Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 29.03.2021 klo 16:14

Viikonlopun aikana uusia koronatapauksia on ollut runsaasti, ja Kymsoten tartuntatautiyksikön tartunnanjäljitys on ruuhkautunut.

Tartunnanjäljityksestä otetaan ensin yhteyttä tartunnan saaneisiin ja tämän jälkeen altistuneisiin.

– Tartunnanjäljittäjät ovat työssään saaneet pahimmillaan epäasiallista palautetta työstään. Uutinen koronatartunnasta, altistumisesta, eristämisestä tai karanteenista ei ole kenellekään mieluisa. Kiukun purkaminen tartunnanjäljittäjiin on kuitenkin väärin, painottaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Tartuntatautiyksikössä työskentelee 3-4 hoitajaa vuorossa, töitä tehdään myös viikonloppuisin.

Toimintaohjeita:
Mikäli sinulla on koronavirukseen sopivia vähäisiäkään oireita (väsymys, päänsärky, kurkkukipu, nuha, yskä, kuume, vatsakipu, oksennusta tai ripulia) hakeudu herkästi koronavirustestiin. Tee näin etenkin, jos tiedät, että olet mahdollisesti voinut altistua koronatartunnalle.

Kymenlaaksossa hoitoon hakeudutaan sähköisten palveluiden kautta www.omaolo.fi tai https://koronabotti.hus.fi/ tai ottamalla puhelimitse yhteyttä Päivystysapuun p. 116 117.

Toimi näin, jos olet saanut tiedon koronatartunnasta tai mahdollisesta altistumisesta:

Odota rauhassa yhteydenottoa. Omatoiminen yhteydenotto ei nopeuta tiedon saantia tartunnasta tai altistumisesta, vaan voi pahimmillaan hidastaa tartunnanjäljittäjien työtä.

Mikäli olet saanut tiedon mahdollisesta altistumisesta esimerkiksi koulusta tai työpaikalta, odota rauhassa tartuntajäljityksen yhteydenottoa. Sitä ennen on hyvä olla omaehtoisessa karanteenissa yhteydenottoon asti.
Virallisen päätöksen karanteenista tai eristyksestä tekee tartuntatautilääkäri.

Tietoa siitä, kuinka toimitaan omaehtoisessa karanteenista, karanteenissa tai eristyksessä on luettavissa täältä:
https://korona.kymsote.fi/karanteeni-ja-eristys/