Rokotusjärjestys

Koronarokotetta saadaan Suomeen vähitellen ja myyntiluvat asettavat ehtoja rokotteiden käytölle, minkä vuoksi rokotetta voidaan aluksi tarjota vain tietyille ryhmille.

Koronarokotetta tarjotaan Suomessa kaikille 16 vuotta täyttäneille. Väestön rokotusten järjestämisestä vastaavat kunnat. Rokotteita on aluksi tarjolla rajoitetusti, joten niitä tarjotaan ensimmäisenä henkilöille, joilla on kohonnut riski sairastua vakavaan koronavirustautiin tai kohdata virus esimerkiksi työssään. THL:n rokotusjärjestys tukee Suomen koronarokotestrategian tavoitteita ja se on tehty lääketieteellisen riskinarvion perusteella.

THL:n rokotusjärjestys:

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

  1. Teho-osastojen henkilökunta.

  2. Todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta.

  3. Todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta.

  4. Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan).

  5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta.

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

  1. 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.

  2. 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.

  3. 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat.

  4. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.

  5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

3. Muu väestö

Koronavirusrokotteita tarjotaan koko väestölle, kun niitä on riittävästi saatavilla.

Lasten rokottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta lapsia koskevien rokote- ja vaikuttavuustutkimusten valmistuttua.

Lähde: THL