Kymenlaakson koronavirustilanne jatkuu leviämisvaiheessa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 09.12.2020 klo 13:00

Kymenlaakson koronavirustilanteessa ei ole vielä havaittavissa muutosta, joten leviämisvaihe jatkuu alueella.

Kymenlaaksossa virusta on lähes kaikkialla, ja suurin osa tartunnoista saadaan nyt niin sanotusti kotoperäisesti omalta alueelta. Tartunnat leviävät nyt erityisesti työpaikoilla, perheiden sisällä sekä suvun ja läheisten kesken tavatessa.

Tällä hetkellä ei voida vielä arvioida viime viikolla annettujen rajoitusten vaikutusta.

– Muutosta ei ole oikein nähtävissä puoleen tai toiseen. Olemme nyt tasaisessa leviämisvaiheen tilanteessa, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista Kymsotessa otetuista näytteistä on viimeisen viikon ajalta 2,6 %, mikä on hieman vähemmän kuin edellisviikolla. Sairaalahoitoon joutuvien määrä on ollut kasvussa verrattuna aikaisempaan.

– Sairaalahoidon tarvetta on erityisesti ikääntyneillä, mutta myös keski-ikäisiä sairaalahoitopotilaita on nyt ollut, sanoo Mäntymaa.

– Tällä hetkellä sairaalahoidettavien määrä ei vielä vaikuta suoraan muuhun toimintaan. Seuraamme tilannetta kuitenkin tarkasti. HUSin alueella muuhun toimintaanhan jo jouduttiin tekemään muutoksia, toki tilanne on heillä monin verroin vaikeampi.

Kunnat tarjoavat maskin niitä haluaville yläkoulujen oppilaille

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli maskisuositusten laajentamisesta yläkouluille. Koordinaatioryhmä ei antanut suositusta, mutta päätti yhteisesti, että kunnat tarjoavat loppukouluvuoden ajan maskit niille yläkoulujen oppilaille, jotka haluavat maskeja käyttää. Voimassa on edelleen suositus suojautumisesta koko peruskoulun ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Suojaimena käytetään joko maskia tai visiiriä tilanteen mukaisesti.

– Vaikka meillä on ollut isojakin altistumisia kouluissa ja päiväkodeissa, niin lasten välillä näissä ei ole todettu jatkotartuntoja, vaan yksittäiset jatkotartunnat ovat tapahtuneet aikuisesta aikuiseen. Kouluissa ja päiväkodeissa on turvallista jo nykyisillä ohjeilla ja suosituksilla, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kaikki voimassa olevat rajoitukset, suositukset ja ohjeet: https://korona.kymsote.fi/kymenlaakson-tilanne-ja-suositukset/