Joukkorokotukset laajentuneet yli 75-vuotiaisiin, suurimmat rokotuspisteet otettu käyttöön

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 19.03.2021 klo 16:16

Joukkorokotusten ajanvaraus on eilen laajentunut kahteen uuteen ryhmään, joiden rokotukset alkavat maanantaina 22.3.2021. Koronarokotuksia on nyt tarjolla kaikille yli 75-vuotiaille kymenlaaksolaisille. Myös ikäryhmän 70-74 -vuotiaiden koronarokotukset aloitetaan mahdollisimman pian.

Kouvolassa ja Kotkassa on tällä viikolla otettu käyttöön aiempaa suuremmat rokotuspisteet, jotka sijaitsevat kauppakeskuksissa.

Koronarokotukset ovat edenneet tällä viikolla rokotuspisteissä eri puolilla Kymenlaaksoa. Kouvolassa avattiin rokotuspiste Kauppakeskus Hansassa. Kotkassa Kauppakeskus Pasaatissa avattiin aiempaa isompi rokotuspiste, joka sijaitsee 1. kerroksessa. Virolahdella koronarokotuspiste on aloittanut toimintansa Rajasalissa. Karhulan rokotuspiste aloittaa toimintansa maanantaina 22.3. Rokotuslinjoja on nyt Kymsoten eri pisteissä käytössä yhteensä 12 ja ensi viikolla määrä nousee 16 linjaan, jolloin voidaan antaa noin 6000 rokotusta viikossa.

Joukkorokotuksiin on varauduttu ikäryhmien määrän mukaan. Rokotusaikoja on ollut hyvin tarjolla, mutta yli 80-vuotiaissa on vielä henkilöitä, jotka eivät ole hakeutuneet rokotukseen. Kaikkia 80-vuotiaita on lähestytty henkilökohtaisella kirjeellä, rokotuksista kerrotaan myös mm. lehti-ilmoituksin. Kymsote toivoo, että läheisetkin voivat huolehtia ikääntyneiden ajanvarauksesta ja turvallisesta pääsystä rokotuspaikalle.

Hoivakotien ja muiden asumispalveluiden ikääntyneet asukkaat on saatu hyvin rokotettua. Samoin säännöllisen kotihoidon iäkkäitä asiakkaita ja veteraaneja on rokotettu jo suuri osa.

– Kaikkien rokotusvuorossa olevien on tärkeä hakeutua rokotuksiin. Tarvitsemme Kymenlaaksoon hyvän rokotuskattavuuden. Jokainen voi huolehtia omalta osaltaan siitä, että hakeutuu ajallaan rokotukseen ja on näin mukana auttamassa siinä, että päästään koronaepidemiassa kohti parempia aikoja, Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.

Joukkorokotuksissa on nyt käynyt 12 659 kymenlaaksolaista. Tällä viikolla koronarokotusten ryhmiä laajennettiin. Parhaillaan rokotusvuorossa ovat:

75-vuotiaat ja tätä vanhemmat kymenlaaksolaiset. Rokotettavien ryhmään kuuluvat myös ikääntyneiden omaishoitajat ja samassa taloudessa asuvat yli 70-vuotiaat.

18–69-vuotiaat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustartunnalle erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.* Sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvien kohdalla oikeus rokotukseen koskee ainoastaan riskiryhmäläistä itseään.  

Ajanvaraus kävi eilen vilkkaasti, kun uusien ryhmien ajanvaraus avautui. Ensisijaisesti toivotaan käytettävän sähköistä ajanvarausta, mikäli sähköinen asiointi on mahdollista. Sähköisiä ajanvarauksia koronarokotuksiin on tehty lähes 5500. Positiivinen yllätys on ollut, että iäkkäimmätkin ovat käyttäneet paljon sähköistä asiointia. Puhelimitse tehdyt ajanvaraukset toimivat ns. takaisinsoitto-periaatteella, takaisinsoitto tulee tällä hetkellä muutamassa päivässä. Takaisinsoitto voi tulla myös illalla tai viikonloppuna.
Eniten kyselyjä tulee 70-74 -vuotiaiden rokotuksista. 70-74 -vuotiaat eivät voi vielä varata aikoja. Heidän rokotuksensa aloitetaan mahdollisimman pian.
– Seuraavien viikkojen aikana keskitytään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kaikille alueille antamaan velvoitteeseen hoitaa 70-vuotiaiden rokotukset huhtikuun puoliväliin mennessä, Marja-Liisa Mäntymaa tiivistää.

Katso arvio rokotuksien etenemisestä täältä: https://korona.kymsote.fi/koronarokotukset/

Tiedotimme 16.3.2021, että tiedonsiirto-ongelmien vuoksi kaikki Kymsoten alueella annetut koronarokotukset eivät näy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastossa, joka ilmoittaa annettujen koronarokotusten määrät eri sairaanhoitopiireissä. Tiedonsiirto-ongelma on saatu ratkaistua ja puuttuneet rokotustiedot ovat siirtyneet THL:n tilastoon. Kymsoten ja THL:n määrissä voi edelleen olla jonkin verran eroja, koska Kymsoten ja THL:n tilastot päivittyvät eri aikoihin.

*
Ryhmään kuuluvat 18–69-vuotiaat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustartunnalle erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Tällaisia sairauksia tai tiloja ovat:

– elinsiirto tai kantasolusiirto

– aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

– vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

– vaikea krooninen munuaissairaus

– vaikea krooninen keuhkosairaus

– lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

– Downin oireyhtymä
Tarkemmat tiedot kriteereistä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys