Kymenlaakson koronatilanne edelleen kiihtymisvaiheessa, suosituksia ja rajoituksia höllennetään vähitellen

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 02.06.2021 klo 15:02

Kymenlaakson koronatilanne on kehittynyt viime viikkoina parempaan suuntaan. Kymenlaakso jatkaa kuitenkin vielä kiihtymisvaiheessa.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä käsitteli tänään erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön hybridistrategian toimintasuunnitelmaa ja siihen liittyviä suosituksia. STM:n kirjeellä annetaan ohjaus päivitetyn hybridistrategian toimintasuunnitelman mukaisista toimenpidesuosituksista epidemiavaiheittain.

Kymenlaakson koronatilanne on kehittynyt viimeisen kahden viikon aikana parempaan suuntaan. THL:n tilastojen mukaan kahden viime viikon aikana on todettu 62 uutta koronavirustartuntaa ja näin ilmaantuvuusluku on 38 /100 000 asukasta. Viikolla 20 todettiin 43 ja viikolla 21 19 uutta koronavirustartuntaa. Näytteistä positiivisten osuus on 1 %. Positiivisten näytteiden osuus on laskussa, toukokuussa luku on ollut käynyt lähellä 2 %.

Tartuntojen jäljitettävyys on parantunut, nyt jäljitettävyys on 84 prosenttia. Suurin osa eli noin puolet tartunnoista tulee samasta taloudesta tai muulta lähipiiriltä. Tartunta on 16 prosentissa peräisin työpaikalta ja 9 prosentissa yksityistilaisuuksista. Eniten uusia tapauksia on todettu 50-59-vuotiailla. Sairaalahoidossa olevien määrä on laskenut toukokuussa: sairaalahoidossa on tällä hetkellä vain yksi koronaviruspotilas. Kymenlaakson koronatilanteen kehittymisestä parempaan suuntaan kertoo myös se, että pahimmillaan alueella oli toukokuussa noin 400 henkilöä karanteenissa, tällä hetkellä noin 60.

Parantuneen koronatilanteen perusteella koronakoordinaatioryhmä päätti suositella Etelä-Suomen aluehallintovirastolle muutosta nyt voimassa olevaan kokoontumisrajoitukseen, jossa enintään 20 hengen kokoontumisia voi järjestää sisä- ja ulkotiloissa. Koronakoordinaatioryhmä suosittelee AVI:lle, että yleisötilaisuuksien rajoituksia vapautetaan ja noudatetaan STM:n ohjauskirjeessä annettuja kiihtymisvaiheen suosituksia yleisötilaisuuksiin. Tartuntatautilain 58 § mukainen päätös, joka velvoittaa turvavälien varmistamiseen sisätiloissa ja fyysisten kontaktien välttämiseen ulkotiloissa, pysyy voimassa 15.6.2021 saakka. Kyseinen laki on muuttunut 1.6.2021 alkaen, minkä vuoksi AVI on tekemässä asiasta uuden muutoksen mukaisen päätöksen.

Koronakoordinaatioryhmä tarkastelee näitä ja muita alueellisia suosituksia viikoittain ja tekee päätöksiä vallitsevan koronatilanteen mukaan.

Koronakoordinaatioryhmä käsitteli sosiaali- ja terveysministeriön hybridistrategian toimintasuunnitelman suosituksia kiihtymisvaiheen alueelle. Sen mukaisesti ryhmä päätti, että aikuisten harrastustoiminta sisätiloissa avataan.  Toiminnassa suositellaan edelleen maskin käyttöä sekä turvavälien noudattamista aina kun mahdollista. Muuten suositukset kuten yleinen maskisuositus ja etätyösuositus sekä suositus matkustamisen välttämisestä ulkomaille jatkuvat.

– Maskin käyttöä ja etätyötä suositellaan edelleen vahvasti, ja varmasti vielä pitkään. Koronatilanne on mennyt nyt parempaan suuntaan, mutta epidemia ei ole vielä ohi. On erittäin tärkeä edelleen pitää huolta perusohjeista. On todellinen uhka, että Intian variantti leviää Kymenlaaksoonkin, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.

– Koronarokotukset etenevät hyvää vauhtia, mutta täydellä kahdella annoksella rokotettuja kymenlaaksolaisia on vielä vähän. Yksi rokoteannos antaa vain osittaisen suojan koronatartunnalta, ja hyvään suojaan varsinkin uusia varianttiviruksia kohtaan tarvitaan molemmat kaksi annosta. Tämä on tärkeä muistaa myös tulevana viikonloppuna, kun juhlitaan koulujen loppumista, valmistuneita ja ylioppilaita. On muistettava edelleen välttää väkijoukkoja ja kokoontumisia. THL on antanut hyviä ohjeita alkukesän juhlien järjestämiseen, niihin on hyvä tutustua.

Juhliin tai muihinkaan tapahtumiin ei tule osallistua, jos on vähäisiäkään koronavirustautiin sopivia oireita (väsymys, päänsärky, kurkkukipu, nuha, yskä, kuume, vatsakipu, oksennusta tai ripulia). THL:n vinkkejä ja ohjeita juhlien järjestäjille ja osallistujille löytyy täältä: https://thl.fi/fi/-/kesan-juhlat-lahestyvat-juhli-koronaturvallisesti-ja-noudata-alueellisia-suosituksia

Koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin jälleen myös rajaliikenteestä ja kymenlaaksolaisille muistutetaan, että matkustamista ei edelleenkään suositella. Tämä koskee myös Pietarissa pelattaviin jalkapallon EM-otteluihin matkustamista. Kymenlaaksossa varaudutaan kisaturisteihin erityisesti 16.6. ja 21.6.2021, jolloin Suomen ottelut pelataan. Terveysneuvontaa ja testausta järjestetään tällöin myös öisin.
Edelleen muistutetaan, että mikäli henkilö kuitenkin on matkustamassa ulkomaille, maahan saapuvia suositellaan käyttämään FINENTRY-palvelua (www.finentry.fi).