Tapahtumien järjestäjille

Kymenlaaksossa yleisötilaisuuksille sisällä ja ulkona ei ole henkilömäärärajaa, mutta osallistujien terveysturvallisuus pitää varmistaa.

Voimassa on edelleen suositus välttää kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää. Kymsote on laatinut ohjeistukset yleisötapahtumien järjestäjille koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi ja suosittaa kaikkien suurten, yli 500 hengen tapahtumien järjestäjiä laatimaan tapahtumalleen terveysturvallisuussuunnitelman. Ohjeet ja lomakkeen suunnitelman laatimiseen löydät tältä sivulta.

Ohjeistus yleisötapahtumien järjestäjille

Voimassa olevat yleisötapahtumia koskevat suositukset

 • Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.
 • Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.
 • Lisäksi on noudatettava lain yleisiä hygieniavaatimuksia; asiakkaille on mm. tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskelu on järjestettävä mahdollisimman väljästi.
  Alueelliset suositukset:
 • Kaikille osallistujille suositellaan erittäin vahvasti maskin käyttöä koko tilaisuuden ajan.
 • Vahva maskisuositus on voimassa niin sisätiloissa kuin ulkona järjestettävissä yleisötilaisuuksissakin.
 • Samoin tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjille on erittäin vahva suositus edellyttää tilaisuuksiin osallistuvilta maskin käyttöä sekä huolehtia, ettei sisä- tai ulkotiloissa synny lähikontakteja. Erityisesti tämä tulee huomioida paikoissa, joissa ei ole istumapaikkoja.

Terveysturvallisuussuunnitelma suurten tapahtumien apuvälineenä

Kymsote suosittaa kaikkien suurten, yli 500 hengen tapahtumien järjestäjiä laatimaan tapahtumalleen terveysturvallisuussuunnitelman. Suunnitelma tehdään ja lähetetään alla olevan lomakkeen kautta. Täytetyn lomakkeen voi tulostaa ja tallentaa PDF-muodossa. Turvallisuussuunnitelman laatimisen tarkoituksena on hillitä epidemiaa Kymenlaaksossa ja edesauttaa tapahtumien turvallista toteutumista. 

Lomake on tarkoitettu ensisijaisesti yli 500 hengen tapahtumille. Myös muut, alle 500 hengen tapahtumien järjestäjät voivat käyttää lomaketta apunaan suunnittelussa. 

Täytetty lomake siirtyy suoraan Kymsoten tartuntatautiviranomaisille. Tapahtuman järjestäjän ei tarvitse olla lomakkeen lähettämisen jälkeen Kymsoteen yhteydessä. Epidemian selvittämisessä ja tartuntaketjujen jäljitystyössä suunnitelmia saatetaan käydä läpi yhteyshenkilön tai vastaavan kanssa, jolloin Kymsote on järjestäjään tarvittaessa yhteydessä.

Ennen lomakkeen täyttämistä tulee tapahtumajärjestäjän tutustua

 • THL:n ohjeeseen turvallisten tapahtumien järjestämiseen liittyen.
 • Työterveyslaitoksen laatimaan siivousohjeeseen.
 • tältä sivulta löytyviin tapahtumajärjestäjän yleisiin ohjeisiin ja alueellisiin suosituksiin.

Tärkeitä huomioita turvallisuuden lisäämiseksi

Tartuntojen torjumiseksi tarpeettomia fyysisiä kontakteja suositellaan vältettävän.

 • Lähikontaktien välttämiseksi turvavälien ylläpitämisen mahdollisuutta suositellaan yleisötilaisuuksissa, yleisissä kokoontumisissa ja julkisissa tiloissa tulee turvata: Seurueella tarkoitetaan tässä esimerkiksi samassa taloudessa asuvia tai muutenkin jatkuvasti tai säännöllisesti yhteydessä olevia henkilöitä.
 • Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, tulee ihmisiä muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä. Turvavälien ylläpitoa voidaan varmistaa esimerkiksi riittävällä opastavalla henkilökunnalla, etäisyysopasteilla ja ehkäisemällä pitkien jonojen syntyä osallistujien saapumis- ja jakautumisjärjestelyin.
 • Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi esimerkiksi yhteislaulu- ja ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava. Myös voimakas äänenkäyttö esimerkiksi kannustettaessa lisää pisaratartunnan riskiä.
 • Ennakkolipunmyynnin järjestämistä joko sähköisen välittäjäpalvelun kautta tai muulla tavalla järjestettynä suositellaan ensisijaisena lipunmyyntikanavana.
 • Yleisöä ohjataan esimerkiksi teippausten tai köysitysten ja järjestyksenvalvojien välityksellä liikkumaan niin että ruuhkat vältetään.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja.

Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja. Oikeisiin käytäntöihin ohjaavaa tiedotusmateriaalia suositellaan jaettavaksi työntekijöille ja vierailijoille tietoisuuden lisäämiseksi.

 • Tultaessa sisätilaan tai rajattuun ulkotilaan käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan huolellisesti puhtaaseen, kuivaan pyyhkeeseen. Tämä voi olla joko kertakäyttöinen paperipyyhe tai ns. rullakäsipyyhe, jossa puhdas ja likainen osa eivät ole kosketuksissa toisiinsa. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta.
 • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
 • Tilaisuuden tai toiminnan järjestäjä voi epidemiatilanteen mukaan suositella käytettävän kasvomaskia. Maskia voi muutenkin halutessaan käyttää ottaen huomioon siihen liittyvät ohjeet.

Siivousta tehostetaan tarvittaessa.

On mahdollista, että koronavirus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla.

 • Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.
 • Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, tasot ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin, mielellään kahdesti päivässä. Sellaisessa ympäristössä, jossa kävijöitä on runsaasti, suositellaan puhdistamista 2–4 tunnin välein.
 • Yhteiskäytössä olevien tietokoneiden ja päätteiden tai muiden välineiden käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.

Yleisesti suositellaan tutustumaan Työterveyslaitoksen siivousohjeisiin ja noudattamaan niitä.