasto. Kymenlaakson ryhmän antoi AVIlle suosituksen päätöksestä ja toimeenpanosta mahdollisimman nopeasti ajalle 10.-23.4.2021.

Kymenlaakson tilanne on heikentynyt nopeasti viimeisen kahden viikon aikana, ja pääsiäisen aikana todettiin huomattava määrä uusia tartuntoja eri puolilla Kymenlaaksoa. Kymsote tiedotti pääsiäisen jälkeisestä Kymenlaakson epidemiatilanteesta tiistaina 7.4.2021: https://korona.kymsote.fi/kymenlaakson-koronatilanne-paheni-entisestaan-paasiaisena/.

– Kymenlaaksossa tartunnat ovat lisääntyneet nopeasti ja kahden viikon ilmaantuvuus on kohonnut koko epidemian pahimmalle tasolle. Eri tartuntaketjuissa altistuneita on nyt noin 800, mikä on tartunnanjäljitykselle erittäin suuri määrä, ja tartuntaketjujen jäljitettävyys on heikentynyt. Tämän myötä riski uusien tartuntojen leviämiselle on selkeästi kasvanut, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymenlaakson alueella riskiä kasvattaa suuresti herkästi tarttuvin muuntovirusten osuus uusista tartunnoista. Tällä hetkellä osalla alueista jopa 90 prosentissa tapauksista on muuntovirusepäily.

Kymenlaakson tämän hetken tilanne luo huomattavaa riskiä terveydenhuollon kantokyvylle.
– Sairaalahoidon kapasiteetti on ollut siinä rajoilla, että koronapotilaiden hoito alkaa vaikuttaa muuhun sairaanhoidon toimintaan. Tartunnanjäljitystä on jo nyt vahvistettu lisäämällä resursseja muusta toiminnasta, jolloin se on pois perustyöstä. Viime päivien suuret tartuntamäärät nostavat riskiä entisestään, sillä sairaalahoidon tarve kasvaa yleensä noin viikon päästä oireiden alkamisesta.

Tartuntatautilain 58 g-pykälää esitettiin käyttöön koko maakunnan alueelle, sillä tartuntoja on tullut ympäri maakuntaa ja Kymenlaakson sisällä liikutaan paljon kuntarajojen yli.

Ryhmä keskusteli pykälän käyttöönotosta jo ennen pääsiäistä, mutta silloin lain määrittämien edellytyksien ei katsottu täysin täyttyneen. Nyt alueen tilanne on kehittynyt niin, että edellytysten katsottiin täyttyneen. AVIlle annettiin suositus tehdä päätös tartuntatautilain 58 g -pykälän käyttöönotosta ajalle 10.–23.4.2021. Päätöksen ulkopuolelle pyydettiin rajaamaan 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten harrastustoiminta sekä lakisääteiset palvelut, kuten lääkinnällinen kuntoutus.

Päätös tulee tarkoittamaan sitä, että toimijan tulee sulkea 58 g §:ssä tarkoitetut tilat.

Lisätietoja: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161227#L6P58g

Muille rajoituksille jatkoa huhtikuun loppuun

Kymenlaakso jatkaa edelleen leviämisvaiheessa. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä keskusteli myös alustavasti linjauksesta, että nyt voimassa olevia leviämisvaiheen suosituksia jatketaan huhtikuun loppuun. Näin ollen kunnat voivat valmistautuvat tämän osalta tekemään omassa toiminnassaan tarvittavia päätöksiä. Asiasta keskustellaan uudelleen ensi viikon koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

Kymenlaakson koronatilanne paheni entisestään pääsiäisenä

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 06.04.2021 klo 12:48

Kymenlaakson koronavirustilanne on pahentunut entisestään. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut tasolle, jossa se ei ole ollut koskaan aikaisemmin epidemian aikana ja herkästi tarttuvien muuntovirusepäilyjen osuus on 90 prosenttia kaikista uusista tapauksista. Tartuntaryppäitä on syntynyt erityisesti ystävien ja perheiden kokoontumisten ja juhlien seurauksena.

