Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa, joulua syytä juhlia kaikkia suosituksia ja ohjeita noudattaen

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 23.12.2020 klo 13:27

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä on tänään todennut, että Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa. Samoin joulukuun alussa annetut leviämisvaiheen rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 10.1.2021 saakka. Kymenlaakson alueelliset rajoitukset ja suositukset ovat luettavissa täältä: Kymenlaakson tilanne ja suositukset

Kymenlaaksossa koronatilanne on kääntynyt paremmaksi leviämisvaiheen rajoitusten ja suositusten oltua nyt voimassa kolme viikkoa. Koronatartuntojen määrä on laskenut, viikolla 51 todettiin yhteensä 26 tartuntaa. Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista Kymsoten näytteistä oli viime viikolla 1,6 %. Esiintyvyyslukukin on painunut alle viidenkymmenen, kun se oli vaikeimmillaan yli 70. Sairaalahoidossa olevien määrä on kuitenkin pysynyt korkeana ja hoitoajat ovat pitkiä: tällä hetkellä sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta.

Joulunaika tuo riskinsä

Vaikka koronatartuntojen määrä on ollut laskussa, koronatilanteessa on riski kääntyä huonompaan suuntaan erityisesti joulunajan toiminnan vuoksi.

– Joulunviettoon sisältyy todellisia riskejä siitä, että koronatilanne pahenee. Joulunaikana on huolestuttavaa, kuinka sukuloidaan ja tavataan muita ihmisiä, jotka tulevat ulkomailta tai eri puolilta Suomea, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa painottaa.

– Suositukset on syytä ottaa vakavasti ja juhlia joulua perhepiirissä, pienellä joukolla. Kaikki perusohjeet käsi- ja yskimishygieniasta, maskin käytöstä ja turvaväleistä ovat tärkeitä asioita, joita jokaisen on syytä noudattaa.

Kymenlaaksossa on jo nyt useita tartuntoja, joissa tartunta on tullut muualta Suomesta tai ulkomailta saapuneilta vierailta tai sukulaisilta. Viimeisen viikon aikana on todettu viisi koronatartuntaa ulkomailta saapuneilla.

Kymsote suosittelee ulkomailta saapuville matkustajille kymmenen vuorokauden omaehtoista karanteenia.

– Ulkomailta saapuvat voivat nyt hakeutua oireettominakin koronavirustestiin. Suosittelemme tätä erityisesti kaikille Iso-Britanniasta saapuville, tartuntatautien ylilääkäri Risto Pietikäinen kehottaa.

Koronavirustestiin hakeuduttava myös jouluna

– On erittäin tärkeää, että juhlapäivinäkin hakeudutaan tarvittaessa herkästi koronavirustestiin tai hoitoon. Terveydenhoitomme toimii arkena ja pyhänä, Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.

– Toivotan koronakoordinaatioryhmän puolesta kymenlaaksolaisille turvallista ja rauhallista joulua.

Etelä-Kymenlaakson infektiovastaanotto Kymenlaakson keskussairaalassa on avoinna 24. – 27.12.2020 klo 11-17.

Joulun välipäivinä sekä Pohjois-Kymenlaakson infektiovastaanotto Marjoniemen terveysasemalla että Etelä-Kymenlaakson infektiovastaanotto Kymenlaakson keskussairaalassa ovat avoinna arkisin klo 8-20.

Koronavirustestiin pitää hakeutua lievissäkin oireissa. Koronavirustartunnan tyypilliset oireet ovat väsymys, päänsärky, nuha, yskä, kuume, vatsakipu, oksentelu ja ripuli. Koronavirustestiin tulee hakeutua, jos on yksi tai useampi koronavirustartunnan oire.

Koronanäytteenottoon mennään vain ajanvarauksella. Jouluna avoinna ovat joka päivä Kouvolassa Hallituskadun näytteenottopiste ja Kotkassa Korkeavuorenkadun näytteenottopiste.

Lue ohjeet koronanäytteenottoon ja hoitoon hakeutumisesta täältä: Toimintaohjeet