Karanteeni ja eristys

Karanteenin ja eristyksen tavoitteena on ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä ja pienentää sen riskiä. Karanteeniin tai eristykseen määrää tartuntatautilääkäri ja silloin pitäydyttävä sosiaalisista kontakteista. Omaehtoinen karanteeni taas perustuu vapaaehtoisuuteen.

Vaikka karanteeniaika on 10 päivää, koronalle altistuneen tulee seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos oireita ilmaantuu, tulee testiin mennä välittömästi. 

Karanteeni

Tartuntatautilääkäri määrää koronavirukselle altistuneen karanteeniin. Tällöin karanteenin pituus on 10 päivää. Karanteenissa ollessa tulee välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi oireettomana mennä, kunhan pitää vähintään 2–5 metrin etäisyyden muihin ihmisiin. Esim. töihin, kauppaan tai harrastuksiin ei karanteenissa saa mennä. Julkisia liikennevälineitä ei saa karanteeniin määrättynä käyttää. Tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia ei voi lyhentää koronavirustestillä. Karanteenin aikana tulisi olla päiväsaikaan tavoitettavissa puhelimitse.

Koronarokotuksen saaneille ja taudin hiljattain sairastaneille ei määrätä karanteeniolosuhteita. Mikäli altistunut koronalle, sinua ei määrätä karanteeniin seuraavissa tapauksissa, ellei tartuntatautilääkäri arviossaan päätä toisin:

  • Olet saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko
  • Olet saanut yhden rokoteannoksen 6 kuukauden sisällä siitä, kun sinulla on todettu koronatartunta ja rokotuksestasi on kulunut vähintään viikko
  • Sinulla on lääkärintodistus siitä, että sinulla on alle kuusi kuukautta aiemmin todettu koronatartunta

Lisäksi karanteenin välttämisen edellytyksenä on täysi oireettomuus. Mikäli taudin oireita ilmenee 14 päivän aikana altistumistilanteesta, tulee koronatestiin hakeutua välittömästi.

Lopullisen päätöksen karanteenista päättää tartuntatautilääkäri. Riskinarviossa otetaan huomioon tekijät, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon, kuten paikallinen virusmuunnostilanne, ikä sekä mahdollinen perustauti. Karanteenikäytännöt koskevat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Sairaalapotilaille ja hoivakotien asukkaille on omat erilliset ohjeet.

Linjaus ei sisällytä matkailua koskevaa karanteenia.

Kun perheenjäsen on määrätty karanteeniin

Niin kauan kuin karanteeniin määrätty henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronavirustartuntaa, voivat henkilön perheenjäsenet jatkaa elämäänsä normaalisti yleisiä suosituksia noudattaen. He voivat käydä esimerkiksi töissä, kaupassa ja harrastuksissa. Perheenjäsenten ei tarvitse välttää lähikontaktia karanteenissa olevaan henkilöön, sillä hän on ainoastaan altistunut koronavirukselle. Heti jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänen tulee hakeutua koronavirustestiin – tällöin perheenjäsenten suositellaan jäävän omaehtoiseen karanteeniin testituloksen saamiseen asti.


Eristys

Eristykseen määrätään henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta. Tällöin henkilö eristetään terveistä. Näin pyritään välttämään mahdolliset jatkotartunnat. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotonaan. Kun eristyksessä ollaan kotona, myös muista samassa taloudessa asuvista pitäisi pysytellä erillään, esimerkiksi oleskelemalla eri huoneessa tai pitämällä vähintään 2 metrin turvavälin.

Eristyksissä ollessa ei saa mennä esimerkiksi kauppaan tai apteekkiin, vaan tulee pyytää asiointiapua tai tilata tuotteita suoraan kotiin. Ulkotiloissa liikkumista tulee eristyksessä välttää. Eristyksen aikana tulisi olla tavoitettavissa puhelimitse.

Kun perheenjäsen on määrätty eristykseen

Eristyksessä olevan henkilön perheenjäsenet ovat karanteenissa. Tämä tarkoittaa, että myös heidän pitäisi välttää kontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Perheenjäsenten tulisi välttää lähikontaktia myös eristyksessä olevaan henkilöön oleskelemalla eri huoneessa tai pitämällä vähintään 2 metrin turvavälin.


Omaehtoinen karanteeni

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Tätä suositellaan silloin, kun henkilö odottaa koronavirustestin tulosta tai palaa Suomeen riskimaista. Myös koronavirustestin tulosta odottavan henkilön perheenjäsenten suositellaan jäävän omaehtoiseen karanteeniin testituloksen saamiseen asti.

Jos tehdyn koronatestin tulos on negatiivinen, voi omaehtoisen karanteenin lopettaa. Omaehtoisessa karanteenissa pätevät samat ohjeet kuin varsinaisessa karanteenissa ulkoilun ja sosiaalisten tilanteiden osalta.