Koronatilanne Kymenlaaksossa hieman parantunut, mutta pysytään kiihtymisvaiheessa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 26.05.2021 klo 15:53

Kymenlaakson koronatilanne on kehittynyt toukokuussa huonompaan suuntaan. Viimeisen viikon aikana tilanne on hieman parantunut, mutta Kymenlaakso jatkaa silti selkeästi kiihtymisvaiheessa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei antanut tänään uusia suosituksia tai rajoituksia. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti Kymenlaakson alueella jatketaan 15.6.2021 asti nykyistä rajoitusta, jonka mukaan enintään 20 hengen kokoontumisia voi järjestää sisä- ja ulkotiloissa.

Kymenlaaksossa on viimeisen kahden viikon aikana (12.-25.5.2021) todettu 80 uutta koronatartuntaa, näin ilmaantuvuusluku on 48,8 /100 000 asukasta. Tartuntojen määrä on viimeisen viikon aikana kehittynyt hieman parempaan suuntaan: Viikolla 20 uusia tapauksia on ollut 39, edeltävällä viikolla 19 todettiin 50 ja viikolla 18 todettiin 18 uutta tapausta. Kotkassa ja Kouvolassa on todettu tartuntoja yhtä paljon, molemmissa 38 uutta tapausta. Sairaalahoidossa on kolme potilasta. Karanteenissa on vajaa 300 kymenlaaksolaista.

Eniten uusia tapauksia on todettu 40-49-vuotiailla ja 50-59-vuotiailla. Tartuntojen jäljitettävyys on parantunut viikontakaisesta, noin 80 tartunnoista pystytään selvittämään: 57 prosenttia tartunnoista on peräisin omasta perheestä tai muusta lähipiiristä ja noin 15 prosenttia työpaikalta.

Näytteistä positiivisten osuus on 1,8 %. Koronavirustesteissä on käyty ahkerasti, parhaimmillaan otetaan 400 näytettä päivässä. Positiivisten näytteiden osuus on laskussa.

– Ilmaantuvuusluku on edelleen 50 molemmin puolin, joten emme ole vielä vakaassa epidemiatilanteessa. Vaikka suunta on hieman parempaan, Kymenlaakso on edelleen kiihtymisvaiheen kriteereissä, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.

– Kymenlaaksossa ei ole todettu uutta Intian varianttia, mutta se on uhka, joka on otettava huomioon. Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaaloiden kuormitus on kriittinen ja myös meillä on varauduttava uusiin ohjeisiin sairaalan toiminnoissa. 

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmässä ei tehty tänään muutoksia alueellisiin suosituksiin ja rajoituksiin, vaan niitä jatketaan aikaisemmin sovitun mukaisesti. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti Kymenlaakson alueella jatketaan 15.6.2021 asti nykyistä rajoitusta, jonka mukaan enintään 20 hengen kokoontumisia voi järjestää sisä- ja ulkotiloissa.
Kymenlaaksossa suositellaan edelleen, että ei järjestetä yli 20 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia, eikä tällaisiin myöskään osallistuta.

Koronakoordinaatioryhmä haluaakin muistuttaa, että kymenlaaksolaiset ottavat suositukset ja ohjeet huomioon suunnitellessaan alkukesän juhlia. Periaate on, että tärkeitä etappeja kuten ylioppilastutkintoa, ammattiin valmistumista tai ripille pääsyä on hieno juhlistaa, mutta isoja juhlia ei tule järjestää. Myös THL muistuttaa, että vaikka koronan tautitilanne on helpottanut keväästä, tartuntariski on edelleen olemassa koko maassa ja alueittain tilanne saattaa myös nopeasti heikentyä. Kokoontumisrajoituksia on noudatettava. Tärkeintä on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, noudattaa turvavälejä, käyttää kasvomaskia ja varmistaa, että Koronavilkku-sovellus on toiminnassa puhelimessa. Mikäli henkilöllä on lieviäkin koronavirukseen viittaavia oireita, on tärkeä hakeutua testiin, jättää juhlat väliin ja pysytellä kotona. THL on julkaissut tiedotteen, jossa annetaan vinkkejä ja ohjeita juhlien järjestäjille ja osallistujille: https://thl.fi/fi/-/kesan-juhlat-lahestyvat-juhli-koronaturvallisesti-ja-noudata-alueellisia-suosituksia

Koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin myös mm. urheilutapahtumien järjestämisestä, mutta tällä hetkellä on perusteet pitää edelleen kiinni 20 hengen kokoontumisrajoituksesta.
Kymenlaaksossa on voimassa suositukset välttää matkustamista ulkomaille ja osallistumasta suuriin väkijoukkoihin, tämä koskee myös matkustamista Pietarissa pelattaviin jalkapallon EM-otteluihin. Kymenlaaksossa varaudutaan kisaturisteihin erityisesti 16.6. ja 21.6.2021, jolloin Suomen ottelut pelataan. Vaalimaan raja-asemalla on tällöin luvassa erittäin vilkasta liikennettä, joten matkustajien on varauduttava ruuhkaan ja pitkiin odotusaikoihin. Terveysneuvontaa ja testausta järjestetään tällöin myös öisin.
Edelleen muistutetaan, että mikäli henkilö kuitenkin on matkustamassa ulkomaille, maahan saapuvia suositellaan käyttämään FINENTRY-palvelua (www.finentry.fi).