Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 11.08.2021 klo 14:12

Kymenlaakson koronatilanne on edelleen vakava ja Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa. Positiivista on, että viimeisen kahden viikon aikana tartuntamäärät eivät ole nousseet. Viimeisen viikon aikana koronatartunnat ovat olleet pienessä laskusuunnassa.

Kymenlaaksossa on ajalla 27.7.-9.8.2021 todettu yhteensä 173 uutta koronatartuntaa. Esiintyvyysluku näistä laskettuna on noin 106 tapausta 100 000 asukasta kohden.

– Uusien koronatapausten määrä näyttää tasaantuneen ja viimeisen viikon aikana tilanne on hieman parantunut, mutta laskutrendiä ei vielä varmuudella ole nähtävissä, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Hienoa on, että kymenlaaksolaiset ovat hakeutuneet ahkerasti koronanäytteenottoon.

Koronanäytteitä on nyt otettu arkena noin 400-600 ja viikonloppuisin noin 250-300 päivässä, mikä on enemmän kuin muissa epidemian vaiheissa. Positiivisten tulosten osuus kaikista näytteistä on 2,8 %.

Tartunnanlähteinä ovat yleisimmin sama talous (31,8 %) tai muu lähipiiri (8,7 %) sekä ulkomailta saatu tartunta (11 %). Muita tapauksia tulee hajanaisesti mm. työpaikoilta. Viimeisen kahden viikon aikana ravintoloista ja yleisötapahtumista on lähtöisin vain muutama tartunta. Tartuntalähde on avoin noin 20 prosentissa tapauksista. Tartunnan saaneet saadaan kontaktoitua hyvin, viimeistään vuorokauden kuluttua positiivisen näytteen antamisesta, sen sijaan altistuneiden kontaktointi on ollut hankalampaa ja kontaktoinnissa on viivettä.

– Vaalimaan rajanylityksestä tulee edelleen runsaasti tartuntoja. Liikenne rajalla on alkukesää vilkkaampaa. Ongelmallista on, että Vaalimaan raja-asemalta saadaan positiivisia näytteitä, joista osa jää jäljittämättä eli henkilöitä ei tavoiteta. Ongelmaa on myös siinä, että osa ei hakeudu lainkaan ns. kakkostestiin rajanylityksen jälkeen. Tätä kautta pieni tartuntatippa levittäytyy koko ajan Etelä-Suomeen, Mäntymaa luonnehtii.

Alueellisesti Kymenlaakson koronatartunnat ovat nyt painottuneet Etelä-Kymenlaaksoon: Kouvola 64, Kotka 61, Hamina 36 ja Virolahti 9, muissa kunnissa on alle viisi tapausta. Virolahden luvussa on todennäköisesti mukana Vaalimaan raja-asemalla näytteensä antaneita henkilöitä, joiden kotipaikka on muualla mutta muuta kotipaikkaa ei ole ilmoitettu.

Kymenlaaksossa todettiin tänään 18 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.

– Kymenlaaksossa on vallalla koronaviruksen deltavariantti. Sen on todettu leviävän herkästi myös ulkotiloissa. Kannustan käyttämään ulkotapahtumissakin maskia ja tietysti noudattamaan myös kaikkia muitakin turvaohjeita, Mäntymaa muistuttaa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei antanut tänään uusia rajoituksia tai suosituksia. Koronakoordinaatioryhmän viime viikkoisen (4.8.2021) suosituksen mukaisesti Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 6.8.2021 tehnyt Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueelle yleisötilaisuuksia koskevan rajoituspäätöksen, joka on voimassa 14.8.-13.9.2021. (Aluehallintoviraston tiedote päätöksestä luettavissa täältä: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69915458)

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä keskusteli tänään myös muun muassa rokotusten tärkeydestä ja edelleen kannustetaan kaikkia rokotukseen oikeutettuja hakeutumaan rokotuksiin, mikäli ykkösrokote on vielä ottamatta – samoin kakkosrokote on tärkeä ottaa.

Koronakoordinaatioryhmä käsitteli alustavasti syksyn ylioppilaskirjoitusten järjestelyitä. Lähtökohtaisesti koronakoordinaatioryhmä suosittelee valmistautumaan kirjoituksiin samoilla järjestelyillä kuin viime keväänä. Suunnitelmista tiedotetaan myöhemmin.

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat voivat jo tässä vaiheessa toimia omalta osaltaan koronaturvallisuutta edistäen: Kymsote suosittelee ylioppilaskirjoituksiin osallistuville koronarokotusten ottamista. Samoin kirjoituksiin osallistuvia suositellaan vähentämään kaikkia ei välttämättömiä sosiaalisia kontakteja ja välttämään osallistumista tapahtumiin ja juhliin kaksi viikkoa ennen yo-kirjoitusten alkua ja kirjoitusten ajan. Myös kirjoituksiin osallistuvien perheissä kannattaa noudattaa varovaisuutta kyseisenä aikana.