Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 27.01.2021 klo 14:59

Koronakoordinaatioryhmä totesi Kymenlaakson koronavirustilanteen jatkuvan edelleen leviämisvaiheessa. Ryhmä on jo linjannut alueelliset suositukset ja rajoitukset jatkumaan helmikuun puoliväliin. Lisäksi Aluehallintovirasto antaa tänään määräyksensä tapahtumista ja yleisötilaisuuksista helmikuun osalta.

Kymenlaakson koronavirustilanne pysyy tasaisesti leviämisvaiheen tasossa. Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin 84. Positiivisten tulosten osuus kaikista näytteistä on hieman laskussa ja se on nyt 3,4 %. Osuus on kuitenkin edelleen korkea. Yhden viikon aikana tutkittujen näytteiden määrä on lähtenyt hieman kasvuun vuoden alusta, mikä tarkoittaa ihmisten aktiivisempaa hakeutumista koronavirustestiin.

Nuorten osuus tartuntojen saaneista on lisääntynyt. Eniten tartuntoja on todettu viime viikolla alle 20-vuotiaiden ja 40-60- vuotiaiden keskuudessa. Suuri osa tartunnoista tapahtuu edelleen lähipiirin kesken.

– Kyllä tartuntatautien ehkäisyn keskiössä on muiden ihmisten välttäminen. Eli edelleen painotan sitä, että kontaktit muihin tulisi pitää minimissä, ja huolehtia tarkasti hygieniasta. Sitten kun on liikuttava muiden ihmisten keskuudessa, niin turvaväleistä ja maskien käytöstä tulisi jokaisen huolehtia, muistuttaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

–Tartuntataudin ydin kuuluu jo nimessä. Se tarttuu ihmisestä toiseen, joten sen nujertamisen ytimessä on meidän jokaisen oma toiminta tartuntojen ehkäisemiseksi. Jaksetaan siis noudattaa ohjeita!

Ulkomailta saapuvilla todetaan edelleen säännöllisesti tartuntoja. Tartuntoja ilmenee ulkomailta Kymenlaaksoon saapuvilla tasaisesti niin Vaalimaan raja-aseman kuin Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta saapuvilla. Lisäksi Hamina-Kotkan satamassa kauppalaivojen miehistöissä on ollut tartuntoja, ja osa laivoista joutuu jäämään pidemmäksikin aikaa satamaan tartuntaryppäiden taltuttamiseksi.

Suositukset ja rajoitukset pysyvät

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt mitään uusia tarkennuksia voimassa oleviin rajoituksiin ja suosituksiin, vaan edellisviikon linjauksella ne ovat voimassa 14.2.2021 asti.