Koronaa ei ole vielä voitettu

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 12.08.2020 klo 14:19

Rauhallisen kesän jälkeen ei ole varmasti jäänyt keneltäkään huomaamatta, että koronavirustartuntojen määrä on lähtenyt uuteen nousuun.

Rauhallisen kesän jälkeen ei ole varmasti jäänyt keneltäkään huomaamatta, että koronavirustartuntojen määrä on lähtenyt uuteen nousuun. Tilanne on vielä rauhallinen niin koko maassa kuin Kymenlaaksossakin. Koronaa ei ole kuitenkaan voitettu, ja uhkaava pandemian uusi aalto olisi huonoin mahdollinen vaihtoehto niin terveydenhuollon kuin koko yhteiskunnan toiminnalle ja toimeentulolle.

Moni palveluihin ja kokoontumisiin liittynyt rajoitus helpottui kesän aikana. Vilkastuneen katukuvan lisäksi vapautuminen näkyi valitettavasti myös koronantorjunnan perussääntöjen löystymisenä. Turvaetäisyydet eivät toteutuneet keväisen väljästi, eikä käsidesin käyttö näytä olevan enää kaikille itsestään selvää. Terassien ja yleisötilaisuuksien juhlatunnelmassa on nähty tungoksia, joihin koronatartuntojen lisääntyessä ei ole varaa.

Keväällä käyttöön otetut koronainfektion estämisen perustoimet ovat siis edelleen voimassa. Lievissäkin koronainfektioon sopivissa oireissa tulee jäädä kotiin, ja hakeutua tarvittaessa koronavirustestiin. Käsihygienia on edelleen keskeinen asia niin koronaviruksen kuin muidenkin hengitystietulehdusten estossa. Turvaetäisyydet kaupoissa ja muualla asioidessa on edelleen pidettävä riittävinä, myös yleisötilaisuuksissa. Ja vaikka virallista kasvomaskisuositusta ei ole vielä annettukaan, suosittelen harkitsemaan sen käyttöä, jos turvaetäisyyksien ylläpito esimerkiksi ruuhkabussissa ei ole mahdollista.

Koronatapaukset ovat lisääntyneet kesän myötä useimmissa Euroopan maissa samalla, kun ulkomaille on ollut mahdollista tauon jälkeen matkustaa. Suomen koronatapausten lisääntyminen kesällä on kuitenkin liittynyt epidemian alkuvaiheen tavoin hyvin usein ulkomaanmatkailuun tai ulkomailta Suomeen matkustaneisiin henkilöihin. Tartuntoja on tullut myös maista, joissa koronatilanne ei ole ollut keväällä vaikea. Ulkomaille matkustamista onkin nyt syytä välttää, ja siirtää ulkomailla lomailu tuonnemmas.

Terveydenhuolto on varautunut myös koronapandemian uuteen aaltoon. Paras vaihtoehto on kuitenkin toisen aallon välttäminen, ja siihen tarvitaan kaikkien yhteistyötä. Terveen väestön koronatartuntojen ehkäisy auttaa myös parhaiten suojelemaan iäkkäitä ja terveydentilaltaan hauraimpia lähimmäisiämme. Pidetään siis kädet puhtaana, turvaetäisyydet yllä, ja sairastetaan kotona.

Marja-Liisa Mäntymaa

johtajaylilääkäri