Kymsoten lausunto liittyen keskusteluun Vaalimaan raja-aseman tiistai-illan tapahtumista

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 24.06.2021 klo 13:07

Tiedotimme eilen (23.6.2021) Vaalimaan raja-aseman ruuhkatilanteeseen liittyen, että liikennöitsijöiltä oli pyydetty etukäteen lähtö- ja tuloaikatauluja. Tietoja toimitettiin Rajavartiolaitokselle erittäin niukasti. Näiden perusteella ei voinut saada sellaista kuvaa, että suurin osa ihmisistä palaa tiistai-iltana kello 17 jälkeen.

Kymsotella tietoja matkanjärjestäjien liikkeistä oli kaiken kaikkiaan hyvin vähän. Tiedotteessamme emme viitanneet Suomen maajoukkueen kannattajat ry:n järjestämiin ottelukuljetuksiin vaan liikennöitsijöihin yleisesti. SMJK oli yksi matkanjärjestäjä monen muun joukossa.

Syitä ruuhkan syntyyn oli se, että Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkoja ei käytetty tasaisesti ja että merkittävä määrä matkustajista ajoitti rajalle saapumisensa tiistai-iltaan. Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta tulevia matkustajia ohjattiin käyttämään Vaalimaan rajanylityspistettä, muualta Suomesta tulevia taas Nuijamaata. Nuijamaalla rajanylittäneitä oli tiistaina noin 700 ja Vaalimaalla noin 3000. Molemmille pisteille resursseja oli varattu saman verran. Viime viikolla käydyn Suomi-Venäjä-ottelun jälkeen ruuhkia ei syntynyt.

Bussikuljetusten lisäksi omilla autoilla matkustettiin rajan yli ennakoitua enemmän.

Matkustajia pyydettiin etukäteen varautumaan viivästyksiin ja siihen, että rajalla voi kulua runsaasti aikaa. Jos Kymsotella olisi ollut tarkkaa tietoa matkanjärjestäjien aikatauluista ja siitä, että suuri osa matkustajista ajoittaisi rajalle saapumisensa rajan viimeiselle neljälle aukiolotunnille, olisimme siirtäneet EM-kisoja varten varattuja ylimääräisiä resursseja tähän ajankohtaan. Ikäväksemme huomasimme, että ennakointimme kisoihin matkanneiden paluuseen mahdollisimman pian otteluiden jälkeen epäonnistui.

Siinä vaiheessa, kun jonot alkoivat muodostamaan, ei ollut enää mahdollista siirtää varattuja resursseja Vaalimaan pisteelle. Pelkästään Vaalimaan raja-aseman maantieteellisen sijainnin vuoksi lisähenkilökunnan saaminen tuntienkin varoitusajalla olisi ollut mahdotonta. Toivomme myös huomioimaan, että rajalla järjestettävä terveystarkastus ei ole etukäteen tilattavaa palvelua, vaan rajaviranomaisten päättämien aukiolotuntien aikana ja kuntayhtymän resurssien mukaan toteutettavaa terveysturvallisuustoimintaa.

Ratkaisu rajalla tehtävien koronatestien siirtämisestä kotikuntaan ei ollut mieluisa, mutta se oli tiistai-illan tilanteessa ainut mahdollinen. Terveysriskit olisivat kasvaneet, mikäli matkustajat olisivat jääneet rajan taakse yön yli.

Antamistamme tiedoistamme poiketen Vaalimaan pisteellä oli myös tiistai-iltana normaalia suurempi resursointi. Paikalla oli neljä HUSlabin koronatestaajaa ja neljä Kymsoten terveysneuvojaa.