Kymenlaaksossa viime päivinä paljon uusia koronatartuntoja, ulkomailta saatujen tartuntojen osuus on merkittävä

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 18.01.2021 klo 14:08

Kymenlaaksossa kirjattiin viikonloppuna uusia koronatartuntoja seuraavasti: lauantaina 4, sunnuntaina 14 ja maanantaiaamuna 12 uutta tartuntaa.

Kymsoten Koronabottiin kirjautuu tällä hetkellä paljon koronavirustartuntoja, joiden lähde on ulkomailla. Tartuntoja on todettu useilla ulkomaalaisilla kuten keikkatyöläisillä, joilla ei ole vakituista kotikuntaa Suomessa. Lisäksi on paljon tartuntoja, joissa kymenlaaksolaisella on todettu koronatartunta ulkomaanmatkan jälkeen. Tartuntoja on todettu testeillä niin lentokoneella kuin laivoilla saapuneilla.

Ulkomailta saatujen tartuntalähteiden osuus on jo huomattava: yli 20 prosenttia kahden viimeisen viikon tartunnoista Kymenlaaksossa.

– Ulkomailla ei pidä käydä kuin välttämättömistä syistä, painottaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Jos on käynyt ulkomailla, on pidettävä tiukasti kiinni omaehtoisista karanteenimääräyksistä. Muidenkin pitää välttää kontakteja henkilöön, joka on oleskellut ulkomailla viimeisen kahden viikon aikana.

Kymsote seuraa jatkuvasti myös uusien koronavirusvarianttien esiintymistä Kymenlaaksossa.

Eksote ja Kymsote tekevät tiivistä yhteistyötä Rajan kanssa tehostaakseen rajojen terveysturvallisuutta monin keinoin. Huomenna on alkamassa koronaviruksen leviämisen haasteisiin liittyen kaksi pilottia, jossa testataan toimintamallien tehokkuutta Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla.

Tapaamisia ystävien ja sukulaisten kanssa vältettävä edelleen

Koronavirustartuntoja esiintyy Kymenlaaksossa edelleen paljon myös perheiden ja läheisten ihmisten kontaktien kautta. Joka viidennessä tartunnassa tartunnanlähde jää selvittämättä.

Kouvolassa Kuusankoskella sijaitsevassa Kymsoten Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikössä on todettu yhteensä 45 tartuntaa, määrä on noussut viime torstain jälkeen viidellä. 

Kymenlaakso on edelleen koronaviruksen leviämisvaiheessa. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Kymenlaaksossa nyt 69. Kymenlaaksolaisten on tärkeä huolehtia kaikista perusohjeista: käsi- ja yskimishygieniasta, turvaväleistä ja maskinkäytöstä osana arkea. Samoin on noudatettava niin valtakunnallisia kuin alueellisiakin suosituksia ja rajoituksia.