Kymenlaaksossa koronatartunnat leviävät usein perheen ja läheisten kesken

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 07.12.2020 klo 14:00

Tapaamisia ikäihmisten kanssa on syytä harkita tarkkaan.

Kymenlaaksossa todettiin lauantaina 20 koronavirustartuntaa, josta puolet oli samaan perheeseen liittyviä tartuntoja. Sunnuntaina tartuntoja oli seitsemän ja maanantaina kuusi. Koronavirustartuntoja todettiin eri puolilla Kymenlaaksoa, valtaosa tapauksista on edelleen Kotkassa ja Kouvolassa.

Kymenlaaksossa tartuntoja saadaan eniten omasta perheestä ja omilta lähikontakteilta. Yksi perheenjäsen on voinut saada tartunnan kodin ulkopuolelta lähes mistä vain, sillä koronavirusta on nyt Kymenlaaksossa. Henkilö on sitten tartuttanut lähipiirinsä. Tällä tavoin tartuntaa on levinnyt myös ikäihmisiin kuten perheen isovanhempiin.

Kymsote kehottaa kaikkia kymenlaaksolaisia toimimaan niin, että suojataan erityisesti ikäihmisiä koronavirustartunnalta.  On tärkeää noudattaa huolellisesti kaikkia perusohjeita, suosituksia ja rajoituksia. Ikäihmisten tapaamisia on syytä harkita tarkkaan. Mikäli tavataan kasvokkain kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan ulkona tapaamisia, tapaamisissa suositellaan käytettäväksi maskeja ja turvavälejä. Kymsoten asumisyksiköissä kuten hoivakodeissa vierailevien tulee olla yhteydessä yksikköön ennen vierailua. Vierailuohjeet löytyvät täältä: https://korona.kymsote.fi/asiointi-ja-vierailut/asumisyksikot/

Koronavirukseen liittyviä vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus esimerkiksi diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla. (THL 2020)

Kymenlaaksossa nyt todetuista koronavirustapauksista osa on saatu työpaikalta. Kaikissa työyhteisöissä on tärkeä noudattaa suosituksia ja rajoituksia. Kymenlaaksossa suositellaan työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Maskia suositellaan käytettäväksi myös silloin, kun työntekijöillä on 2 metrin turvavälit. Jos työntekijä työskentelee tilassa yksin, maskia ei tarvitse käyttää. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu pohtimaan alueen koronavirustilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä seuraavan kerran keskiviikkona 9.12.2020.