Pääsiäisen aikana Kymenlaaksossa todettiin yhteensä 85 uutta tartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 229. Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on noin 140, mikä korkeampi kuin koskaan aikaisemmin epidemian aikana. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on korkea, eli 4,3 prosenttia. Sairaalahoidossa Kymenlaaksossa on 9 koronaviruspotilasta.

Muuntovirusepäilyjä on 90 prosenttia uusista tartunnoista. Tähän mennessä tarkemmissa selvityksissä suurin osa muuntovirusepäilyistä on paljastunut brittivariantiksi, Etelä-Afrikan tai Brasilian varianttia Kymenlaaksosta ei ole löytynyt.

– Brittivariantti tarttuu hyvin herkästi, mutta tartuntariskiä voi vähentää tutuilla tavoilla. Eli huolehditaan tarkasti hygieniasta, pidetään maskia ja turvavälejä missä ikinä liikutaankin muiden ihmisten lähettyvillä ja ennen kaikkea vältetään kontakteja kasvokkain muiden kanssa, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Uusista tartunnoista merkittävä osa on edelleen nuorilla ja nuorilla aikuisilla, 10–20-vuotiailla ja 20–30-vuotiailla. Tartunnanlähteinä korostuvat kaikissa ikäluokissa kontaktit lähipiirin kanssa ja yksityistilaisuudet, joihin liittyy 27 % tartunnoista. Samasta taloudesta on saatu 26 % tartunnoista. Työpaikoilla tartunnoista on saatu reilu 4 prosenttia. Lisäksi tartuntoja on nyt tapahtunut myös kuntosaleilla, mikä on merkittävä muutos aiempaan Kymenlaakson alueella.

Johtajaylilääkäri Mäntymaan erityisen huolestunut tällä hetkellä yksityisiin kokoontumisiin ja perhejuhliin liittyvästä huolettomuudesta.

– On kyllä ollut pettymys, miten huonosti jaksamme pitää kiinni kokoontumissuosituksista ja yleisestä kontaktien välttämisestä. Nuorten keskuudessa on pidetty kaverijuhlia tai kokoonnuttu muuten isommalla porukalla yhteen. Samaa on myös muissa ikäryhmissä. On kokoonnuttu perheen kanssa kahvittelemaan tai juhlimaan, ja sitten on syntynyt isojakin ketjuja. Yksityisissä tapaamisissa ei mielletä edelleenkään tartuntariskiä, ja muuntovirus leviää tehokkaasti muualle perheeseen ja lähipiiriin.

Tartuntojen jäljitettävyys on heikentynyt edelleen aiemmasta: noin 70 prosenttia tartunnoista pystytään jäljittämään. Altistumisten määrät ovat pysyneet suurina, mikä tuo omat haasteensa tartunnanjäljitykseen. Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on määrättynä yli 640 henkilöä karanteeniin. Karanteeniin määrätään altistuneet. Tartunnan saaneet määrätään eristykseen. Karanteenin ja eristyksen pituus vaihtelee hieman 10–14 vrk välillä.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontuu keskiviikkona – aluehallintovirastolle on jo tehty pyyntö valmistella tartuntalain 58 g -pykälän toimeenpanoa

Kymenlaaksossa ollaan nyt lähellä myös tartuntatautilain 58 g -pykälän käyttöönotossa. Kymsote on jo lähettänyt aluehallintovirastolle pyynnön valmistella toimeenpanoa. Asiasta keskustellaan ja annetaan virallinen suositus aluehallintovirastolle huomenna Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmän kokoontumisessa. Pykälä mahdollistaa laissa mainittujen tilojen väliaikaisen sulkemisen asiakkailta ja osallistujilta koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi.

Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on voimassa tartuntatautilain pykälä 58 d, joka säädetään velvollisuudesta yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön järjestämisestä siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Kymenlaaksossa annettu noin 34 200 koronarokotusta

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 01.04.2021 klo 15:50

70 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien rokotukset ovat käynnissä.

