Kymenlaakson koronatilanne huononee huolestuttavasti, kymenlaaksolaisia kehotetaan huolehtimaan turvallisesta joulunvietosta

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 22.12.2021 klo 15:07

Kymenlaakso on koronaviruksen leviämisalue. Koronatilanne kehittyy nyt huolestuttavasti huonompaan suuntaan. Kahden viimeisen viikon aikana ajalla 8.-21.12.2021 on todettu 276 uutta koronavirustartuntaa. Tapausmäärien nousun myötä ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 170 ja positiivisten näytteiden osuus 4,2 %.

Tänään on todettu 44 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Sairaalahoidon osalta tilanne on rauhallinen, mutta terveydenhuollossa varaudutaan kuitenkin vaikeampaan käänteeseen.

Kymenlaaksossa on vahvistunut ensimmäinen koronaviruksen omikron-muunnos viime viikon lopulla. Näytteiden sekvensointi ja omikroniksi vahvistaminen vie aikaa. SGTF- eli omikron-varianttiepäilyjen osuus kertoo virusmuunnoksen nopeasta leviämisestä alueella: Omikroniin viittaavan SGTF-löydöksen osuus oli toissa viikolla 11,1 prosenttia, viime viikolla 23,5 prosenttia ja nyt SGTF-löydöksen osuus on jo jopa kolmasosa näytteistä.

– Kaksi rokoteannosta suojaa nykykäsityksen mukaan myös omikronin vakavalta muodolta, kolme annosta varsin hyvin tartunnaltakin. Mutta tartuntasuoja kahden annoksen jälkeen on heikompi kuin aikaisempien varianttien kohdalla, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.

– Koronarokotuksiin hakeutuminen juuri nyt on erittäin tärkeää etenkin niillä, joilta puuttuu ykkös- tai kakkosrokotus.

Koronatartuntoja esiintyy koko maakunnan alueella. Eniten tartuntoja on suurimmissa kaupungeissa Kouvolassa ja Kotkassa.

Tartunnanjäljitys on onnistunut kasvaneista tartuntamääristä huolimatta edelleen hyvin ja se kontaktoi tartunnansaajan pääsääntöisesti saman päivän aikana tai viimeistään seuraavana päivänä. Tämän päivän tartuntamäärän selvittäminen on todennäköisesti haasteellinen ja työläs.

Yleisimmät tartunnanlähteet ovat edelleen sama talous (29 %) ja muu lähipiiri (8 %), mutta lähipiirin osuus on pienentynyt ja muiden tartuntalähteiden osuus kasvanut. Syynä on todennäköisesti se, että uusi virusmuunnos tarttuu aiempaa herkemmin. Muita tartunnanlähteitä ovat: työ (6,2 %), yksityistilaisuus (5,1 %) ja ulkomaanmatka (4 %).

Koronakoordinaatioryhmä esittää aluehallintovirastolle pykälän 58d käyttöönottoa

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään tilanteessa, jossa hallitus on erittäin myöhään eilisiltana tiistaina 21. joulukuuta neuvotellut koronatilanteesta ja linjannut uusista rajoituksista ja muista tarvittavista toimenpiteistä. Hallitus kertoi uusista linjauksista tarkemmin tämän aamun 22.12.2021 tiedotustilaisuudessa, joka oli käynnissä alueellisen koronakoordinaatioryhmän kokouksen aikana.

Tämän vuoksi alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti kokoontua uudelleen heti joulun jälkeen maanantaina 27.12.2021.

Koronakoordinaatioryhmä käsitteli tänään alueellisia suosituksia ja rajoituksia. Koronakoordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain pykälän 58d käyttöönottoa. Pykälän mukaisesti tilojen käyttö on järjestettävä siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimijat tekevät päätöksen siitä, miten lähikontaktien aiheuttamaa riskiä vältetään tilassa. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla. Pykälän käyttöönotto voidaan toteuttaa siis tilakohtaisesti eri tavoin. Rajoituksen vaihtoehtona voi tarvittaessa käyttää myös koronapassia siten kuin se on lainsäädännössä mahdollista. Aluehallintovirasto käsittelee mahdollisesti jo ennen joulua pykälän 58d käyttöönottoa Kymenlaaksossa.

Kymenlaaksossa on tällä hetkellä voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston antama rajoituspäätös, joka kieltää yli 50 henkilön yleisötilaisuudet sisätiloissa 12.1.2022 asti. Rajoituksen voi kiertää koronapassia käyttämällä.

Valtioneuvoston asetuksella koronapassin käyttö rajoitusten vaihtoehtona on keskeytymässä 28.12.2021 alkaen kolmen viikon ajaksi korkean ja kohtalaisen riskin tilaisuuksissa.

Koronakoordinaatioryhmä keskusteli tänään myös mm. koulujen kevätlukukaudesta. Perusopetus ja toinen aste valmistautuvat aloittamaan kevätlukukauden normaalin aikataulun mukaisesti lähiopetuksessa.

Alueella on jo voimassa laajasti suosituksia kuten etätyösuositus ja vahva maskisuositus kaikille 12 vuotta täyttäneille sisätiloissa ja ruuhkaisissa ulkotiloissa.

Uutena suosituksena Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä suosittelee joulutauon jatkamista kaikessa ryhmäharrastustoiminnassa loppiaisen jälkeiselle viikolle eli 10.1.2022 asti.

Koronakoordinaatioryhmä kehottaa kaikkia kymenlaaksolaisia noudattamaan suosituksia ja rajoituksia sekä turvalliseen joulunviettoon.

– Koronan torjunnan perussäännöt pätevät edelleen: maskin käyttö, etäisyys muihin, hyvä käsi- ja yskimishygienia, ihmisjoukkojen välttäminen ja kotikuplissa pysyminen suojaavat myös omikronilta. Joulua on hyvä viettää perhepiirissä eikä kokoontua suurella koko suvun joukolla yhteen. Ei ole haittaa, jos kaupasta tai apteekista ostettavia koronan pikatestejä käyttää apuna vaikkapa tilanteissa, joissa suvun nuoret saapuvat joulunviettoon. Matkustamista ei voi suositella ulkomaille eikä Suomessakaan. Toivotan kaikille kymenlaaksolaisille hyvää ja turvallista joulua, sanoo Marja-Liisa Mäntymaa.