Tapahtumien järjestäjille

Kymenlaaksossa yleisötilaisuuksille sisällä ja ulkona ei ole henkilömäärärajaa, mutta osallistujien terveysturvallisuus pitää varmistaa.

Kymsote on laatinut ohjeistukset yleisötapahtumien järjestäjille koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi ja suosittaa kaikkien suurten, yli 500 hengen tapahtumien järjestäjiä laatimaan tapahtumalleen terveysturvallisuussuunnitelman. Ohjeet ja lomakkeen suunnitelman laatimiseen löydät tältä sivulta.

Ohjeistus yleisötapahtumien järjestäjille

Voimassa olevat yleisötapahtumia koskevat suositukset

 • Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.
 • Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.
 • Lisäksi on noudatettava lain yleisiä hygieniavaatimuksia; asiakkaille on mm. tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskelu on järjestettävä mahdollisimman väljästi.
  Alueelliset suositukset:
 • Kaikille osallistujille suositellaan maskin käyttöä koko tilaisuuden ajan.
 • Maskin käyttöä suositellaan etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Myös ruuhkaisissa ulkotiloissa suositellaan maskin käyttöä.
 • Samoin tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjille on suositus edellyttää tilaisuuksiin osallistuvilta maskin käyttöä sekä huolehtia, ettei sisä- tai ulkotiloissa synny lähikontakteja. Erityisesti tämä tulee huomioida paikoissa, joissa ei ole istumapaikkoja.

Terveysturvallisuussuunnitelma suurten tapahtumien apuvälineenä

Kymsote suosittaa kaikkien suurten, yli 500 hengen tapahtumien järjestäjiä laatimaan tapahtumalleen terveysturvallisuussuunnitelman. Suunnitelma ei enää tarvitse lähettää, mutta sitä voi edelleen käyttää apuna terveysturvallista tapahtumaa järjestettäessä. Täytetyn lomakkeen voi tulostaa ja tallentaa PDF-muodossa. Turvallisuussuunnitelman laatimisen tarkoituksena on hillitä epidemiaa Kymenlaaksossa ja edesauttaa tapahtumien turvallista toteutumista. 

Lomake on tarkoitettu ensisijaisesti yli 500 hengen tapahtumille. Myös muut, alle 500 hengen tapahtumien järjestäjät voivat käyttää lomaketta apunaan suunnittelussa. 

Tapahtuman järjestäjän ei tarvitse olla Kymsoteen yhteydessä.

Tapahtumajärjestäjän on hyvä tutustua seuraaviin ohjeisiin:


Tärkeitä huomioita turvallisuuden lisäämiseksi

Tartuntojen torjumiseksi suositellaan edelleen yleisötilaisuuksissa maskin käyttöä sisätiloissa ja ruuhkaisissa ulkotiloissa.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja.

 • Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja. Oikeisiin käytäntöihin ohjaavaa tiedotusmateriaalia suositellaan jaettavaksi työntekijöille ja vierailijoille tietoisuuden lisäämiseksi.
 • Tultaessa sisätilaan tai rajattuun ulkotilaan käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan huolellisesti puhtaaseen, kuivaan pyyhkeeseen. Tämä voi olla joko kertakäyttöinen paperipyyhe tai ns. rullakäsipyyhe, jossa puhdas ja likainen osa eivät ole kosketuksissa toisiinsa. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta.
 • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

Siivousta tehostetaan tarvittaessa.

On mahdollista, että koronavirus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla.

 • Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.
 • Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, tasot ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin, mielellään kahdesti päivässä. Sellaisessa ympäristössä, jossa kävijöitä on runsaasti, suositellaan puhdistamista 2–4 tunnin välein.
 • Yhteiskäytössä olevien tietokoneiden ja päätteiden tai muiden välineiden käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.

Yleisesti suositellaan tutustumaan Työterveyslaitoksen siivousohjeisiin ja noudattamaan niitä.