Koronavirustartunnat ovat rauhallisen vaiheen jälkeen jälleen nousussa Kymenlaaksossa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 28.09.2022 klo 14:32

Koronaepidemia rauhoittui kesän jälkeen ja koronavirustartuntojen määrä oli Kymenlaaksossa alhaisimmillaan elo-syyskuun vaihteessa. Viime viikkoina covid-tapausten määrä on kääntynyt jälleen nousuun.

Terveydenhuollon koronatesteissä todettujen tartuntojen määrästä ei voi enää päätellä todellista tartuntojen määrää, sillä vain osa käy enää virallisissa koronatesteissä.  Viikoittaisten tartuntalukujen perusteella voidaan kuitenkin nähdä koronatartuntojen määrän kasvu. Kesän alhaisin tartuntamäärä oli viikolla 35, jolloin todettiin 227 uutta koronavirustartuntaa. Viikolla 38 uusia tartuntoja todettiin 430.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on myös nousussa. Se on nyt noin 35 prosenttia, kun se alimmillaan kävi 25 prosentissa.
Myös Kouvolan jätevesiseurannan havainnot noudattavat melko tarkkaan todettujen tapausten määrää, kun havaintoja tarkastellaan pitkällä eli vuoden seurantajaksolla.

Koronatartuntojen lisääntyminen alueella näkyy jälleen myös sote-henkilöstön poissaoloina, mikä osaltaan hankaloittaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa ja henkilöstöpulaa.

Sairaalahoidossa on elo-syyskuussa ollut päivittäin varsin tasaisesti 15-20 potilasta, joilla on koronavirustartunta. Tänään näiden potilaiden määrä on 18, joista suurin osa perusterveydenhuollon osastohoidossa. Perusterveydenhoidossa potilaat ovat tyypillisesti iäkkäitä henkilöitä, joilla on covid-tauti ja siihen liittyen yleiskunnon heikentymistä. Erikoissairaanhoidon potilaista, joilla on todettu koronavirustartunta, noin puolella ensisijainen syy sairaalahoitoon on muu kuin covid-tauti.

Koronarokotuksista ja niiden tehosteannoksista on edelleen tärkeä pitää huolta. Parhaillaan rokotuspisteillä käyvät pääasiassa 60 vuotta täyttäneet ja terveydellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka hakevat koronarokotusten nelosannoksia tai tehosteannoksia.

Koronavirustartunnan saaneiden perusohjeet eivät ole muuttuneet. Vaikka julkisuudessa on jonkin verran ollut keskustelua koronatartunnan saaneen toimintaohjeiden keventymisestä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole ainakaan vielä muuttanut virallisia suosituksiaan. Perusohje on, että sairaana pysytään kotona eikä mennä työpaikalle, kouluun tai päiväkotiin. Jos henkilö on saanut covid-kotitestistä positiivisen tuloksen, hänen tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Oireettomia päiviä pitää olla vähintään kaksi.

Erilaiset infektio-oireet kuten flunssaan tai koronavirukseen liittyvät oireet (esimerkiksi nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, päänsärky sekä vatsaoireet) eivät välttämättä vaadi vastaanottokäyntiä. Muutoin hyväkuntoinen henkilö voi seurata vointia rauhassa. Jos henkilö ei pysty itse arvioimaan hoidon tarvetta, asiaa voi aina kysyä terveydenhuollosta.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään kuukauden tauon jälkeen. Kymenlaakson kunnissa koronatartuntoihin liittyvät lisääntyneet poissaolot ovat näkyneet etenkin Kouvolassa. Kokouksessa todettiin, että kunnissa keskitytään parhaillaan koronan sijaan etenkin energia-asioihin liittyvään varautumiseen.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 2.11.2022.