Kymenlaaksossa koronatartuntojen määrä jatkunut tasaisena, epidemian rauhoittuminen on pysähtynyt

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 15.06.2022 klo 14:53

Kymenlaaksossa koronaepidemia alkoi rauhoittua toukokuussa. Viimeisen kuukauden ajan koronatilanne on pysynyt varsin tasaisena niin sairaalahoidon tarpeen kuin uusien tartuntatapaustenkin suhteen. Viikolla 23 todettiin 344 viikolla 22 376 ja viikolla 21 365 uutta koronavirustartuntaa.

Viimeisen kahden viikon aikana eli ajalla 1.- 14.6.2022 todettiin 726 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta on näin ollen 448. Koronatapausten ilmaantuvuuden lasku on pysähtynyt.

– Kymenlaaksossa todetaan edelleen joka arkipäivä 50-100 uutta koronavirustartuntaa, viikonloppuisin 20-30 tapausta. Sote-ammattilaisia on edelleen tässä joukossa runsaasti. On myös huomioitava, että luvuissa on mukana vain terveydenhuollon koronatestein varmistetut tapaukset, kotitestit eivät näissä luvuissa näy, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Terveydenhuollon koronatestiin hakeutuvien määrä on laskenut. Positiivisten näytteiden osuus on 30,0 % otetuista näytteistä, osuus on pysynyt aiemmalla tasolla.

Koronatilanne ei ole rauhoittunut myöskään sairaalahoidossa, vaan tarve on pysynyt viime viikot tasaisena. Sairaalahoidossa on päivittäin 10-20 potilasta, joilla on todettu koronavirustartunta.

Kymenlaaksossa kaikki sekvensointiin päätyneet koronavirustapaukset ovat omikronin alamuunnosta BA.2.

– Kymenlaaksossa ei ole vielä todettu koronaviruksen BA.4 tai 5 -variantteja, mutta niiden ilmaantuminen alueelle on todennäköistä. Nämä virusmuunnokset on todettu herkästi tarttuviksi. Saamme tietää eri virusvarianttien esiintymisestä vain viiveellä. Virusmuunnoksia tutkitaan COVID-19-näytteistä sekvensoimalla ja tuloksen saamisessa voi kestää kuukausikin, Mäntymaa selvittää.

Koronarokotukset antavat suojaa myös uusilta virusvarianteilta. Kymenlaaksolaisia kehotetaan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin ja huolehtimaan koko rokotussarjasta. Parhaillaan rokotuspisteillä on rauhallista. Rokotuksissa käyvät nyt pääasiassa lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat 70-79 -vuotiaat, jotka ottavat 4. rokotusannoksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tänään 15.6.2022 laajentanut rokotussuositustaan: THL suosittelee vakavasti immuunipuutteisille viidettä koronarokoteannosta. Lue tiedotteesta, kuinka tähän ryhmään kuuluvat kymenlaaksolaiset voivat hakeutua 5. koronarokotuksiin: Kymsote aloittaa 12 vuotta täyttäneiden vakavasti immuunipuutteisten 5. koronarokotukset – Kymsoten koronainfo

Kymenlaakson alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä todettiin tänään, että kuntien toimintojen kannalta pahin aika oli maalis-huhtikuussa. Rauhoittunut koronatilanne näkyy muun muassa sairauspoissaolojen tasaantumisena. Vaikka koronaepidemia on rauhoittunut, se ei kuitenkaan ole ohi.

– Edelleen on syytä harkita omaa toimintaa ja toimia terveysturvallisesti. Erityisen tärkeää on, että jokainen pysyy oireisena kotona eikä lähde väkijoukkoihin, Mäntymaa muistuttaa.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran kahden viikon kuluttua 29.6.2022.