Kymenlaaksossa edelleen runsaasti koronatartuntoja, yleisötilaisuuksien rajoituksiin esitetään lievennyksiä

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 02.02.2022 klo 13:32

Kymenlaaksossa on edelleen runsaasti koronatartuntoja. Tartuntamäärät eivät ole kääntyneet laskuun, vaikka näytteenottomäärät ovat vähentyneet, kun kaikki oireiset ja altistuneet eivät enää hakeudu terveydenhuollon koronatestiin.

Koronatartuntamäärät ovat olleet vielä viime viikolla selvässä kasvussa. Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 18.-31.1.2022 on uusia koronatapauksia todettu 2767. Ilmaantuvuusluku on 100 000 asukasta kohti 1708. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on edelleen kasvussa ja on nyt 32,5 %. Kotitesteillä todettujen tartuntojen määrä ei ole tiedossa, joten tapausmäärät ja ilmaantuvuusluku ovat viitteellisiä.

Sairaalahoidossa on 18 koronaviruspotilasta. Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden määrä on hitaasti vähenemässä.

– Koronaepidemiatilanteen vuoksi on kuitenkin edelleen jouduttu rajoittamaan muun muassa kiireetöntä leikkaushoitoa ja vastaanottotoimintaa. Tämä johtuu sekä koronaviruspotilaiden hoidosta että henkilöstön sairastamisista, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Koronarokotukset ovat edenneet Kymenlaaksossa edelleen, ja koronarokotukseen pääsee nyt nopeasti niin ajanvarauksella kuin ilmankin. 12 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista saanut koronarokotuksen ykkösannoksen 89,2 %, kakkosannoksen 87,1 % ja kolmosannoksen 58,9 %.

– Täysin rokottamattomien kymenlaaksolaisten määrä on maakunnassa pieni, mutta sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden kohdalla heidän osuutensa on suuri, Mäntymaa tiivistää.

– Jokaisen on tärkeä hakeutua koronarokotukseen ensisijaisesti ihan oman itsensä vuoksi, terveydenhuollon työntekijöiden kohdalla myös muiden turvallisuuden vuoksi.

Mäntymaa muistuttaa, että koronavirusepidemiaa ei ole vielä voitettu vaan kaikkien pitää toimia epidemiatilanteen parantamiseksi.

– Oireisena ei liikuta kaupoissa eikä mennä töihin tai kouluun. Sairaana pystytään kotona, oli kyseessä sitten koronavirus tai muu hengitystieinfektio. Edelleen on syytä noudattaa maskisuositusta sekä yleisiä käsi- ja yskimishygieniaohjeita, Mäntymaa selvittää.

Uusia päätöksiä sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen linjausten mukaisesti

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään pohtimaan alueen epidemiatilanteen vaatimia toimenpiteitä, joissa otetaan huomioon sosiaali- ja terveysministeriön uusi ohjauskirje.

Ryhmä kävi tänään pitkään keskustelua alueellisista suosituksista ja rajoituksista. Kymenlaaksossa koronatilanteessa ole vielä havaittu muutosta parempaa, mutta toisaalta on huomioitava ohjauskirje ja kuinka rajoitustoimenpiteillä voidaan vaikuttaa epidemiatilanteen parantumiseen. Rajoitusten purkua tehdään hallitusti etenemällä matalan riskin kohteista korkeamman riskin kohteisiin.

Kokouksessa todettiin, että huomenna alueella voimaan tuleva tilojen sulkupäätös on linjassa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen kanssa eikä päätökseen esitetä muutosta. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti tilojen sulkumääräystä lievennetään niin, että 3.2.2022 voimaan tulevan päätöksen myötä suljettuina täytyy edelleen pitää korkeamman tartuntariskin tiloja: joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat. Päätös on voimassa 15.2.2022 asti.
(Lue tiedote: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69931099)

Sen sijaan ryhmä päätti esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle muutosta Kymenlaakson alueen kokoontumisrajoituksiin. Ryhmä esittää seuraavaa:

Sisätiloissa matalan riskin yleisötilaisuuksissa, joissa kaikilla on käytössä istumapaikat, tilaan voidaan ottaa enintään 50 prosenttia yleisömäärästä. Tilaisuudessa voi olla korkeintaan 500 henkilöä. Tällaisia matalan riskin tilaisuuksia ovat mm. teatterit, elokuvateatterit ja urheilutapahtumat. Jos istumapaikkoja ei ole, yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on enintään 50 henkilöä. Ulkona järjestettävien tilaisuuksien osallistujamäärää ei rajoiteta. Rajoitusta esitetään 28.2.2022 asti. Etelä-Suomen aluehallintovirasto käsittelee esitystä mahdollisesti jo perjantaina.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 9.2.2022.

Päivitetty 2.2.2022 klo 18.30 korjattu tartuntamäärien päivämäärää