Ohjeita rokotettavalle

Tälle sivulle on koottu käytännön ohjeita ja tietoa liittyen koronarokotukseen.

Sivulla on mm. ohjeita rokotukseen saapuvalle ja tietoa koronatodistuksesta.

Rokotukseen tultaessa

Koronarokotteeseen kuuluu tehosteannoksia, jotka on tärkeää ottaa.

Tule rokotukseen vain terveenä, vältä ylimääräistä odottelua rokotuspaikalla.

Rokotukseen saapuvalla henkilöllä saa olla tarvittaessa mukanaan korkeintaan yksi saattaja, jotta rokotustiloissa ei synny ruuhkaa.

Käytä kasvomaskia.

Pese kädet käsihuuhteella saapuessa ja poistuessa.

Pidä turvaväli muihin.

Ota mukaan Kela-kortti ja ota se valmiiksi esille odottaessasi rokotukseen pääsyä.

Pukeudu vaatteisiin, joissa olkavarren saa helposti paljaaksi.

Soveltuva rokotevalmiste varmistetaan aina vielä rokotuspisteellä.


Rokotuksen jälkeen

Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen. Rokotuksen jälkeen tulee edelleen huolehtia turvaväleistä, maskien käytöstä, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä muista koronaan liittyvistä suosituksista.

Rokottamisen jälkeen voi esiintyä lieviä ja lyhytkestoisia haittavaikutuksia. Tällaisia yleisoireita ovat päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys ja huonovointisuus. Pistosalueella voi esiintyä esim. kuumotusta, turvotusta, kipua, kutinaa tai ihottumaa.

Yleisoireet häviävät yleensä muutamissa päivissä. Nivel- ja lihaskipua, päänsärkyä sekä kuumetta voi lievittää kuume- ja kipulääkkeillä. Pistosalueen kutinaa voi lievittää kortisonivoiteella tai antihistamiinilla. Kuumotukseen ja turvotukseen voi kokeilla viileää käärettä. Myös ibuprofeeni tai naprokseeni hillitsevät ja hoitavat pistosalueen paikallisreaktioita.

Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia. Ne eivät estä jatkorokotusta.


Koronatodistus

EU:n yhteinen koronatodistus sisältää tiedot saaduista koronarokotteista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. Koronatodistus on saatavilla sähköisesti Omakanta-palvelussa, ja se on mahdollista myös tulostaa.

EU:n yhteistä koronatodistusta voi käyttää EU:n sisäisissä rajanylitystilanteissa. Kansalaisen on hyvissä ajoin selvitettävä matkaa varten tarvittavat asiakarjat sekä huolehdittava siitä, että EU:n koronatodistus on kohdemaassa kelpoinen asiakirja. Koronatodistuksesta ja sen käytöstä voit lukea lisää Kannan verkkosivuilta.

Mistä koronatodistuksen saa?

Koronatodistuksen noutaminen Omakanta-verkkopalvelusta on helppoa. Todistus tulee näkyviin järjestelmään sähköisesti, ja se on myös mahdollista tulostaa. Saat todistuksen noudattamalla seuraavia ohjeita:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronatodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

En pysty käyttämään sähköisiä asiointipalveluita, miten toimin koronatodistuksen saamiseksi?

EU:n yhteisen koronatodistuksen saat itsellesi nopeimmin ja helpoimmin tunnistautumalla Omakanta-palveluun. Kymsote suosittaa vahvasti suosimaan sähköistä asiointia, ellei painavia esteitä ilmene. Ohjeet koronatodistuksen hakemiseen Omakannasta löydät ylempää.

Omaisen puolesta voi myös asioida, mikäli tämä on valtuutettu puolesta-asiointiin. Tämä vaatii puolesta asioivalta verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lisätietoa puolesta-asioinnista saat Omakannan verkkosivuilta. Asiakas tai puolesta asioiva henkilö voi pyytää koronatodistusta myös sähköisen asiointipalvelun Hyviksen kautta, tai Suomi.fi:n viestit- palvelun välityksellä.

Ne asiakkaat, jotka eivät voi lainkaan käyttää sähköistä asiointia, voivat saada tulosteen saaduista koronarokotuksista, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronavirustaudista.

Koronatodistus alaikäiselle lapselle

Alaikäinen lapsi saa Omakanta-palvelusta EU:n todistukset koronavirustestistä, sairastetusta koronavirustaudista ja koronarokotuksista.

Kymsotessa alaikäisen tiedot eivät näy huoltajalle Omakannassa lapsen täytettyä 10 vuotta. Jos alaikäisen on välttämätöntä saada koronatodistus eikä huoltaja saa ladattua alaikäisen koronatodistusta Omakannasta, tulee toimia seuraavasti:

  • Alaikäinen voi itse kirjautua Omakantaan. Tällöin hänellä täytyy olla käytössään tunnistautumisväline kuten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Alaikäinen saa todistuksen itselleen, vaikka todistus ei näy huoltajalle.
  • Terveydenhuollolla on mahdollisuus tulostaa EU:n koronatodistus niille asiakkaille, joilla ei ole mahdollisuutta saada todistusta Omakannasta. Tämä koskee myös alaikäisten lasten todistuksia. (Ks. tällä sivulla Ohjeet tulosteen saamiseksi.) Huomioithan, että 10 vuotta täyttänyt päättää itse tietojen luovuttamisesta huoltajalle.
  • Matkustajan pitää itse selvittää ennen matkaa, minkä koronatodistuksen alaikäinen tarvitsee ylittääkseen kohdemaan rajan. Osa maista ei esimerkiksi vaadi koronatodistusta lainkaan alle 12-vuotiailta lapsilta.

Koronatodistus kolmansissa maissa tai suurlähetystöissä annetuista koronarokotteista

EU-koronatodistuksen voi saada myös Euroopan unionin ulkopuolella, kolmansissa maissa tai suurlähetystöissä annetuista koronarokotteista. Ohjeet todistuksen saamiseksi löytyvät alla olevasta linkistä. Kymsote suosittelee jättämään potilasasiakirjapyynnöt vähintään 14 vuorokautta ennen matkaa.

Tietoa rekisteröidylle henkilötietojen käsittelystä

Tietoa rekisteröidyn informoinnista koskien koronatodistusta luettavissa täältä.