Ohjeita rokotukseen tulijalle

Tälle sivulle on koottu käytännön ohjeita ja tietoa liittyen koronarokotukseen. Sivuilla on mm. ohjeita rokotukseen saapuvalle.

Rokotukseen tultaessa

Koronarokotteeseen kuuluu kaksi, kolme tai neljä rokoteannosta.

Tule rokotukseen vain terveenä, vältä ylimääräistä odottelua rokotuspaikalla.

Rokotukseen saapuvalla henkilöllä saa olla tarvittaessa mukanaan korkeintaan yksi saattaja, jotta rokotustiloissa ei synny ruuhkaa.

Käytä kasvomaskia.

Pese kädet käsihuuhteella saapuessa ja poistuessa.

Pidä turvaväli muihin.

Ota mukaan Kela-kortti ja ota se valmiiksi esille odottaessasi rokotukseen pääsyä.

Pukeudu vaatteisiin, joissa olkavarren saa helposti paljaaksi.

Soveltuva rokotevalmiste varmistetaan aina vielä rokotuspisteellä.

Rokotuksen jälkeen

Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen. Rokotuksen jälkeen tulee edelleen huolehtia turvaväleistä, maskien käytöstä, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä muista koronaan liittyvistä suosituksista.

Rokottamisen jälkeen voi esiintyä lieviä ja lyhytkestoisia haittavaikutuksia. Tällaisia yleisoireita ovat päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys ja huonovointisuus. Pistosalueella voi esiintyä esim. kuumotusta, turvotusta, kipua, kutinaa tai ihottumaa.

Yleisoireet häviävät yleensä muutamissa päivissä. Nivel- ja lihaskipua, päänsärkyä sekä kuumetta voi lievittää kuume- ja kipulääkkeillä. Pistosalueen kutinaa voi lievittää kortisonivoiteella tai antihistamiinilla. Kuumotukseen ja turvotukseen voi kokeilla viileää käärettä. Myös ibuprofeeni tai naprokseeni hillitsevät ja hoitavat pistosalueen paikallisreaktioita.

Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia. Ne eivät estä jatkorokotusta.