Kymenlaaksolaisista noin 51,7 prosenttia saanut koronarokotuksen, ajanvaraus laajennetaan 8.6. alkaen kaikille 16 vuotta täyttäneille

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 04.06.2021 klo 14:37

Koronarokotusten hyvän tahdin vuoksi ajanvaraus laajennetaan nyt myös 16-29-vuotialle. Kymenlaaksosta 51,7 prosenttia on saanut 1. rokotusannoksen ja 10,4 prosenttia 2. rokotusannoksen.

16-29-vuotiaiden ajanvaraus avataan tiistaina 8.6. 16-17 vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen vain puhelimitse, jotta voidaan varmistaa, että heille sopiva rokotevalmiste on käytössä. Muutoin pyydetään suosimaan sähköistä ajanvarausta. Ikääntyneiden 2. annoksia annetaan kovaa tahtia, mikä näkyy varattavien aikojen määrässä.

Kymsote tavoittelee mahdollisimman korkeaa rokotuskattavuutta, ja ajanvaraus koronarokotukseen on avautunut Kymsotella uusille ikäryhmille viikoittain. Tällä viikolla rokotukset käynnistyivät 30-39-vuotiaille. Lähiviikkoina rokotetaan erityisen paljon ikääntyneiden, yli 80-vuotiaiden 2. annoksia. Tämä vähentää vapaita aikoja 1. rokotusannokseen tuleville. Rokotteita on kuitenkin kaikille ikäryhmille riittävästi, eikä tahti tule hidastumaan kesälläkään. Vastedes kaikki 16 vuotta täyttäneet ovat tervetulleita rokotuksiin. 16 vuotta on koronarokotuksen kansallinen alaikäraja.

– Vapaiden aikojen puute herättää luonnollisesti ihmetystä, mutta tilanne sähköisestä järjestelmässä voi muuttua päivittäin. Rohkaisemmekin palaamaan ajanvaraukseen myöhemmin, mikäli itselle sopivaa vapaata aikaa ei ole heti saatavilla. Rokotteita saatetaan saada lyhyelläkin varoitusajalla lisää, ja jokainen vapaa aika pyritään täyttämään, Kymsoten koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola kertoo.

– Vapaiden rokotusaikojen tilanne vaihtelee paljon eri rokotuspisteissä. Muistutamme edelleen, että kymenlaaksolaiset voivat kotikunnasta riippumatta varata ajan mihin tahansa Kymsoten rokotuspisteeseen. Vain Pyhtään piste on poikkeus, sillä se palvelee ainoastaan pyhtääläisiä tai Pyhtään terveysaseman valinneita.

Kymsoten sähköisiin palveluihin on tulossa käyttökatko, joka alkaa 11.6. klo 21 ja päättyy 14.6. klo 8. Tällä aikavälillä myös koronarokotusten sähköinen ajanvaraus ei ole käytössä.

Tietoa ajanvarauksesta täältä: https://korona.kymsote.fi/ajanvaraus-rokotukseen/

Ikääntyneistä, yli 80-vuotiaista kymenlaaksolaisista 92,8% on saanut 1. annoksen koronarokotetta, 2. annoksen taas yli puolet, 59,6%. Kymenlaaksolaisista on 1. rokotusannoksen osalta rokotettu 75-79-vuotiaista 92,7 %, 70-74-vuotiaista 90,6 %, 65-69-vuotiaista 86,1 %, 60-64-vuotiaista 88,8 %, 55-59-vuotiaista 78,9 %, 50-54-vuotiaista 73,8 % ja 45-49-vuotiaista 58,1%.

Kymenlaaksossa 1. rokotusannoksia on annettu 84627 ja 2. rokotusannoksia 16985. Rokotuksia annetaan tällä hetkellä noin 7000 rokotuksen tahdilla viikkoa kohden. Lisäksi täyteen tuli pyöreä 50 000 sähköisen ajanvarauksen lukema.

Rokotuksia koskevat uudet ohjeistukset

THL antoi viikon aikana uusia ohjeistuksia liittyen raskaana olevien rokottamiseen, ulkomailla annettuihin rokotusannoksiin sekä koronarokotteen ottamisesta hiljattain otetun muun rokotteen jälkeen. Jatkossa myös raskaana olevia suositellaan ottamaan koronarokote. Ulkomailla annettujen rokotusannosten täydentäminen 2. annoksella on mahdollista, mutta aika rokotuspisteelle voidaan varata ainoastaan puhelimitse. Muualla kuin Suomessa annetusta rokotteesta tulee olla suomen- englannin- tai ruotsinkielinen virallinen todistus. Lisäksi poistuu tähän asti suositeltu varoaika koronarokotteen ottamisesta hiljattain annetusta toisesta rokotteesta, kuten punkki- tai -jäykkäkouristusrokotteesta.

Viime viikolla otettiin käyttöön kansallinen rokotustodistus, joka sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistus tallentuu Omakanta-järjestelmään sähköisesti, ja se on mahdollista myös tulostaa. Rokotustodistukset tulevat näkyviin Omakantaan vaiheittain, joten todistusten päivittyminen palveluun voi viedä jonkin aikaa. Asukkaita pyydetään odottamaan tietojen kirjautumista maltillisesti, mikäli todistuksella ei ole välttämätöntä tarvetta. Sähköisten palveluiden muutostöitä tehdään jatkuvasti, jotta kaikki todistukset päivittyvät palveluun nopealla aikataululla.

Lue lisää rokotustodistuksesta: https://korona.kymsote.fi/rokotustodistus/