Todistus koronarokotuksesta

Kansallinen todistus koronarokotuksesta sisältää tiedot saaduista koronarokotteista 1. annoksesta lähtien.

Mistä rokotustodistuksen saa?

Rokotustodistuksen noutaminen Omakanta-verkkopalvelusta on helppoa. Todistus tulee näkyviin järjestelmään sähköisesti, ja se on myös mahdollista tulostaa. Saat todistuksen noudattamalla seuraavia ohjeita:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Milloin todistus tulee näkyviin Omakantaan?

Rokotustodistukset tulevat näkyviin Omakanta-palveluun vaiheittain. Rokotustietoja kirjataan sairaanhoitopiirien tietojärjestelmiin takautuvasti, joten todistusten päivittyminen palveluun voi viedä jonkin aikaa. Tällä hetkellä rokotusten tietojen siirtymisessä Omakantaan on viivettä. Korjaustyöt ovat käynnissä, ja Kymsote tiedottaa asiasta päivitysten valmistuessa. Mikäli todistuksella ei ole välttämätöntä tarvetta, pyydämme odottamaan tietojen kirjautumista maltillisesti.

Jos sinulla ei ole pääsyä Omakantaan tai todistus ei näy Omakannassa, voit saada tulosteen rokotuksistasi. Tällöin sinun tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaasi sähköisen asioinnin kautta. Jos olet saanut rokotteen muualla kuin Kymsoten rokotuspisteellä, ole yhteydessä rokotuksen antaneeseen organisaatioon. Tuloste ei ole virallinen koronarokotustodistus.

Sähköiseen asiointiin pääset Hyviksen kautta.

  • Valitse kohta Siirry asiointipalveluun kirjautuaksesi sähköiseen asiointiin. Palveluun tulee tunnistautua verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Aloita asiointi valitsemalla Ota yhteyttä terveysasemaan. Näin pääset valitsemaan avautuvasta listauksesta oman terveysasemasi, johon olet yhteydessä.
  • Terveysaseman valinnan jälkeen pääset täyttämään yhteydenottolomakkeen ja kirjaamaan viestikenttään toiveesi saada rokotustiedoista tuloste itsellesi.
  • Sähköisen asioinnin kautta tuleviin yhteydenottoihin reagoidaan kolmen arkipäivän kuluessa.
  • Tuloste postitetaan sinulle kotiin, tai voit noutaa sen omalta terveysasemaltasi näin sovittaessa.

Rokotustodistus ja ulkomaanmatka

Omakannan rokotustodistus on kansallinen. Sitä voi käyttää EU:n sisäisissä rajanylitystilanteissa, mutta se ei yksin takaa maahan pääsyä. Yksittäiset EU-maat päättävät itse, hyväksyvätkö ne kansallisen todistuksen rajaa ylittäessä.

Kansalaisen on hyvissä ajoin itse huolehdittava siitä, että Suomen kansallinen koronarokotustodistus on kohdemaassa kelpoinen asiakirja. Näin ollen todistuksella ei pääse matkustamaan vapaasti EU:n alueella. Matkustamista on kuitenkin edelleen syytä välttää huonon koronatilanteen vallitessa useissa maissa.

Heinäkuussa otetaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. EU:n koronatodistus tulee korvaamaan kansallisen koronarokotustodistuksen.

Todistus koronatestituloksesta

Koronatestin negatiivisesta tuloksesta voi ladata maksuttoman todistuksen Koronatietoni.fi-palvelusta. Englanninkielisen todistuksen voi tallentaa matkapuhelimeen tai tarvittaessa tulostaa. Todistuksella voi todistaa tuoreen negatiivisen koronatestituloksen esimerkiksi välttämättömän matkustamisen yhteydessä.

Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Todistuksen hankkiminen toisen henkilön, kuten lapsen, puolesta tulee mahdolliseksi myöhemmin. Palvelu toimii HUS Diagnostiikkakeskuksen analysoimissa koronatesteissä Uudenmaan ja Kymenlaakson asukkaille.