Rokotusten tilanne Kymenlaaksossa

Koronarokotukset aloitettiin Kymenlaaksossa joulukuussa 2020 pienellä rokote-erällä. Kymsote noudattaa Suomen koronarokotestrategiaa, jossa väestön rokotusjärjestys on määritelty.

Kymenlaaksossa aloitettiin ensimmäiset koronavirusrokotukset pienellä rokote-erällä 29.12.2020. Ensimmäiseksi rokotusta tarjottiin Kymsotessa niille terveydenhuollon henkilöille, jotka työskentelevät koronaviruspotilaiden kanssa ns. eturintamassa.

Kymsotessa noudatetaan Suomen koronarokotestrategiaa. THL:n rokotusjärjestyksessä ensimmäiseksi rokotettavat ovat koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat. Seuraavaksi rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen. Rokotusjärjestyksen mukaisia eri ryhmiä rokotetaan myös samanaikaisesti.

Koronavirusrokote tarjotaan vaiheittain kaikille kymenlaaksolaisille, kun rokotteita on riittävästi saatavilla. Rokotus on kaikille – myös terveydenhuollon henkilöstölle – vapaaehtoinen ja maksuton.

Tammikuun puoliväliin mennessä sote-ammattilaisia on Kymenlaaksossa rokotettu noin 2000. Sote-ammattilaisten rokottaminen jatkuu THL:n kriteerien mukaisessa järjestyksessä niin Kymsoten kuin yksityisen sektorinkin työntekijöille.

Koronarokotteiden antaminen laajeni Kymenlaaksossa asiakkaille 15.1.2021, jolloin päästiin aloittamaan rokotukset ikääntyneille tehostetun palveluasumisen asiakkaille. Rokotukset jatkuvat ja rokotetta tarjotaan kaikille tehostetun palveluasumisen asiakkaille, ikääntyneille ja erityisryhmille, riippumatta siitä, onko kyseessä Kymsoten vai yksityisen palveluntarjoajan yksikkö.

Kymenlaaksossa kuten muuallakin Suomessa rokotukset aloitettiin Pfizerin ja Biontechin rokotteella. Suunnitelmissa on, että myöhemmin käyttöön on tulossa myös muita rokotevalmisteita.

Rokotusjärjestys:

  1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
  2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava perussairaus
  3. Muu väestö

Koronarokotetta tarjotaan Suomessa kaikille 16 vuotta täyttäneille. Tätä nuorempien rokottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta lapsia koskevien rokote- ja vaikuttavuustutkimusten valmistuttua.