65-69 -vuotiaiden 1. ja 2. riskiryhmiin kuuluvien ajanvaraus avautuu 6.4.2021.

Joukkorokotukset ovat käynnissä yli 70-vuotiaille. Kymenlaaksossa yli 80-vuotiaista on rokotettu lähes 89 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että tämä ryhmä voidaan jo laskea rokotetuksi ensimmäisen rokoteannoksen osalta. Ikä on kuitenkin koronavirustaudin merkittävin riskitekijä, joten kaikkien vielä rokottamatta olevien yli 80-vuotiaiden kannattaa edelleen hakeutua koronarokotuksiin.

Vilkkaimmin rokotuksissa käyvät parhaillaan 70-74 -vuotiaat. Suunnitelmien mukaan kaikkien yli 70-vuotiaiden rokotukset saadaan valmiiksi huhtikuun puoliväliin mennessä.

Koronarokotuksia on annettu tällä viikolla Kymsoten rokotuspisteissä eri puolilla Kymenlaaksoa ja rokotukset jatkuvat heti pääsiäisen jälkeen. Ensi viikolla on nelipäiväisestä viikosta huolimatta luvassa tähän asti suurin rokotusurakka, sillä suunnitelmissa on antaa lähes 5000 rokotusta viikossa.

– Kymenlaakson kuntien välillä on jonkin verran eroja rokotuskattavuudessa. Seuraamme rokotusten etenemistä tarkasti ja tasapuolisuuden toteutumiseksi ohjaamme resursseja tarpeen mukaan eri paikkoihin, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ensi viikolla avataan lisää rokotuslinjoja Kauppakeskus Hansan rokotuspisteeseen Kouvolaan.

Kymenlaaksossa on nyt annettu yhteensä 34 202 koronarokotusta, joista 3765 on kakkosrokotuksia. 75-79-vuotiaista on nyt rokotettu lähes 70 prosenttia ja 70-74-vuotiaista lähes 30 prosenttia.

Ajanvaraus niin puhelimitse kuin sähköisestikin käy edelleen vilkkaana. Puhelinajanvarauksessa on ollut ruuhkia, asiakkaita pyydetään odottamaan takaisinsoittoa rauhassa. Takaisinsoittoja tehdään myös huomenna pitkäperjantaina.

Sähköinen ajanvaraus on toiminut hyvin ja sen kautta on tehty ajanvarauksia jo lähes 10 000.

Ajanvaraus sairauden tai tilan vuoksi 1. ja 2. riskiryhmiin kuuluvien 65-69 -vuotiaiden rokotuksiin avautuu 6.4.2021

Sairauden tai tilansa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien 65-69 -vuotiaiden ajanvaraus avautuu tiistaina 6.4.2021 ja rokotukset käynnistyvät viikolla 15.

Rokotuksia tarjotaan tämän ikäryhmän sekä 1. riskiryhmään että 2. riskiryhmään kuuluville henkilöille. Kriteerit ovat:

Ryhmä 1: 65-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

Ryhmä 2: 65-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Tarkemmat tiedot kriteereistä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

Myös muiden riskiryhmiin kuuluvien rokotukset on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian, huhtikuussa.

Perjantaina 19.3.2021 Kymsote perui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätöksen myötä sairaudelliseen 1. riskiryhmään kuuluvien 18-69-vuotiaiden rokotusajat. Kymsote on ollut yhteydessä ajan varanneisiin, joita on noin kaksituhatta. Nämä henkilöt ikäryhmässä 18-64 vuotta joutuvat edelleen odottamaan rokotusvuoroaan. Henkilöille ilmoitetaan, kun he voivat jälleen varata aikoja. Tällä hetkellä ajanvaraus ei ole auki tälle ryhmälle.

Poikkeuksena ovat tähän ryhmään kuuluvat 65-69-vuotiaat, joiden aika peruttiin. Heihin on oltu suoraan yhteydessä ja heidän kohdallaan rokotukset ovat jatkuneet.

