Tänään annettiin Kymenlaaksossa ensimmäiset koronarokotukset hoivakotien asiakkaille

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 15.01.2021 klo 14:17

Kymenlaaksossa ensimmäiset koronarokotukset terveydenhuollon ammattilaisille alkoivat joulukuun lopussa ja ne jatkuvat edelleen. Koronarokotukset ensimmäisille asiakkaille käynnistyvät, kun rokotukset ikääntyneille tehostetun palveluasumisen asiakkaille alkoivat tänään.

Kymenlaaksolaiset eivät voi vielä varata aikoja koronarokotuksiin, vaan joukkorokotusten alkamisesta tiedotetaan erikseen.

Kymenlaakson ensimmäiset koronavirusrokotteet annettiin joulukuun lopussa. Ensimmäisenä rokotusta on tarjottu niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat koronapotilaita ja niille, jotka työskentelevät hoitokodeissa. Kymsotessa noudatetaan Suomen koronarokotestrategian mukaista rokotusjärjestystä. Sote-ammattilaisia on Kymenlaaksossa rokotettu nyt noin 2000, ja rokottaminen jatkuu THL:n kriteerien mukaisessa järjestyksessä niin Kymsoten kuin yksityisen sektorinkin työntekijöille.

Ensin ikääntyneet, ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevat

Koronarokotteiden antaminen laajenee Kymenlaaksossa asiakkaille. Perjantaina 15.1.2021 päästiin aloittamaan rokotukset ikääntyneille tehostetun palveluasumisen asiakkaille. Ensimmäiset rokotukset annettiin Kotkassa Hovinsaaren hoivakoti 2:ssa. Ensi viikolla rokotuksia annetaan eri puolilla Kymenlaaksoa.
– Rokotukset ovat alkaneet tänä aamuna ja ne ovat sujuneet hyvin. On hienoa, että rokotukset käynnistyvät ja voimme mahdollistaa näiden ikääntyneiden asiakkaidemme rokotukset ensimmäisten joukossa. Näin pystymme suojelemaan kaikkein heikoimmassa osassa olevia. Tämä on pieni, mutta merkittävä askel kohti normaalimpaa elämää, sanoo koti-, asumis- ja hoivapalveluiden ylihoitaja Sara Haimi-Liikkanen.

Rokotetta tarjotaan kaikille tehostetun palveluasumisen asiakkaille, ikääntyneille ja erityisryhmille, riippumatta siitä, onko kyseessä Kymsoten vai yksityisen palveluntarjoajan yksikkö. Rokote on kaikille vapaaehtoinen, myös asumispalveluiden asiakkaille.

Kymenlaaksossa rokotukset etenevät sen mukaan, miten Kymsoteen saadaan rokote-eriä. Kymsotessa on suunniteltu ja valmistauduttu rokottamaan tuhansiakin henkilöitä viikoittain.
– Saatavien rokotteiden määrä on ollut valitettavan vähäinen. Olemme valmistautuneet ja olemme pystyneet käyttämään kaikki saapuneet rokotteet suunnitelmien mukaan. Teemme koko ajan suunnitelmia, kuinka rokotamme tehokkaasti eri ryhmät THL:n kriteerien mukaisessa järjestyksessä. Kaikki riippuu kuitenkin rokotteiden saatavuudesta, siksi on mahdotonta sanoa varmuudella, milloin mikäkin ryhmä on rokotettu, toteaa johtajaylihoitaja Hannele Mattila.

THL:n rokotusjärjestyksessä ensimmäiseksi rokotettavat ovat koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat. Mikäli rokote-eriä saapuu tämän hetken tiedon mukaisesti, saadaan nämä sote-ammattilaiset, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat rokotettua helmikuun loppuun mennessä. Tällöin kaikki olisivat saaneet jo tarvittavat kaksi rokotetta. Rokotusjärjestyksen mukaisia eri ryhmiä rokotetaan myös samanaikaisesti.

Koronarokotukseen ei voi vielä varata aikoja

Tällä hetkellä kymenlaaksolaiset eivät voi vielä varata aikaa koronarokotukseen. Asiakkaita toivotaan välttämään koronarokotuksiin liittyviä tiedusteluja terveysasemilta. Kun joukkorokotukset alkavat, Kymsote tiedottaa eri tavoin koronarokotukseen hakeutumisesta.

Koronavirusrokote tarjotaan vaiheittain koko väestölle. Rokotus on kaikille – myös terveydenhuollon henkilöstölle – vapaaehtoinen ja maksuton. Suomi tavoittelee mahdollisimman hyvää rokotuskattavuutta.

Koronarokotuksilla pyritään Suomessa ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa eli vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä.