Kymenlaaksolaisista noin 48 prosenttia saanut koronarokotuksen, Rokotukset laajenevat 30-39-vuotiaisiin

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 28.05.2021 klo 14:21

Koronarokotukset ovat edenneet hyvää tahtia: Kymenlaaksolaisista 48,1 prosenttia on saanut koronarokotuksen 1. rokotusannoksen ja 8,3 prosenttia myös 2. rokotusannoksen.

Rokotukset laajenevat koko ajan nuorempiin ikäluokkiin: 40-49-vuotiaiden rokotukset ovat alkaneet ja 30-39-vuotiaiden ajanvaraus avautuu maanantaina 31.5.2021. Samaan aikaan on käynnissä ikääntyneiden 2. rokotukset, mikä näkyy varattavien aikojen määrissä.

Kymenlaaksossa tavoitellaan mahdollisimman korkeaa rokotuskattavuutta. Erityisen tärkeää on suojata ikääntyneitä, sillä vakavan koronavirustaudin riski on korkein yli 80-vuotiailla. Kymenlaaksossa yli 80-vuotiaista on rokotettu 92,6 %, heistä lähes puolet eli 48,4 % on saanut myös 2. rokotusannoksen.

Kymenlaaksolaisista on 1. rokotusannoksen osalta rokotettu 75-79-vuotiaista 92,4 %, 70-74-vuotiaista 90,3 %, 65-69-vuotiaista 84,6 %, 60-64-vuotiaista 81,1 %, 55-59-vuotiaista 74,4 % ja 50-54-vuotiaista 65,8 %.

Kymenlaaksossa on annettu 78 741 1. rokotusannosta, lisäksi 2. rokotusannoksia on annettu 13 597. Rokotuksia annetaan noin 7000 rokotuksen viikkotahtia.

Ikääntyneiden 2. rokotukset ovat käynnissä. Tällä viikolla on annettu paljon erityisesti yli 80-vuotiaiden rokotuksia ja asteittaan siirrytään tätä nuorempien ikäryhmien 2. rokotuksiin. Rokotuspisteillä rokotetaan lähiviikkoina huomattavan paljon ikääntyneitä, jotka ovat saaneet 1. rokotuksen 12 viikkoa sitten.

Tämän vuoksi 1. rokotukseen tuleville ei ole heti varattavissa yhtä paljon aikoja kuin aiemmin. Rokotteita on kuitenkin jokaiselle ikäryhmälle riittävästi, rokotukset vain jakaantuvat useammalle viikolle.

30-39-vuotiaiden ajanvaraus avautuu maanantaina 31.5.2021. Ajanvaraus on edelleen auki kaikille sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville. Samoin 40-vuotiaat ja kaikki tätä vanhemmat voivat edelleen varata rokotusaikoja. Tietoa ajanvarauksesta täältä: https://korona.kymsote.fi/ajanvaraus-rokotukseen/

– Vapaiden rokotusaikojen tilanne elää koko ajan. Tilanne sähköisessä ajanvarauksessa voi muuttua päivittäin. Rokotusaikoja lisätään, jos saadaan lisää rokotteita käytettäväksi tai joku peruu ajan. Rokotusaikoja avataan aina vain 2-3 viikoksi eteenpäin, koska haluamme olla varmoja rokotteiden saatavuudesta, koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola muistuttaa.

– Toivomme, että 1. rokotukseen aikaa varaavat jaksavat tarvittaessa palata ajanvaraukseen uudelleen, jos he eivät heti ensimmäisellä kerralla saa itselleen sopivaa aikaa.

Vapaiden rokotusaikojen tilanne vaihtelee paljon eri rokotuspisteissä. Tämänkin selittää se, että ikääntyneiden 2. rokotukset ovat käynnissä samassa tahdissa kuin 1. rokotuksia on annettu 12 viikkoa sitten. Kymsote muistuttaakin, että kymenlaaksolaiset voivat varata ajan mihin tahansa Kymsoten rokotuspisteeseen kotikunnasta riippumatta. Poikkeuksena on Pyhtään rokotuspiste, joka palvelee vain pyhtääläisiä tai Pyhtään terveysaseman valinneita.

Tällä viikolla on otettu käyttöön kansallinen todistus koronarokotuksesta.Todistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Rokotustodistus tallentuu Omakanta-järjestelmään sähköisesti, ja se on myös mahdollista tulostaa. Rokotustodistukset tulevat näkyviin Omakanta-palveluun vaiheittain. Rokotustietoja kirjataan sairaanhoitopiirien tietojärjestelmiin takautuvasti, joten todistusten päivittyminen palveluun voi viedä jonkin aikaa. Kymsote pyrkii tekemään tarvittavat muutostyöt nopealla aikataululla. Lue lisää rokotustodistuksesta: https://korona.kymsote.fi/rokotustodistus/