Koronatilanne on vaikeutunut merkittävästi Kymenlaaksossa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 31.03.2021 klo 14:34

Kymenlaakso jatkaa koronavirustilanteessa leviämisvaiheessa, ja tilanne on vaikeutunut merkittävästi viimeisen kahden viikon aikana. Eri puolilla Kymenlaaksoa on esiintynyt erillisiä pieniä tartuntaryppäitä, ja tartuntojen lisääntymisessä herkästi tartuttavien muuntovirusten osuus on merkittävässä roolissa.

Viimeisen seitsemän päivän aikana Kymenlaaksossa on todettu 114 uutta koronavirustartuntaa. Kasvu on ollut nopeaa, sillä edellisten seitsemän päivän aikana määrä oli 62. Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut lähelle 100, ja se on nyt 94,5. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on edelleen kasvanut ja on nyt 3,2 prosenttia. Muuntovirusepäilyjä on kahdessa tapauksessa kolmesta.

Tartuntojen jäljitettävyys on heikentynyt, mutta on edelleen hyvällä tasolla: 75 prosenttia tartunnoista pystytään jäljittämään. Vaikka tartunnan jäljitys on edelleen Kymenlaaksossa hyvällä tasolla, niin tartunnanjäljitys on kuormittunut, sillä ryppäissä on ollut isojakin altistusmääriä. Kymsote on lisännyt resursseja tartunnanjäljitykseen, mutta silti yhteydenotoissa altistuneisiin voi olla viiveitä.

Uusista tartunnoista merkittävä osa on nuorilla ja nuorilla aikuisilla, 10–20-vuotiailla ja 20–30-vuotiailla. Nuorimpien tartunnat tulevat pääosin kotoa. Nuorilla aikuisilla tartuntaryppäitä on syntynyt esimerkiksi yksityisistä illanvietoista ja kaveriporukoiden kokoontumisista. Lisäksi pieniä ryppäitä on syntynyt myös työpaikoilla, jolloin tartunnat ovat eri ikäisillä.

– Nuorten ja nuorten aikuisten illanvietot ovat selkeästi olleet nyt esillä, ja kokoontumissuosituksetkin niissä tuppaa unohtumaan. Yksikin tällainen on johtanut yli kymmeneen tartuntaan samasta illanvietosta. Tämä on erinomainen osoitus sitä, että vaikka miten ajattelemme, että ketä se nyt haittaa, jos hieman omalla porukalla juhlitaan, niin kokoontumiset pitää nyt unohtaa, muistuttaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Suosituksiin ei muutoksia – tartuntalain pykälien toimeenpanosta keskustelua

Koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia tällä hetkellä voimassa oleviin alueellisiin suosituksiin. Opetuksen järjestämiseen liittyvistä suosituksista käytiin keskustelua. Ryhmä linjasi, ettei Kymenlaakson tartuntatilanne tällä hetkellä edellytä kaikkiin kuntiin yhteistä suositusta yläkoulujen siirtämiseen etäopetukseen. Tilannetta tarkastellaan koulu- ja kuntakohtaisesti ja ratkaisuja etäopetukseen siirrosta voidaan tehdä paikallisen tartuntatautitilanteen mukaan tarvittaessa nopealla aikataululla. Tällä hetkellä Haminassa yläkoulut ovat etäopetuksessa Kymsoten yksilöjaoston tekemän päätöksen mukaisesti.

Ryhmän suosituksen mukaan toisten asteen opetuksessa voi toteuttaa hallittua välttämätöntä lähiopetusta. Lähiopetuksen järjestelyt toteutetaan ja päätetään kuntakohtaisesti. Lähiopetukseen voi ottaa vain sen verran oppilaita, että turvavälit ja terveysturvallisuus voidaan tosiasiallisesti toteuttaa.  

Päätökset ja tarkemmat ohjeet opetuksen järjestämisestä tehdään kunnissa.

Harrastustoiminnan rajoituksissa on noudatettu erityistä harkintaa lasten ja nuorten osalta. Alakouluikäisten (vuonna 2008 syntyneiden) ja sitä nuorempien harrastustoiminta on mahdollista enintään kymmenen henkilön ryhmissä. Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien harrastustoiminta on keskeytetty pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu erikseen määrätyillä kriteereillä.

