Kymenlaaksossa valmistaudutaan noudattamaan hallituksen tuoreita linjauksia

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 26.02.2021 klo 15:35

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään käsittelemään hallituksen uusia linjauksia. Kymenlaaksossa valmistaudutaan ottamaan hallituksen linjaamat rajoitukset käyttöön 8.-28.3.2021.

Kymenlaakson koronatilanne täyttää edelleen kiihtymisvaiheen kriteerit: Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on pysynyt tasolla 25, tartuntojen jäljitettävyys ja terveydenhuollon kantokyky ovat hyvällä tasolla. Kymenlaaksossa ollaan kuitenkin huolestuneita muiden alueiden ja erityisesti pääkaupunkiseudun merkittävästi huonontuneesta koronatilanteesta.
– Valtion ohjaus oli selkeä, että kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla on nyt tärkeä ennakoida. Samalla on pidettävä mielessä, että tilanne Kymenlaaksossakin voi huonontua nopeastikin, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.
– Vaikka tilanteemme on parantunut viime viikkoina, niin olemme Kymenlaaksossa valmiit tähän puristukseen. Samaa toivomme toki kaikilta muilta alueilta.

Yksityisiä tilaisuuksia koskevaan suositukseen henkilömäärään tiukennus

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä päätti, että yksityistilaisuuksia ja perhejuhlia koskevaa kokoontumissuositusta muutetaan hallituksen linjan mukaisesti. Ryhmän suositus on, ettei yli 6 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia järjestetä, eikä tällaisiin myöskään osallistuta. Tapahtumien ja julkisten kokoontumisten osalta Aluehallintovirasto tekee tarvittavat päätökset näitä koskevista kokoontumisrajoituksista.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä linjasi, että Kymenlaaksossa noudatetaan hallituksen linjauksen mukaisesti ennakoivasti kaikki leviämisvaiheen suositukset 8.–28.3.2021. Päätökset suositusten perusteella tehtäväistä rajoituksista tehdään kunnissa, Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ja Valtioneuvostossa.

Linjatut suositukset:

 • Julkiset tilat (urheilu- ja liikuntatilat sekä nuorisotalot) suljetaan yleisöltä. Kuntouttavaa ja erityisryhmien liikuntatoimintaa voi jatkaa yksilö- ja pienryhmätoimintana turvaohjeet huomioiden erikseen määritellyille ryhmille.
 • Kirjastoissa lainaus- ja palautustoimintaa jatketaan siten, että suositeltu asiointiaika kirjastossa on kerrallaan maksimissaan 15 minuuttia. Kirjastojen lukusalit ja ryhmätyöskentelytilat suljetaan ja kirjastoautojen liikennöinti keskeytetään.
 • Museot ovat avoinna kävijämäärä rajoittaen siten, että kahden metrin turvavälin voi tosiasiallisesti toteuttaa.
 • Alakouluikäisten harrastustoimintaa voi jatkaa siten, että toiminnassa voidaan tosiasiallisesti noudattaa turvavälejä. Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien nuorten ja aikuisten harrastustoiminta keskeytetään (pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu aiemmin määritellyn mukaisesti). Kansalaisopisto noudattaa toiminnassaan harrastustoiminnan rajoituksia.
 • Peli- ja ottelutoiminta (pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu aiemmin määritellyn mukaisesti) keskeytetään kaiken ikäisiltä.
 • Yläkoulut siirretään etäopetukseen, pois lukien erityistä tukea tarvitsevat.
 • 2. aste ja korkeakoulut siirretään etäopetukseen, pois lukien välttämätön lähiopetus. Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan aikataulun mukaisesti.
 • Alakoulut jatkavat lähiopetuksessa ja varhaiskasvatus toimii normaalisti.
 • Alueella on voimassa laaja etätyö- ja maskisuositus.
 • Tapahtumien ja julkisten kokoontumisten rajoituksista päättää Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
 • Ravintolatoimintaa koskevista rajoituksista päättävät hallitus ja eduskunta.

Näiden lisäksi ovat voimassa jo nyt annetut vahvat suositukset kasvomaskien käytöstä ja etätyöstä. Samoin Kymsote jatkaa vierailukieltoja sairaaloissa maaliskuun ajan sekä asumispalveluiden vierailuohjeita turvallisuuden varmistamiseksi.