Koronavilkku

Koronavilkku on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. Sovellus antaa käyttäjälleen tiedon, mikäli hän on arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Sovelluksen käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta, ja yksityisyys on vahvasti suojattu.

Näin Koronavilkku toimii

Koronavilkkua käyttäessä yksityisyys on suojattu. Koronavilkku ei tallenna nimeä, syntymäaikaa tai yhteystietoja. Se ei pysty selvittämään käyttäjän tai tämän kohtaamien ihmisten henkilöllisyyttä eikä kerää sijaintitietoja.

Käyttäjä tunnistetaan satunnaisella tunnuskoodilla, joita puhelimet jakavat toisilleen. Tunnus ei sisällä käyttäjän tai hänen puhelimensa tietoja. Kun kaksi sovellusta käyttävää puhelinta kohtaavat toisensa riittävällä etäisyydellä, sovellukset jakavat tunnuskoodit toisilleen Bluetooth-yhteyden avulla.

Tartunnat ilmoitetaan sovellukseen terveydenhuollosta saatavalla koodilla. Tartunnat ilmoitetaan nimettömästi, eikä niitä voida yhdistää henkilöön. Koodin syöttämisen jälkeen muut sovelluksen käyttäjät saavat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Lisäksi sovellus antaa ilmoituksen saaneille toimintaohjeet jatkoa varten.

Kaikki tietoliikenne Koronavilkun ja palvelimen välillä on salattu. Tiedot tallennetaan nimettömänä Kelan hallinnoimalle palvelimelle, joka sijaitsee Suomessa. Tiedot poistetaan, kun niitä ei enää tarvita.


Koronavilkun lataus

1. Avaa puhelimesi sovelluskauppa App Store (Applen puhelimet) tai Google Play -kauppa (Android-puhelimet).

2. Kirjoita hakukenttään Koronavilkku ja lataa sovellus.

3. Varmista, että puhelimesi Bluetooth-yhteys on päällä.

4. Avaa Koronavilkku ja seuraa sovelluksen antamia ohjeita.

5. Sovelluksen ollessa käyttövalmis näet ns. “kotinäkymän” (tämä näkyy aina sovelluksen avattaessa). Näkymän yläosa kertoo, että sovellus on toiminnassa.

6. Voit sulkea sovelluksen ja käyttää puhelinta normaalisti. Sovellus toimii taustalla, kunhan puhelimessa on virtaa ja Bluetooth pidetään päällä.