Koronavirustestit Vaalimaalla osoittautuneet jo viikon pilottiaikana tarpeellisiksi

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 26.01.2021 klo 13:59

Positiivisia koronatestinäytteitä on annettu lähes joka päivä.

Vaalimaan raja-asemalla aloitettiin 19.1.2021 koronavirustestaukset osana uutta pilottia. Pilotissa Kymsote, Eksote ja Raja tekevät tiivistä yhteistyötä rajanylittämiseen liittyvissä koronaviruksen leviämisen haasteissa.

Vaalimaan raja-aseman koronavirustestit on suunnattu henkilöliikenteen rajanylittäjille. Paikalla on Kymsoten terveysneuvojia ja kaikilla ylittäjillä on mahdollisuus maksuttomaan koronavirustestiin. Samalla kerätään tietoa mm. siitä, kuinka moni valitsee koronavirustestauksen. Koronavirustestejä on tehty nyt viikon ajan joka päivä klo 10-19. Rajaliikenteessä vilkkain päivä on sunnuntai.
Aukioloaikana henkilöliikenteen rajanylittäjiä on ollut noin 45-70 henkilöä päivässä, sunnuntaina 105.

– Viikon kokemuksen perusteella noin puolet testattavista kieltäytyy testimahdollisuudesta. Lisäksi aika paljon väkeä saapuu maahan toiminta-ajan ulkopuolella, kertoo turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä.

Päivässä on testattu keskimäärin 34 rajanylittäjää ja kieltäytyneitä on ollut keskimäärin 33 henkilöä päivässä. Kieltäytyneistä noin 20 prosentilla on perusteena tuore negatiivinen testitulos.

Kaikista testatuista 5 prosenttia on antanut positiivisen koronavirusnäytteen. Vertailun vuoksi Kymenlaaksossa positiivisten tulosten osuus kaikista näytteistä oli viime viikolla 3,9 prosenttia.

Yhteensä 13 positiivista koronavirusnäytettä

Käytännössä koronavirustesteissä on Vaalimaalla yhtä nollapäivää lukuun ottamatta annettu päivittäin 1-5 positiivista koronavirusnäytettä. Yhteensä ensimmäisen pilottiviikon aikana on todettu 13 koronavirustartuntaa.

Näistä koronatartunnoista neljä on todettu henkilöllä, joka on kotoisin Kymenlaaksosta. Kuudella kotipaikka on muualla Etelä-Suomessa ja kolmen kohdalla kotipaikka ei ole selvillä.

– Tähänastisen rajapilotin kokemuksen perusteella testaus on osoittanut tarpeellisuutensa, mutta vapaaehtoisuuden perusteella vain osa saadaan testiin, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Lisäksi lähes päivittäin Kymenlaaksoon ilmoitetaan lentokentän rajatestauksesta positiivisia koronatuloksia.
Hallitus päätti ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa 22. tammikuuta sekä rajaliikenteen että testaamis- ja karanteenisuositusten kiristämisestä. Kymsotessa odotetaan vielä tarkempia ohjeita ja ohjausta toimintoja koskeviin muutoksiin. Tällä hetkellä kuitenkin jo varaudutaan siihen, että testausta jatketaan nyt käynnissä olevan pilotin jälkeen ja testausaikaa tulee mahdollisesti myös laajentaa.