Ohjeita rokotukseen tulijalle

Tälle sivulle on koottu käytännön ohjeita ja tietoa liittyen koronarokotukseen. Sivuilla on mm. ohjeita rokotukseen saapuvalle.

Rokotukseen tultaessa

Koronarokotteeseen kuuluu kaksi, kolme tai neljä rokoteannosta.

Tule rokotukseen vain terveenä ja varattuna aikana, vältä ylimääräistä odottelua rokotuspaikalla.

Rokotukseen saapuvalla henkilöllä saa olla tarvittaessa mukanaan korkeintaan yksi saattaja, jotta rokotustiloissa ei synny ruuhkaa.

Käytä kasvomaskia.

Pese kädet käsihuuhteella saapuessa ja poistuessa.

Pidä turvaväli muihin.

Ota mukaan Kela-kortti ja ota se valmiiksi esille odottaessasi rokotukseen pääsyä.

Pukeudu vaatteisiin, joissa olkavarren saa helposti paljaaksi.

Soveltuva rokotevalmiste varmistetaan aina vielä rokotuspisteellä.

Rokotuksen jälkeen

  • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.
  • Rokotuksen jälkeen ei tarvitse vältellä normaalia toimia. Esimerkiksi saunassa voi käydä ja liikuntaa voi harrastaa.
  • Rokotuksen jälkeen tulee edelleen huolehtia turvaväleistä, maskien käytöstä, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä muista koronaan liittyvistä suosituksista.

Sivuvaikutukset ja niiden lievitys

Rokottamisen jälkeen voi esiintyä lieviä ja lyhytkestoisia haittavaikutuksia. Tällaisia yleisoireita ovat päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys ja huonovointisuus. Pistosalueella voi esiintyä esim. kuumotusta, turvotusta, kipua, kutinaa tai ihottumaa.

Yleisoireet häviävät yleensä muutamissa päivissä. Nivel- ja lihaskipua, päänsärkyä sekä kuumetta voi lievittää kuume- ja kipulääkkeillä. Pistosalueen kutinaa voi lievittää kortisonivoiteella tai antihistamiinilla. Kuumotukseen ja turvotukseen voi kokeilla viileää käärettä. Myös ibuprofeeni tai naprokseeni hillitsevät ja hoitavat pistosalueen paikallisreaktioita.

Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia. Ne eivät estä jatkorokotusta.

Koronavirustartunta, allergiat ja rokottaminen

Jos olet sairastanut koronavirustaudin, suosittelemme siirtämään rokotteen ottamista siten, että aikaa on kulunut noin kuusi kuukautta oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta. Myös tilanteessa, jossa olet sairastanut koronavirustaudin 1. rokoteannoksen jälkeen, 2. rokoteannos annetaan vasta kuusi kuukautta tartunnan toteamisesta.

Mikäli olet aiemmin saanut vaikeita allergisia reaktioita, varmista terveysasemalta, voitko ottaa koronarokotteen ja voiko sen antaa sinulle joukkorokotuspisteessä.

Rokotusryhmän ikäraja

Rokotusryhmän ilmoitettu alaikäraja tarkoittaa sitä, että rokotusta varatessa ko. ikä pitää olla täytetty. Eli päivänä, jolloin varaa rokotusajan pitää olla 5 vuotta täyttänyt. Joidenkin sairaanhoitopiirien alueella rokotukset annetaan syntymävuoden perusteella, syy erilaisiin käytäntöihin eri alueilla ovat käytössä olevat erilaiset ajanvarausjärjestelmät.