Pietarista saapuneiden kisaturistien koronatartuntojen määrä erittäin huolestuttava

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 24.06.2021 klo 13:10

Maahansaapuneiden omaehtoinen karanteeni ja koronatesti ovat ensiarvoisen tärkeitä muistaa juhannuksen vietossa ja kaikessa toiminnassa.

Kymsote ja Eksote ovat erittäin huolestuneita Venäjän huonontuneesta koronatilanteesta. Kymenlaaksossa todettujen koronatartuntojen lähde on viimeisen kahden viikon aikana suurimmassa osassa tapauksista (noin 64%) ollut peräisin ulkomailta, lisäksi on näihin tapauksiin liittyviä jatkotartuntoja.

Vaalimaan raja-asemalla otetuissa koronanäytteissä näkyy selvästi, että Pietarissa pidettyjen EM-otteluiden kisaturisteilla on todettu tartuntoja. Vaalimaalla otetuissa testeissä on 22.6.2021 alkaen todettu 72 positiivista näytettä. Tiistaina 22.6.2021 Vaalimalla otetuista noin 900 näytteestä kaikki eivät ole vielä valmistuneet. Vaalimaalla positiivisen koronanäytteen antaneista suurin osa on nuoria miehiä, jotka ovat pääkaupunkiseudun ohella kotoisin Pori-Tampere-Mikkeli -akselin eteläpuolelta. Nuijamaan rajanylityspisteellä on 22.6.2021 alkaen todettu 14 positiivista näytettä henkilöiltä eri puolilta Suomea. On huomioitava, että matkalla mahdollisesti saatu koronatartunta ei välttämättä näy vielä rajaa ylittäessä.

Tiistaina 22.6.2021 noin 800 kisaturistia ylitti Vaalimaalla rajan ilman koronanäytteenottoa, mutta matkustajilta kerättiin henkilötiedot kotikunnassa tehtävää koronatestiä varten sekä ohjeistettiin omaehtoiseen karanteenin. Rajanylityksen jälkeisen terveysturvallisuuden valvonta tapahtuu oman kotikunnan toimesta, osa kunnista on jo lähestynyt näitä kisamatkaajia henkilökohtaisin puhelinsoiton. Menettely on tämänhetkisiä ulkorajojen terveysturvallisuusohjeita noudattava.

Jokaisen Pietarista palaavan matkustajan, riippumatta siitä otettiinko rajalla koronatesti vai ei, on nyt ensiarvoisen tärkeä noudattaa saatuja ohjeita: omaehtoista karanteenia ja koronatestausta. Sekä Suomeen tultaessa tehtävä koronatesti että 72 tunnin jälkeen tehtävä jälkitesti ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia.

Valitettavasti jo nyt on tiedossa tapauksia, joissa kisamatkalta palannut ei ole jäänyt omaehtoiseen karanteeniin.
– Meillä on tiedossa omalta alueeltakin tapaus, jossa Kymenlaaksosta kotoisin oleva kisaturisti on antanut rajalla negatiivisen näytteen. Hän on kisamatkan jälkeen käynyt baarissa, ajanut taksilla ja osallistunut yl eisötapahtumaan ennen kuin on antanut positiivisen koronanäytteen. Hän on ennättänyt jo altistaa lukuisia henkilöitä, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Tämä on varoittava esimerkki ja kertoo siitä, kuinka ensiarvoisen tärkeää jokaisen vastuullinen toiminta on maahantulon jälkeen. Tämä pitää muistaa nyt erityisesti, kun on juhannus ja moni olisi muuten kokoontumassa yhteen keskikesän juhlaa juhlimaan, Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.

Ennen Pietarissa pidettyjä EM-otteluita sekä Kymsote että Eksote ovat toistuvasti vedonneet, että jalkapalloa seurataan kotikatsomoista eikä vallitsevassa koronatilanteessa matkusteta ulkomaille. Nyt molemmat sairaanhoitopiirit kannustavat kisaturisteja toimimaan vastuullisesti ohjeita noudattaen sekä juhlimaan juhannusta karanteenissa.