Ketä rokotetaan?

Koronarokotuksia tarjotaan kaikille 12 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille.

Koronarokotuksen kakkosannos annetaan aikaisintaan 6 viikon kuluttua ykkösannoksesta.

Koronarokotuksen kolmas rokoteannos annetaan tietyille riskiryhmille kuten vakavasti immuunipuutteisille henkilöille sekä lyhyellä aikavälillä 1. ja 2. rokotteet saaneille. Samoin kolmosrokotusta tarjotaan myös 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2.

Koronarokotusta varattaessa pitää olla 12 vuotta täyttänyt. Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille annetaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta. Modernan Spikevaxia voidaan edelleen tarjota kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille. Henkilön ei tarvitse itse huolehtia hänelle sopivasta rokotevalmisteesta, vaan rokotteen turvallisuus asiakkaalle varmistetaan vielä rokotuspisteellä. Kymsotessa jokainen rokotettava voi halutessaan valita Pfizerin Comirnatyn, jos hän ei halua Modernan Spikevax-rokotetta.

2. rokotukset

Koronarokotukseen kuuluu aina tehosteannos. Aika 2. rokotukseen annetaan 6 viikon päähän ykkösrokotuksesta. Aika 2. rokotukseen sovitaan 1. rokotusannoksen antamisen yhteydessä. Varatun 2. annoksen ajankohdan löydät myös sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä.

22.8.2021 saakka 2. rokoteannos annettiin 12 viikon päähän ykkösannoksesta ja 9.9.2021 saakka 8 viikon päähän ykkösannoksesta. Näitä aiemmin sovittuja 2. rokoteannoksia on mahdollista aikaistaa vain lääketieteellisistä syistä tai saapumalla walk in -rokotuspäiviin. 2. rokotteen antamista ei voi näin ollen aikaistaa ilman painavaa syytä. 1. ja 2. rokoteannoksen välillä tulee aikaistaessakin olla vähintään 6 viikkoa. Painavilla, lääketieteellisillä syillä tarkoitetaan esimerkiksi syöpähoitojen tai muuta vastustuskykyä heikentävää hoitoa.

Jos alle 30-vuotias mies on saanut ensimmäisenä koronarokoteannoksenaan Modernan Spikevax-rokotetta, toisena annoksena hänelle tarjotaan ainoastaan Pfizerin Comirnatya.

3. rokotukset

Koronarokotussarjan 3. rokotuksen piiriin kuuluvat:

60 vuotta täyttäneet, laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat sekä lääketieteelliset riskiryhmät 1 ja 2

Tarkemmat tiedot riskiryhmien kriteereistä THL:n verkkosivuilta.

Näillä ryhmillä koronarokotussarjan 2. annoksesta pitää olla kulunut vähintään 6 kuukautta ennen 3. rokotusannosta

Vakavasti immuunipuutteiset henkilöt, jotka täyttävät seuraavat kriteerit:

  • Henkilöt, joille on tehty elinsiirto.
  • Henkilöt, joille on tehty kantasolusiirto enintään 3 vuotta sitten tai kantasolusiirto on tehty aiemmin ja käänteishyljinnän lääkehoito jatkuu.
  • Henkilöt, joilla on vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, johon tarvitaan vasta-aineiden korvaushoitoa.
  • Henkilöt, jotka ovat saaneet vuoden sisällä solunsalpaajahoitoa, kahden vuoden sisällä leukemian tai lymfooman vasta-ainehoitoa tai saaneet CAR-T-soluhoidon.
  • Henkilöt, joita hoidetaan autoimmuunitaudin (esimerkiksi reumasairaudet, tulehdukselliset suolistosairaudet tai psoriaasi) takia biologisilla tai sytokiinien vaikutusta estävillä lääkkeillä. Pelkkää metotreksaatti- tai kortikosteroidilääkitystä saavat eivät kuulu tähän ryhmään.
  • Dialyysihoitoa saavat ja henkilöt, joilla on vaikea munuaisten vajaatoiminta.
  • Henkilöt, joilla on pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV-infektio.
  • Henkilöt, joilla on muu lääkärin arvioima vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Epäselvissä tilanteissa pyydetään, että kolmannen rokotuksen saavien ryhmään kuuluminen varmistetaan sairautta hoitavasta yksiköstä.

Koronarokotussarjan 2. annoksesta pitää tällä ryhmällä olla kulunut vähintään 2 kuukautta ennen 3. rokotusannosta. Rokotevalmisteena pyritään käyttämään samaa valmistetta kuin aiemmissa rokotusannoksissa.

Ne naiset ja 30 vuotta täyttäneet miehet, jotka ovat saaneet rokotteensa lyhyellä 3-4 viikon antovälillä:

Kyse on pääasiassa sote-alan henkilöstöstä. Tämän ryhmän kohdalla koronarokotussarjan 2. annoksesta pitää olla kulunut vähintään 6 kuukautta ennen 3. rokotusannosta. Varotoimena kolmatta annosta ei kuitenkaan vielä rokotusten alkaessa suositella tarjottavaksi alle 30-vuotiaille miehille. Poikkeuksena vakavasti immuunipuutteiset sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat alle 30-vuotiaat miehet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos odottaa vielä lisää tutkimustietoa harvinaisen sydänlihastulehduksen eli myokardiitin riskistä kolmannen annoksen saaneilla.
Tietoa kolmannesta rokotusannoksesta THL:n verkkosivuilta.

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton

Jos olet sairastanut koronavirustaudin, suosittelemme siirtämään rokotteen ottamista siten, että aikaa on kulunut 2-3 kuukautta oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta. Tilanteessa, jossa olet sairastanut koronavirustaudin 1. rokoteannoksen jälkeen, 2. rokoteannos annetaan vasta kuusi kuukautta tartunnan toteamisesta.

Mikäli olet aiemmin saanut vaikeita allergisia reaktioita, varmista terveysasemalta, voitko ottaa koronarokotteen.