Matkustajille

Tältä sivulta löydät tietoa matkustamisesta koronapandemian aikana, Suomeen palaamisesta ja saapumisesta sekä Finentry-palvelusta.

Yleiset ohjeet matkustajille:

 • Suomessa matkustettaessa alueellinen koronatilanne voi aiheuttaa rajoituksia joukkoliikenteen matkustajamääriin. On hyvä tarkistaa ajankohtaiset tiedot ennen matkalle lähtöä.
 • Sekä kotimaassa että ulkomaille matkustettaessa on käytettävä harkintaa matkan tarpeellisuudesta ja kohdemaan COVID-19-riskistä.
 • Kaikille ulkomaille matkustaville suositellaan täyttä COVID-19-rokotussarjaa ennen matkaa. Lue lisää täältä.
 • Eri maiden maahantulosäännöt rokotuksista, COVID-19-testeistä ja maahantulokaranteenista vaihtelevat, ja ne tulee tarkistaa ennen matkaa.
 • Matkustat omalla vastuullasi. Jos sairastut tai joudut ulkomailla sairaalahoitoon, se aiheuttaa ylimääräisiä kuluja ja viivästyksiä.
 • Käytä FINENTRY-palvelua, joka mahdollistaa sujuvan Suomeen paluun. Lisätietoa palvelusta täältä: Finentry-palvelu.
 • Varmista hyvissä ajoin ennen matkaa, että sinulla on tarvittavat matkustusasiakirjat hallussasi. Kymsote suosittelee varmistamaan vähintään 14 päivää ennen lähtöä tarkastamaan, että koronatodistus näkyy Omakannassa.

Matkustaminen ja paluu Suomeen

Suomeen riskimaista saapuvilta edellytetään todistusta jostain seuraavista:

 • Täysi koronavirusrokotussarja THL:n hyväksymällä rokotevalmisteella.
 • Ennen saapumista tehty negatiivinen koronatesti tai vähintään 2 viikkoa ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä koronarokotuksesta. Lisäksi on käytävä testissä 3-5 vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta.
 • 6kk sisällä sairastettu koronavirustauti.

Todistuksen tulee olla suomen- ruotsin- tai englanninkielinen.

Jos Suomeen saapuvalla henkilöllä ei ole esittää mitään näistä vaihtoehdoista, tulee hänen käydä koronavirustestissä heti Suomeen saavuttuaan ja toisessa testissä 3-5 vuorokauden kuluessa.

Velvollisuus esittää todistusta tai osallistua testiin ei koske alle 16-vuotiaita tai henkilöitä, jotka saapuvat Suomeen muualta kuin riskimaista. Kymsote kuitenkin THL:n mukaisesti suosittelee, että myös aikuisten kanssa matkustavat vuonna 2006 tai sen jälkeen syntyneet lapset noudattavat samoja ohjeita kuin aikuiset matkalta palatessaan. 

Suomen kansalaisilla ja vakituisesti Suomessa asuvilla on aina oikeus palata Suomeen. Ulkomaalaisen maahantulo voidaan evätä, jos maahantulon edellytykset eivät täyty.

Jos henkilö ei Suomeen saavuttuaan osallistu koronavirustesteihin, hän syyllistyy terveyssuojelurikkomukseen.

Jos Suomeen palaavalta aikuiselta ei vaadita koronatestejä, suositus välttää kontakteja ei koske myöskään mukana matkustavia lapsia. Lue THL:n ohje tästä.

Matkustaminen Suomesta ulkomaille

Jos suunnittelet matkaa ulkomaille, ota huomioon, että maat voivat rajoittaa maahantuloa. Tarkista ajantasaiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ennen matkaa kohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Lisätietoa matkustamisesta koronapandemian aikana ja riskialueet löydät THL:n sivuilta. Koottua tietoa Euroopan unionin maiden maahantulorajoituksista on tarjolla Re-open EU-sivustolta.

Valtiot voivat vaatia maahantulijaa esittämään todistuksen koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta taudista. Matkustajan on ennen matkaa itse selvitettävä, onko EU:n koronatodistus kelpoinen asiakirja kohdemaan rajaa ylittäessä.

FINENTRY-palvelu Kymenlaaksossa

Finentryn tarkoituksena on sujuvoittaa Suomeen saapumista koronapandemian aikana ja välttää rajanylityksen ruuhkautumista. Palvelussa matkustaja saa toimintaohjeet rajalla ja Suomessa matkustamisen jälkeen tehtäviin koronavirustestauksiin sekä omaehtoiseen karanteeniin liittyen.

Palvelun käyttö kannattaa, sillä digitaalinen palvelu nopeuttaa maahantuloa ja sujuvoittaa veloituksettomaan koronavirustestaustaukseen pääsyä Suomessa.

Mikäli matkustaja ei ole valmis käyttämään Finentryä ja hoitamaan ennalta tehtäviä terveysturvallisuustoimia kuntoon, tulee tämän varautua odottamaan rajalla.

Finentryssä voi esimerkiksi:

 • varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin
 • saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen
 • saada tekstiviestin koronavirustestin tuloksesta.

Huomioithan, että FINENTRY-palvelun kautta varatusta koronatestistä ei saa erillistä koronatestitodistusta.

Finentry toimii matkapuhelimessa ja selaimessa, ja sen käyttö on maksutonta. Suosittelemme sen käyttöönottoa kaikille, jotka liikkuvat välttämättömistä syistä rajan yli. Palvelu huomioi erilaiset matkustajaryhmät, kuten työn, opiskelun tai muun syyn vuoksi Suomeen saapuvat matkustajat.

Klikattava banneri FINENTRY-sivustolle.