Kymenlaaksossa annettiin tänään ensimmäiset koronavirusrokotteet pienelle joukolle terveydenhoidon ammattilaisia

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 29.12.2020 klo 15:53

Ensimmäisten joukossa rokotettiin sairaanhoitajat Anu Soini ja Kati Lantta.

Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa annettiin tänään Kymenlaakson ensimmäiset koronavirusrokotteet. Ensimmäinen erä Kymenlaaksoon saapuneita koronavirusrokotteita on pieni: sata rokoteannosta. Ensimmäiseksi rokotusta tarjottiin Kymsotessa niille terveydenhuollon henkilöille, jotka työskentelevät koronaviruspotilaiden kanssa ns. eturintamassa mm. päivystyksessä, teho- ja valvontaosastoilla, ensihoidossa tai koronapotilaiden hoitoon varatuilla osastoilla.

Tänään ensimmäisten rokotettujen joukossa olivat sairaanhoitajat Anu Soini ja Kati Lantta.
– Tämä on kuin joululahja jälkikäteen, iloitsee sairaanhoitaja Anu Soini, joka työskentelee teho- ja valvontaosastolla ja hoitaa työssään eristyksessä olevia koronapotilaita.

– Olen rokotuspositiivinen. Rokotukset auttavat meidän yhteiskuntaamme turvallisemmaksi. On tärkeä asia, että pääsemme lähemmäksi normaalia elämää. Tämä antaa toivoa paremmasta.

Myös leikkaussalissa instrumenttipuolella työskentelevä sairaanhoitaja Kati Lantta saapui rokotukseen hyvin positiivisella mielellä.
– Uskon rokotteisiin ja olin päättänyt, että otan rokotteen heti, kun saan sen. Uskon, että rokotteet ovat keino päästä nopeasti kiinni normaaliin elämään ja pandemian päättyminen on näistä rokotteista kiinni. Yllätyinkin positiivisesti, että sain tilaisuuden rokotteeseen nyt ensimmäisten joukossa, Kati Lantta kertoo.
– Rokotus ei sattunut yhtään, eikä käsikään ole kipeä. Olen varautunut siihen, että rokotuksen jälkeen voi tulla oireita ja etenkin näin voi käydä toisen rokotteen jälkeen. Sain jo lapun, jossa kerrotaan, milloin kolmen viikon kuluttua saan seuraavan rokotteen.

Myös johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa on tyytyväinen ensimmäiseen rokotuspäivään.
– Hyvältä tietysti tuntuu, että koronarokotukset on saatu aloitettua Kymenlaaksossakin, hän toteaa.

Rokotuksia annettiin tänään Kotkassa ja myöhemmin tällä viikolla Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa. Rokottajina toimivat terveyden- ja sairaanhoitajat Pihlajalinnasta, joka vastaa Kymsoten työterveyshuollosta.

Mikäli rokote-eriä tulee suunnitellusti, Kymsotessa päästään jo ensi viikolla jatkamaan terveydenhuollon ammattilaisten rokottamista. Kymsotessa noudatetaan Suomen koronarokotestrategiaa, jonka mukaan ensimmäisenä rokotusta tarjotaan niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat COVID-19 -potilaita ja niille, jotka työskentelevät hoitokodeissa. Heidän rokotuksensa voidaan pääosin toteuttaa tammi-helmikuussa 2021. Seuraavaksi rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen.
– Tässä vaiheessa on tärkeää, että ihmiset eivät ala soitella ja kysellä aikoja rokotuksiin. Kymenlaaksolaisille annetaan tietoa rokotuksista ja rokotuksiin hakeutumisesta, mutta vielä ei ole sen aika. Toivomme, ettei terveysasemien ja muiden palvelujen puhelinpalveluja ruuhkauteta rokotekysymyksillä, jotta voimme palvella hoitoa tarvitsevia, muistuttaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Koronavirusrokote tarjotaan vaiheittain koko väestölle. Rokotus on kaikille – myös terveydenhuollon henkilöstölle – vapaaehtoinen ja maksuton. Suomi tavoittelee mahdollisimman hyvää rokotuskattavuutta. Koronarokotuksilla pyritään Suomessa ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa eli vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä. 

Suomessa rokotukset aloitettiin Pfizerin ja Biontechin rokotteella, suunnitelmissa on, että myöhemmin käyttöön on tulossa myös muita rokotevalmisteita.