Karanteeni ja eristys

Karanteenin ja eristyksen tavoitteena on ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä ja pienentää sen riskiä. Karanteeniin tai eristykseen määrää tartuntatautilääkäri ja silloin pitäydyttävä sosiaalisista kontakteista. Omaehtoinen kontaktien välttäminen taas perustuu vapaaehtoisuuteen.

Kaikkia positiivisen koronatestituloksen saaneita ei enää kontaktoida.

Omaehtoinen kontaktien välttäminen

Jos henkilö on saanut covid-kotitestistä positiivisen tuloksen ja hänen yleisvointinsa on hyvä, eikä henkilö tarvitse ammatin tai virallisen tartuntatautipäätöksen takia PCR-koronatestiä, hän voi välttää omaehtoisesti kontakteja seuraavasti: Omaehtoisessa kontaktien välttämisessä suositellaan välttämään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.  Oireettomia päiviä pitää olla vähintään kaksi. Tämä ohje koskee vähintään kaksi kertaa rokotettuja. Vaillinaisesti rokottamattomille suositellaan välttämään kontakteja vähintään seitsemän vuorokauden ajan, heilläkin oireettomia päiviä pitää olla vähintään kaksi.

Karanteeni

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan, terveydenhuollon yksiköiden, hoivalaitosten ja asumisyksiköiden altistuneet ja karanteenit päätetään tapauskohtaisesti.

Linjaus ei sisällytä matkailua koskevia karanteeniohjeita.

Eristys

Eristykseen määrätään henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta. Tällöin henkilö eristetään terveistä. Näin pyritään välttämään mahdolliset jatkotartunnat. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotonaan. Kun eristyksessä ollaan kotona, myös muista samassa taloudessa asuvista pitäisi pysytellä erillään, esimerkiksi oleskelemalla eri huoneessa tai pitämällä vähintään 2 metrin turvavälin.

Lieväoireisten eristys on yleensä 5 vuorokautta oireiden alusta ja voimakasoireisten (useita oireita, kuumeinen) eristys kestää  7-10 vuorokautta oireiden alusta. Oireettomalla eristyksen kesto lasketaan näytteenottopäivästä alkaen viisi vuorokautta siten, että näytteenottopäivä on ensimmäinen päivä.

Eristyksessä olevien tulee välttää lähikontakteja. Eristyksissä ollessa ei saa mennä esimerkiksi kauppaan tai apteekkiin, vaan tulee pyytää asiointiapua tai tilata tuotteita suoraan kotiin. Ulkotiloissa liikkumista tulee eristyksessä välttää. Eristyksen aikana tulisi olla tavoitettavissa puhelimitse.

Mikäli olet saanut positiivisen koronatestivastauksen ja tarvitset eristyspäätöksen tai sinulla on riski verisuonitukoksiin, katso Esitietolomake eristystodistusta ja tukosriskiarviota varten.

Mikäli tarvitset eristyspäätöksen tai tukosriskiarvion, lähetä täytetty lomake Kymsoten kirjaamoon. Lomake tulee lähettää kirjepostilla tai turvasähköpostilla.

Postitse lomake lähetetään osoitteeseen: Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Kirjaamo, Kotkantie 41, 48210 Kotka.

Sähköinen lähettäminen turvapostina:
Täytä esitietolomake ja tallenna se omalle työasemalle. Älä lähetä tietoja suojaamattomasti vaan käytä Kymsoten turvasähköpostia. Tutustu ohjeeseen, miten voit lähettää turvapostia. Palvelun käyttö edellyttää sähköpostiosoitteen rekisteröimistä palveluun. Lähetä lomake osoitteeseen kirjaamo@kymsote.fi

Eristyksen kesto on vähintään viisi vuorokautta. Mikäli viiden vuorokauden jälkeen henkilö on edelleen oireinen ja eristyspäätöstä pitää jatkaa, on otettava puhelimitse yhteyttä päivystysapuun p. 116 117 (koronalinja).

Kun perheenjäsen on määrätty eristykseen

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia. 
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja. 

Koulujen, oppilaitosten ja korkeakoulujen karanteenikäytännöt

Koulujen, oppilaitosten ja korkeakoulujen karanteenikäytännöissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusta. THL:n ohjeet luettavissa täältä.