Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on päättänyt suositella leviämisvaiheen rajoitusten ja suositusten jatkamista 31.1.2021 asti

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 30.12.2020 klo 13:48

Kymenlaakson koronavirustilanne jatkuu leviämisvaiheessa. Koronakoordinaatioryhmä antoi kunnille suosituksen jatkaa joulukuun alussa annettuja rajoituksia ja suosituksia 31.1.2021 asti. Samoin aluehallintovirastolle annettiin suositus jatkaa tapahtumiin ja julkisiin kokoontumisiin liittyvää määräystä samaan ajankohtaan asti.

Kymenlaaksossa koronatilanne on kääntynyt paremmaksi, mutta joulun ja vuoden vaihteen ajan vaikutuksia on tällä hetkellä vaikea arvioida. Jouluviikolla koronavirustestejä tehtiin selkeästi aiempaa vähemmän, ja se osaltaan on vaikuttanut viime ajan tilastoihin. Jouluviikolla uusia oma alueen koronatartuntoja todettiin 20, ja esiintyvyysluku laski tasolle 30. Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista Kymsoten näytteistä oli viime viikolla 1,9%, mihin osaltaan vaikuttaa myös näytteiden pienempi kokonaismäärä. Tartunnan lähde on jäänyt tuntemattomaksi hieman alle viidesosassa tapauksista.

– Jouluviikon luvut eivät ole oikein verrannollisia aikaisempiin viikkoihin, joten niiden perusteella emme voi ennustaa epidemian todellista suuntaa, vaan on pidettävä tiukasti yllä entisiä periaatteita epidemian hillitsemiseksi, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Tilanteen kehittymisen epävarmuuden myötä Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä päätti, että rajoitusten jatkamista on tärkeä suositella jo nyt tammikuun loppuun asti. Tällä hetkellä kuntien päätökset on tehty koskemaan aikaa 10.1. asti.

Ryhmä kävi erityistä keskustelua lasten ja nuorten harrastustoiminnan sekä toisen asteen etäopetukseen liittyvien rajoitusten muuttamisen edellytyksistä. Toisen asteen etäopetuksen osalta suositeltiin yhtenäinen aikataulu, ja sovittiin kunnille suosituksesta jatkaa tässä vaiheessa etäopetusta 15.1. asti. Muilta osin muutoksia suosituksiin ei tehty, vaan tilannetta tarkastellaan viikoittain. Seuraavan kerran koronakoordinaatioryhmä kokoontuu 5.1.2021. 

Uuden vuoden viettoon johtajaylilääkäri Mäntymaa muistuttaa rajoitusten ja suositusten tarkasta noudattamisessa.

– Juhlinta on nyt viisasta pitää hyvin rajallisena ja ottaa uusi vuosi vastaan pienellä joukolla. Eikä siinä pienessäkään ryhmässä sovi unohtaa perusohjeita käsi- ja yskimishygieniasta, maskin käytöstä ja turvaväleistä.

– Lisäksi vahvasti suosittelen, että juhlapyhinäkin koronavirustestiin hakeuduttaisiin lievissäkin oireissa hyvin herkästi. Näytteenotto toimii myös pyhinä, joten arkipäivää ei kannata jäädä odottelemaan. Nopealla hakeutumisella testaukseen on tärkeä merkitys epidemian torjunnassa.