Kymenlaaksossa annettu noin 34 200 koronarokotusta

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 01.04.2021 klo 15:50

70 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien rokotukset ovat käynnissä.

65-69 -vuotiaiden 1. ja 2. riskiryhmiin kuuluvien ajanvaraus avautuu 6.4.2021.

Joukkorokotukset ovat käynnissä yli 70-vuotiaille. Kymenlaaksossa yli 80-vuotiaista on rokotettu lähes 89 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että tämä ryhmä voidaan jo laskea rokotetuksi ensimmäisen rokoteannoksen osalta. Ikä on kuitenkin koronavirustaudin merkittävin riskitekijä, joten kaikkien vielä rokottamatta olevien yli 80-vuotiaiden kannattaa edelleen hakeutua koronarokotuksiin.

Vilkkaimmin rokotuksissa käyvät parhaillaan 70-74 -vuotiaat. Suunnitelmien mukaan kaikkien yli 70-vuotiaiden rokotukset saadaan valmiiksi huhtikuun puoliväliin mennessä.

Koronarokotuksia on annettu tällä viikolla Kymsoten rokotuspisteissä eri puolilla Kymenlaaksoa ja rokotukset jatkuvat heti pääsiäisen jälkeen. Ensi viikolla on nelipäiväisestä viikosta huolimatta luvassa tähän asti suurin rokotusurakka, sillä suunnitelmissa on antaa lähes 5000 rokotusta viikossa.

– Kymenlaakson kuntien välillä on jonkin verran eroja rokotuskattavuudessa. Seuraamme rokotusten etenemistä tarkasti ja tasapuolisuuden toteutumiseksi ohjaamme resursseja tarpeen mukaan eri paikkoihin, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ensi viikolla avataan lisää rokotuslinjoja Kauppakeskus Hansan rokotuspisteeseen Kouvolaan.

Kymenlaaksossa on nyt annettu yhteensä 34 202 koronarokotusta, joista 3765 on kakkosrokotuksia. 75-79-vuotiaista on nyt rokotettu lähes 70 prosenttia ja 70-74-vuotiaista lähes 30 prosenttia.

Ajanvaraus niin puhelimitse kuin sähköisestikin käy edelleen vilkkaana. Puhelinajanvarauksessa on ollut ruuhkia, asiakkaita pyydetään odottamaan takaisinsoittoa rauhassa. Takaisinsoittoja tehdään myös huomenna pitkäperjantaina.

Sähköinen ajanvaraus on toiminut hyvin ja sen kautta on tehty ajanvarauksia jo lähes 10 000.

Ajanvaraus sairauden tai tilan vuoksi 1. ja 2. riskiryhmiin kuuluvien 65-69 -vuotiaiden rokotuksiin avautuu 6.4.2021

Sairauden tai tilansa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien 65-69 -vuotiaiden ajanvaraus avautuu tiistaina 6.4.2021 ja rokotukset käynnistyvät viikolla 15.

Rokotuksia tarjotaan tämän ikäryhmän sekä 1. riskiryhmään että 2. riskiryhmään kuuluville henkilöille. Kriteerit ovat:

Ryhmä 1: 65-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

Ryhmä 2: 65-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Tarkemmat tiedot kriteereistä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

Myös muiden riskiryhmiin kuuluvien rokotukset on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian, huhtikuussa.

Perjantaina 19.3.2021 Kymsote perui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätöksen myötä sairaudelliseen 1. riskiryhmään kuuluvien 18-69-vuotiaiden rokotusajat. Kymsote on ollut yhteydessä ajan varanneisiin, joita on noin kaksituhatta. Nämä henkilöt ikäryhmässä 18-64 vuotta joutuvat edelleen odottamaan rokotusvuoroaan. Henkilöille ilmoitetaan, kun he voivat jälleen varata aikoja. Tällä hetkellä ajanvaraus ei ole auki tälle ryhmälle.

Poikkeuksena ovat tähän ryhmään kuuluvat 65-69-vuotiaat, joiden aika peruttiin. Heihin on oltu suoraan yhteydessä ja heidän kohdallaan rokotukset ovat jatkuneet.