Suuri osa viivästyneistä rokotustodistuksista päivittynyt Omakantaan, koronatodistusten kansallinen tulostus- ja kirjaamispalvelu otetaan käyttöön Kymsotessa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 09.07.2021 klo 15:17

Kymsotessa kuluneella viikolla tehdyn korjausajon myötä valtaosa Omakannasta puuttuneita rokotustietoja kirjattiin palveluun. Todistusten kirjauksessa on ollut valtakunnallista viivettä. Päivitys koskee rokotuksia, jotka on annettu aikaisemmin kuin viimeksi kuluneen 10 päivän aikana.

Korjaustöitä järjestelmään tehdään edelleen. Mikäli asukas huomaa puutteita Omakannan rokotustiedoissaan, pyydetään odottamaan ja tarkastamaan tilanne myöhemmin uudelleen. Jos todistuksen saamisella on välttämätön tarve, tulee olla yhteydessä Kymsoten koronarokotusten ajanvaraukseen.

Ohjeet ajanvaraukseen: https://korona.kymsote.fi/ajanvaraus-rokotukseen/

Tällä hetkellä annettavien rokotteiden tiedot kirjautuvat Omakantaan viiveettä 10 päivän sisällä rokotuksen saamisesta.

EU:n yhteinen todistus koronarokotuksesta sisältää tiedot saaduista koronarokotteista 1. annoksesta lähtien. Todistus päivittyy, ja 14.7. alkaen se sisältää tiedot myös koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista.

Kansallisen tulostus- ja kirjaamispalvelun käyttöönottoa valmistellaan

Kansallinen koronatodistusten tulostus- ja kirjaamispalvelu on väliaikainen palvelu niille, jotka eivät voi asioida Omakannassa. Se mahdollistaa EU:n koronatodistuksen tietojen tulostamisen ilman sähköistä asiointia. Palvelun käyttöönottoa valmistellaan tällä hetkellä Kymsotessa, ja tarkemmasta aloitusajankohdasta ilmoitetaan erikseen. Kymsote suosittaa jatkossakin hakemaan todistukset pääsääntöisesti sähköisesti Omakannasta.

-Omakanta vaatii käyttäjältään vahvaa sähköistä tunnistautumista, kuten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Nyt olisi oiva hetki hankkia sellaiset ja harjoitella niiden käyttöä vaikkapa yhdessä läheisten kanssa. Omaisen voi myös halutessaan valtuuttaa puolesta-asioijaksi, jolloin voi hoitaa sähköisen asioinnin toisen puolesta. Vahvan tunnistautumisen, Omakannan ja muiden sähköisten palveluiden haltuun ottamisesta on varmasti hyötyä myös jatkossa, neuvoo rokotuskoordinaattori Tanja Metsola.

Koronarokotukset etenevät Kymenlaaksossa mallillaan, 2. annosten varatuista ajoista pyydetään pitämään kiinni

Koko Kymenlaaksosta 1. annoksen koronarokotusta on saanut 64,5%, myös 2. annoksen 23,9%. Kaikista yli 75-vuotiaista yli 80% on saanut molemmat annokset rokotetta.

Tällä viikolla ajanvaraus avattiin myös riskiryhmiin kuuluville 12-15-vuotiaille. Näiden riskiryhmään kuuluvien 12-15-vuotiaiden rokotukset keskitetään viikolle 30 vapaiden aikojen turvaamiseksi ja sopivan rokotusvalmisteen varmistamiseksi.

Koronarokotusten puhelinajanvarausta ruuhkauttaa osin sovittujen 2. rokotusannosten aikojen siirtäminen. Kymsote muistuttaa, ettei 2. annosta voi aikaistaa kuin lääketieteellisestä syystä. Myös kesän matkustaminen tulisi suunnitella niin, että rokote päästään ottamaan sovittuun aikaan omalla kotipaikkakunnalla. Aika annetaan 1. annoksen saamisen yhteydessä.

– Koronarokotusten 2. aikojen siirrot sekä kuormittavat ajanvaraustamme, että siirtävät tarvittavan rokotekattavuuden saavuttamista. Toivomme, että sovittuja aikoja ei enää siirrettäisi kuin aidosti painavista syistä, Tanja Metsola pyytää.