Kaikkien Pietarista bussilla matkanneiden tulee käydä uudessa koronatestissä vielä 6 – 7 päivää saapumisen jälkeen

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 30.06.2021 klo 13:36

Kymsote suosittelee kaikkia Pietarista aikavälillä 21. – 25.6. bussilla tai minibussilla matkanneita hakeutumaan uudestaan koronatestiin tartuntaketjujen katkaisemiseksi.

Suomeen Venäjältä viime viikon aikana saapuneiden keskuudessa on todettu useita koronavirustartuntoja. Heistä moni on taittanut paluumatkansa bussilla, jossa altistumisaika virukselle on pitkä ja näin ollen riski saada koronatartunta suuri.

Mikäli tartunta on saatu paluumatkana bussissa, ei positiivinen tulos välttämättä näy vielä 72 tuntia saapumisen jälkeen tehtävässä testissä. Tämän vuoksi bussilla matkustaneiden suositellaan vahvasti hakeutuvan uuteen koronatestiin 6-7 päivän kuluttua Suomeen paluusta. Testiin tulee mennä myös oireettomana, ja ennen tuloksen saamista tulee pysyä vapaaehtoisesti kotona tai majapaikassa, kunnes on saanut negatiivisen tuloksen.

Suositus koskee kahden rokoteannoksen saaneita tai taudin alle 6 kuukautta sitten varmistetusti sairastaneita vain, jos heille tulee koronaan sopivia oireita.

Bussilla matkanneita kymenlaaksolaisia pyydetään olemaan yhteydessä Koronavilkun sairaanhoitajien puhelimeen lisätestin varaamista varten niin pian kuin mahdollista. Puhelinnumerot bussilla matkanneille palvelevat arkisin klo 8-15 ja viikonloppuisin klo 9-15:

  • Pohjois-Kymenlaakso: p. 040 483 3571
  • Etelä-Kymenlaakso p. 040 480 7806

Tämän lisäksi Kymsote suosittaa kaikkia Pietarista Suomeen millä tahansa kuljetusyhtiöllä matkanneita hakeutumaan koronavirustestiin, mikäli he eivät jo ole testissä käyneet. Myös henkilöitä, jotka ovat viettäneet aikaa Suomeen Venäjältä palanneiden turistien kanssa, suositellaan hakeutumaan testiin. Myös näissä tapauksissa testiin tulee hakeutua oireettomanakin.

Kymsote on varautunut koronatestauksen lisääntymiseen ja näytteenottopisteisiin lisätään näytteenottoaikoja. Testi on asukkaille maksuton, ja sinne mennään aina vain ajanvarauksella. Lue ohjeet täältä: https://korona.kymsote.fi/toimintaohjeet/koronavirustesti/

Kymsote suosittaa erittäin vahvasti välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista.