Leviämisvaihe jatkuu Kymenlaaksossa, joulun vaikutukset alkavat näkyä tartunnoissa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 05.01.2021 klo 14:30

Kymenlaakson koronavirustilanne jatkuu leviämisvaiheessa. Koronavirustilanne ei ole kääntynyt joulun ajan arvioista huolimatta parempaan, vaan tartuntamäärät ovat nyt joulun ja uuden vuoden aikaa korkeammat. Samalla selkeästi vähäisempi testausten määrä nostaa positiivisten tulosten osuutta kaikista testeistä merkittävästi.

Koronakoordinaatioryhmä antoi suosituksen jatkaa toisen asteen etäopetusta 31.1.2021 asti. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa pyritään vähitellen lisäämään. Tässä vaiheessa annettiin suositus, että alle 15-vuotaiden harrastustoiminta on mahdollista myös sisätiloissa korkeintaan 10 hengen ryhmissä 11.1. alkaen. Muutoin rajoitukset ja suositukset pidettiin voimassa, ja edellisviikon linjauksen mukaisesti ne ovat voimassa 31.1.2021 asti.

Joulun ajan vaikutukset alkavat nyt näkyä Kymenlaakson tilastoissa.
– Valitettavasti näyttää nyt siltä, että joulun vaikutukset ovat sieltä negatiivisemmalta puolelta. Tartuntaketjujen selvityksissä on käynyt ilmi, että läheistein kanssa kokoontumiset, mutta myös pienemmät kohtaamiset ystävien ja tuttavien kanssa, kuten kahvittelut ja joulumuistamisten viemiset ovat johtaneet tartuntoihin, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Huolestuttavaa ja ehkä jopa pettymyskin on ollut se, ettei kokoontumisiin ja tapaamisiin liittyviä ohjeita ole jaksettu noudattaa. Tai osa noudattaa kyllä tarkasti, mutta osa ei. Tämä on myös alkanut näkyä ohjeita noudattavien turhautuneissa viesteissä meille Kymsoteen. Monista tuntuu, että oma toiminta tuntuu menevän hukkaan. Jaamme tämän turhautumisen täysin. Tämän epidemian torjunta on yhteinen asia, ja siihen on kaikkien jaksettava tehdä työtä.

Testiin ei ole hakeuduttu yhtä nopeasti kuin aikaisemmin

Kymenlaaksossa on joulun ja uuden vuoden ajan testimäärät olleet selkeästi vähäisempiä kuin ennen joulua. Lisäksi positiivisten tartuntojen selvittelyssä on tullut ilme, että oireisena on saatettu olla pidempään ennen hakeutumista testiin. Marja-Liisa Mäntymaa kannustaakin hakeutumaan testiin hyvin herkästi.

– Tällä hetkellä haaste ei tosiaan ole, etteikö testiin pääsisi. Se onnistuu niin arkena kuin pyhänä. Valitettavasti juhlakausi näyttää vain vaikuttaneen siihen, ettei testiin lähdetä yhtä helposti kuin aiemmin. Flunssan oireita on saattanut olla jopa viikon verran ennen kuin tullaan testiin.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa avataan asteittain

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä päätti antaa suosituksen, että alle 15-vuotiaiden harrastustoimintaa voitaisiin lisätä ensi viikosta alkaen. Tähän asti harrastustoiminta on ollut mahdollista alle 15-vuotiaille ulkona, mutta 11.1. alkaen suositus mahdollistaa myös sisällä tapahtuvan toiminnan, kun ryhmäkoko on korkeitaan 10 henkilöä ja noudatetaan tarkasti hygienia- ja turvaohjeita.

– Lasten ja nuorten hyvinvoinnissa harrastusten merkitys korostuu, ja keväältä on tietoja, että harrastus on voinut loppua pitkän tauon myötä.
– Koska tällä hetkellä emme voi ennustaa epidemian kestoa, niin meidän on mietittävä ratkaisuja, joilla voimme palauttaa normaalia toimintaa, erityisesti lapsille ja nuorille.

Koronakoordinaatioryhmä päätti samalla antaa suosituksen toisen asteen etäopetuksen jatkamisesta tammikuun loppuun asti. Etäopetuksen yhteydessä on mahdollista toteuttaa aivan välttämätön lähiopetus noudattaen suojautumisohjeita.