– Käymme säännöllisesti keskustelua lapsiin ja nuoriin kohdistuvista rajoituksista ja suosituksista. Yläkouluikäisten ja toisen asteen opiskelijoiden harrastustoiminnan keskeytyksellä pyritään omalta osaltaan turvaamaan koulujen lähiopetusta ja estämään tartuntaketjujen ja altistusten leviämistä kouluihin, sanoo Mäntymaa.

Aluehallintovirasto antaa tänään 31.3. päätöksensä kokoontumisrajoituksista ja tartuntatautilain väliaikaisten pykälin toimeenpanosta Kymenlaaksossa. Kymenlaaksoon koordinaatioryhmä antoi jo viime viikolla suosituksen AVIlle jatkaa kokoontumisrajoitusta korkeintaan kuudelle henkilölle ja tartuntatautilain 58 d -pykälän käyttöönotosta. Pykälässä säädetään velvollisuudesta yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön järjestämisestä siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Koordinaatioryhmä keskusteli myös tartuntatautilain 58 g -pykälän käyttöönotosta Kymenlaaksossa. Pykälä mahdollistaa laissa mainittujen tilojen väliaikaisen sulkemisen asiakkailta ja osallistujilta koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Tällä hetkellä lain toimeenpanoon vaadittavat määreet eivät vielä täyty ennen kaikkea terveydenhuollon kuormituksen osalta, mutta tilannetta seurataan aktiivisesti. Tarvittaessa suositus AVIlle voidaan tehdä nopeastikin, jos tilanne alueella edelleen vaadituilla mittareilla heikkenee.

Koronabotti, Koronatietoni.fi ja FINENTRY -palvelujen kirjautumisessa tekninen häiriö

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 30.03.2021 klo 12:23

Koronabotti, Koronatietoni.fi ja FINENTRY -palvelujen kirjautumisessa on tällä hetkellä tekninen häiriö, jota selvitetään. Häiriö estää Koronabotti, Koronatietoni.fi ja FINENTRY -palveluihin tunnistautumisen. Pahoittelemme häiriötä.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 29.03.2021 klo 16:14

Viikonlopun aikana uusia koronatapauksia on ollut runsaasti, ja Kymsoten tartuntatautiyksikön tartunnanjäljitys on ruuhkautunut.

Tartunnanjäljityksestä otetaan ensin yhteyttä tartunnan saaneisiin ja tämän jälkeen altistuneisiin.

– Tartunnanjäljittäjät ovat työssään saaneet pahimmillaan epäasiallista palautetta työstään. Uutinen koronatartunnasta, altistumisesta, eristämisestä tai karanteenista ei ole kenellekään mieluisa. Kiukun purkaminen tartunnanjäljittäjiin on kuitenkin väärin, painottaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Tartuntatautiyksikössä työskentelee 3-4 hoitajaa vuorossa, töitä tehdään myös viikonloppuisin.

Toimintaohjeita:
Mikäli sinulla on koronavirukseen sopivia vähäisiäkään oireita (väsymys, päänsärky, kurkkukipu, nuha, yskä, kuume, vatsakipu, oksennusta tai ripulia) hakeudu herkästi koronavirustestiin. Tee näin etenkin, jos tiedät, että olet mahdollisesti voinut altistua koronatartunnalle.

Kymenlaaksossa hoitoon hakeudutaan sähköisten palveluiden kautta www.omaolo.fi tai https://koronabotti.hus.fi/ tai ottamalla puhelimitse yhteyttä Päivystysapuun p. 116 117.

Toimi näin, jos olet saanut tiedon koronatartunnasta tai mahdollisesta altistumisesta:

Odota rauhassa yhteydenottoa. Omatoiminen yhteydenotto ei nopeuta tiedon saantia tartunnasta tai altistumisesta, vaan voi pahimmillaan hidastaa tartunnanjäljittäjien työtä.

