Kymsote tarjoaa alle 30-vuotiaille miehille ainoastaan Comirnaty-koronarokotetta

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 07.10.2021 klo 16:21

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa tarjoamaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedote asiasta on tulossa todennäköisesti tänään. Kymsotessa tämä suositus otetaan käyttöön heti.

Modernan Spikevaxia voidaan edelleen tarjota kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille. Pfizerin Comirnatya voidaan puolestaan tarjota entiseen tapaan kaikille rokotettaville ikäryhmille.

Jos alle 30-vuotias mies on saanut ensimmäisenä koronarokoteannoksenaan Modernan Spikevax-rokotetta, toisena annoksena hänelle tarjotaan Kymsotessa ainoastaan Pfizerin Comirnatya.

Kymsotessa jokainen rokotettava voi halutessaan valita Pfizerin Comirnatyn, jos hän ei halua Modernan Spikevax-rokotetta.

– Rokotuspisteillä on jo tänä iltana tarjolla myös Pfizerin Comirnaty -rokotevalmistetta. Comirnaty annetaan kaikille alle 30-vuotiaille miehille sekä myös kyseistä rokotetta toivoville muille asiakkaille, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Kyseessä on THL:n ohjeistuksen mukainen varotoimi ja se on voimassa toistaiseksi.

Taustalla on pohjoismainen seurantatutkimus, jonka mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax-rokotteen kuin Biontech-Pfizerin Comirnatyn saaneilla, ja riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on miehillä, erityisesti nuorilla miehillä, suurempi kuin naisilla. Tutkimuksen mukaan koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat ylipäätään harvinaisia, ja sydänlihastulehduksia ilmenee jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena myös rokottamattomilla.