Ketä rokotetaan?

Koronarokotuksia tarjotaan kaikille 5 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille.

Koronarokotuksen kakkosannos annetaan aikaisintaan 6 viikon kuluttua ykkösannoksesta.

Koronarokotuksen kolmas rokoteannos annetaan 18 vuotta täyttäneille, kun riittävä rokotusväli täyttyy.

Neljäs koronarokoteannos annetaan niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.

Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille annetaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta. Modernan Spikevaxia voidaan edelleen tarjota kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille. Henkilön ei tarvitse itse huolehtia hänelle sopivasta rokotevalmisteesta, vaan rokotteen turvallisuus asiakkaalle varmistetaan vielä rokotuspisteellä. Kymsotessa jokainen rokotettava voi halutessaan valita Pfizerin Comirnatyn, jos hän ei halua Modernan Spikevax-rokotetta.

2. rokotukset

Koronarokotukseen kuuluu aina tehosteannos. Aika 2. rokotukseen annetaan vähintään 6 viikon päähän ykkösrokotuksesta. Aika 2. rokotukseen sovitaan 1. rokotusannoksen antamisen yhteydessä. Varatun 2. annoksen ajankohdan löydät myös sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä.


Jos alle 30-vuotias mies on saanut ensimmäisenä koronarokoteannoksenaan Modernan Spikevax-rokotetta, toisena annoksena hänelle tarjotaan ainoastaan Pfizerin Comirnatya.

3. rokotukset

Koronarokotussarjan 3. rokotuksia annetaan seuraaville:

 • 60 vuotta täyttäneille, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.
 • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin 1 ja 2 riskiryhmiin kuuluville, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.
 • Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 4 kuukautta.
 • Voimakkaasti immuunipuutteisilla henkilöillä koronarokotussarjan 2. annoksesta pitää olla kulunut vähintään 2 kuukautta.
 • Lyhyellä, alle 6 viikon rokotusvälillä rokotetuilla henkilöillä koronarokotussarjan 2. annoksesta pitää olla kulunut vähintään 4 kuukautta. Kyse on pääasiassa sote-alan henkilöstöstä.

4. rokotukset

Neljäs koronarokote annetaan niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tällä ryhmällä väli kolmannen ja neljännen rokotuksen välillä on oltava vähintään 3 kuukautta.

Vakavasti immuunipuutteiset henkilöt, jotka täyttävät seuraavat kriteerit:

 • Henkilöt, joille on tehty elinsiirto.
 • Henkilöt, joille on tehty kantasolusiirto enintään 3 vuotta sitten tai kantasolusiirto on tehty aiemmin ja käänteishyljinnän lääkehoito jatkuu.
 • Henkilöt, joilla on vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, johon tarvitaan vasta-aineiden korvaushoitoa.
 • Henkilöt, jotka ovat saaneet vuoden sisällä solunsalpaajahoitoa, kahden vuoden sisällä leukemian tai lymfooman vasta-ainehoitoa tai saaneet CAR-T-soluhoidon.
 • Henkilöt, joita hoidetaan autoimmuunitaudin (esimerkiksi reumasairaudet, tulehdukselliset suolistosairaudet tai psoriaasi) takia biologisilla tai sytokiinien vaikutusta estävillä lääkkeillä. Pelkkää metotreksaatti- tai kortikosteroidilääkitystä saavat eivät kuulu tähän ryhmään.
 • Dialyysihoitoa saavat ja henkilöt, joilla on vaikea munuaisten vajaatoiminta.
 • Henkilöt, joilla on pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV-infektio.
 • Henkilöt, joilla on muu lääkärin arvioima vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Koronavirustaudin sairastaneiden rokotukset

Koronataudin sairastaneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta, kun 6 kuukautta sairastetusta taudista on kulunut. Voimakkaasti immuunipuutteiselle rokote voidaan antaa jo 1-3 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Jos rokote annetaan pian sairastetun taudin jälkeen, se voi aiheuttaa voimakkaampia ohimeneviä rokotereaktioita.

THL suosittelee, että PCR-testillä vahvistetun koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta.

Sairastetun koronataudin ja yhden rokotteen jälkeen toista rokoteannosta

 • suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun vähintään 3 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
 • voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun vähintään 4 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Toinen rokoteannos toimii taudin sairastaneilla samoin kuin kolmas rokoteannos henkilöillä, jotka eivät ole sairastaneet koronavirustautia.

Suojatehon kannalta taudin sairastanut tarvitsee toisen annoksen 3–6 kuukauden kuluttua taudista tai ensimmäisestä rokoteannoksesta. Toinen annos voidaan kuitenkin antaa jo aiemmin, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muista painavista syistä. Toinen annos voidaan tällöin antaa tavallisella 6–12 viikon annosvälillä.