Mikäli olet saanut tiedon mahdollisesta altistumisesta esimerkiksi koulusta tai työpaikalta, odota rauhassa tartuntajäljityksen yhteydenottoa. Sitä ennen on hyvä olla omaehtoisessa karanteenissa yhteydenottoon asti.
Virallisen päätöksen karanteenista tai eristyksestä tekee tartuntatautilääkäri.

Tietoa siitä, kuinka toimitaan omaehtoisessa karanteenista, karanteenissa tai eristyksessä on luettavissa täältä:
https://korona.kymsote.fi/karanteeni-ja-eristys/

Kymenlaakson huononeva koronatilanne otettava vakavasti

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 29.03.2021 klo 11:38

Kymenlaaksossa on viikonloppuna todettu runsaasti uusia koronatartuntoja: lauantaina 17, sunnuntaina 21 ja maanantaina 16. Tartuntoja on todettu erityisesti nuorilla eli kouluikäisillä ja parikymppisillä sekä heidän lähipiirillään.
– Yläkoulujen ja toisen asteen etäopetuksesta huolimatta kouluikäiset ja opiskelijat ovat saaneet tartuntoja, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Korona leviää nyt mm. nuorten aikuisten isommalla porukalla pidetyissä illanistujaisissa, saunailloissa ja kavereiden tapaamisissa. Kymenlaakson pahentuva koronatilanne on otettava vakavasti ja on vältettävä kaikkia kokoontumisia, matkustamista ja erityisesti tällaisia vapaa-ajan kontakteja. Tartuntoja on runsaasti myös perhe- ja lähipiirissä.

Kouluikäiset ovat saaneet tartuntoja vanhemmiltaan ja muilta perheenjäseniltään.

– Erityisen herkästi leviävien muuntovirusten osuus lisääntyy Kymenlaaksossa koko ajan, ja siksi myös kaikkia lähipiirin tapaamisiakin tulisi harkita tarkasti.

Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta.

Koronanäytteenottoon on hakeuduttu aiempia viikkoja vilkkaammin. Viime viikolla otettiin 2657 koronanäytettä, mikä on 440 enemmän kuin edeltävällä viikolla. Koronanäytteenoton aikoja lisättiin viikonlopun aikana. Sunnuntaina lisättiin näytteenottoaikoja lähes sadalla, josta noin puolet Kouvolaan ja puolet Kotkaan.

Inkeroisissa sijaitsevan kuntosali Inxa Gymin kävijällä todettu koronatartunta – tartuntatautiyksikön koronajäljitys on ruuhkautunut

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 26.03.2021 klo 16:09

Kouvolassa Inkeroisissa sijaitsevan Inxa Gym -kuntosalin kävijällä on todettu koronavirustartunta. Paikalla tiistaina 23.3. kello 18.30-20.30 ja keskiviikkona 24.3.2021 kello 17.40-20 olleet ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle. Mahdollisesti altistuneita on noin 50.

Mikäli tuolloin paikalla olleella on koronavirukseen sopivia vähäisiäkään oireita (väsymys, päänsärky, kurkkukipu, nuha, yskä, kuume, vatsakipu, oksennusta tai ripulia) hänen tulee hakeutua herkästi koronavirustestiin.

Kymenlaaksossa hoitoon hakeudutaan sähköisten palveluiden kautta www.omaolo.fi tai https://koronabotti.hus.fi/ tai ottamalla puhelimitse yhteyttä Päivystysapuun p. 116 117.

Koronatartunnat Kymenlaaksossa ovat lisääntyneet ja alueella on useita laajojakin korona-altistumisia. Tartuntatautiyksikön koronajäljitys on tällä hetkellä ruuhkautunut ja yhteydenotoissa on viivettä. Koronajäljittäjät kontaktoivat eli ovat aina ensin yhteydessä koronatartunnan saaneeseen henkilöön ja tämän jälkeen tartuntatautilääkärin ohjeiden mukaisesti mahdollisiin altistuneisiin. Yksi koronatartunnan saanut on voinut altistaa kymmeniä ihmisiä. Tartuntatautiyksikkö tekee töitä myös viikonloppuisin.