Koronavirustestit alkoivat Vaalimaan raja-asemalla

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 19.01.2021 klo 16:50

Vaalimaan raja-asemalla on tänään aloitettu vapaaehtoiset koronavirustestaukset osana uutta pilottia.

Kymsote, Eksote ja Raja tekevät tiivistä yhteistyötä ja tiedostavat rajanylittämiseen liittyvät koronaviruksen leviämisen haasteet. Kahdella erilaisella pilotilla verrataan tammi-helmikuun vaihteessa toimintamallien tehokkuutta Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla. Valtakunnallisesti on toivottu tehostettavan rajojen terveysturvallisuutta.

Kymsote tekee henkilöliikenteen rajanylittäjille koronavirustestejä rajalla ja Eksote kontaktoi yhteistyössä rajaviranomaisten kanssa maahan saapuvia henkilöitä.  Turvallisuutta voidaan parantaa monin keinoin, Eksote lähtee ensimmäisenä Suomessa kokeilemaan uudenlaista mallia.

Tänään Vaalimaan raja-asemalla aloitetut koronavirustestit on suunnattu henkilöliikenteen rajanylittäjille. Paikalla on Kymsoten terveysneuvojia ja mahdollisuus koronavirustestiin, joka on vapaaehtoinen ja maksuton. Samalla kerätään tietoa mm. siitä, kuinka moni valitsee koronavirustestauksen. Koronavirustestejä tehdään päivittäin klo 10-19, myös viikonloppuisin.
– Toiminta lähti tänään suunnitellusti käyntiin. Ihmiset ovat suhtautuneet hyvin positiivisesti ja koronatestejä on otettu reilu kaksikymmentä, turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä kertoo iltapäivällä.

Pilotointiaika on sekä Kymsoten että Eksoten alueella 19.1.-7.2.2021. Pilottien suunnitteluun ovat osallistuneet Eksoten ja Kymsoten kuntayhtymien lisäksi STM valmiusyksikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Aluehallintovirasto, HUS Diagnostiikka, Kaakkois-Suomen rajavartiosto sekä Tulli.