Rokotusjärjestys

Koronarokotetta saadaan Suomeen vähitellen ja myyntiluvat asettavat ehtoja rokotteiden käytölle, minkä vuoksi rokotetta voidaan aluksi tarjota vain tietyille ryhmille.

Koronarokotetta tarjotaan Suomessa kaikille 16 vuotta täyttäneille. Väestön rokotusten järjestämisestä vastaavat kunnat. Rokotteita on aluksi tarjolla rajoitetusti, joten niitä tarjotaan ensimmäisenä henkilöille, joilla on kohonnut riski sairastua vakavaan koronavirustautiin tai kohdata virus esimerkiksi työssään. THL:n rokotusjärjestys tukee Suomen koronarokotestrategian tavoitteita ja se on tehty lääketieteellisen riskinarvion perusteella.

Rokotusjärjestys antaa ohjeet siihen, missä järjestyksessä eri ryhmien rokotukset tulee aloittaa. Jotta rokotukset etenisivät mahdollisimman nopeasti ja joustavasti, peräkkäisiä ryhmiä rokotetaan limittäin. Seuraavan ryhmän rokotukset voidaan siis aloittaa edellisen rokotusten ollessa vielä käynnissä. Siihen, milloin rokotusta tarjotaan millekin ryhmälle, vaikuttavat rokotteiden saatavuuden lisäksi myös rokotteen suojateho ja turvallisuus eri kohderyhmille sekä myyntiluvan ehdot muun muassa siitä, minkä ikäisille rokotetta voi antaa.

THL:n rokotusjärjestys:

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

  1. Teho-osastojen henkilökunta.
  2. Todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta.
  3. Todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta.
  4. Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan).
  5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta.

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

  1. 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet sekä omaishoitajat. *
  2. 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat. *
  3. 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.
  4. 16–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ja tiloja ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä.
  5. 18–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia tai tiloja jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, mm. sydämen vajaatoiminta (ei pelkkä verenpainetauti), hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

*) 70-vuotta täyttäneitä rokottaessa voidaan rokottaa kaikki samassa taloudessa asuvat 70 vuotta täyttäneet samanaikaisesti talouden vanhimman rokotusvuoron mukaan, mikäli tämä on käytännön järjestelyiden suhteen toteutettavissa.

3. Muu väestö

Koronavirusrokotteita tarjotaan koko väestölle, kun niitä on riittävästi saatavilla.

Lasten rokottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta lapsia koskevien rokote- ja vaikuttavuustutkimusten valmistuttua.

Lähde: THL