Infektio-oireisten asiakkaiden hoito palaa terveysasemille Kouvolassa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 23.09.2022 klo 11:06

Nykyisestä Ratamokeskukseen keskitetystä infektiopotilaiden hoidosta luovutaan

Infektio-oireisia asiakkaita hoidetaan jatkossa kaikilla Kouvolan alueen avoinna olevilla terveysasemilla, joita ovat: Katajaharjun terveysasema, Keltakankaan terveysasema, Valkealan terveysasema sekä Ratamokeskuksessa sijaitseva Kouvolan terveysasema.

Aiemmin infektiopotilaita on hoidettu keskitetysti Ratamokeskuksen päivystyksen tiloissa. Infektio-oireisten asiakkaiden hoito eri terveysasemilla alkaa maanantaina 26.9.2022.

Kiireellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan edelleen päivystyksessä Ratamokeskuksessa.

Koronaepidemian aikana infektio-oireista kärsivien potilaiden hoito keskitettiin niin Etelä-Kymenlaaksossa kuin Pohjois-Kymenlaaksossakin omiin hoitopaikkoihinsa. Nyt tapahtuva muutos on paluu koronaa edeltävään aikaan, jolloin infektiopotilaita hoidettiin kaikilla terveysasemilla. Etelä-Kymenlaaksossa vanhaan käytäntöön on palattu jo aiemmin.

Näin hakeudut hoitoon

  • Hakeudu hoitoon sähköisen asioinnin kuten Omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla terveysasemien ajanvarausnumeroon p. 05 220 2000.
  • Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, soita ennen päivystykseen lähtöä Päivystysapuun puhelinnumeroon 116 117. Hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon, p. 112.
  • Puhelimessa sinulle tehdään hoidon tarpeen arvio ja ohjataan oikeaan hoitopaikkaan kuten omalle terveysasemalle tai kiireellistä hoitoa vaativa potilas Ratamokeskuksen päivystykseen. Voit saada myös kotihoito-ohjeita tai asiasi voidaan hoitaa jo puhelimessa.
  • Voimassa on edelleen vahva maskisuositus. Vastaanotoille tai päivystykseen saavuttaessa käytetään maskia ja pidetään turvaväli muihin asiakkaisiin. Maskia käyttämättömät ohjataan odottamaan infektioiden leviämisen kannalta turvalliseen tilaan.

Milloin infektio-oireinen tarvitsee hoitoa?

  • Erilaiset infektio-oireet kuten flunssaan tai koronavirukseen liittyvät oireet (esimerkiksi nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, päänsärky sekä vatsaoireet) eivät välttämättä vaadi vastaanottokäyntiä. Muutoin hyväkuntoinen henkilö voi seurata vointia rauhassa ja tehdä tarvittaessa koronan kotitestin. Jos henkilö ei pysty itse arvioimaan hoidon tarvetta, asiaa voi aina kysyä ammattilaisilta.
  • Päivystykseen on syytä hakeutua, jos henkilöllä on kiireellistä hoitoa vaativia vakavia infektio-oireita kuten esimerkiksi: yleistilan heikkeneminen, hengitysvaikeus, rintakipu tai painon tunne rintakehällä, sekavuus uutena oireena, liikkumiskyvyn heikentyminen sekä kalpeus ja sinerrys huulilla tai kasvoilla.
  • Riskiryhmiin kuuluvien tulee ottaa yhteyttä muita herkemmin.

Vaikka koronaepidemiatilanne on helpottumassa, vetoamme edelleen alueen työnantajiin, että henkilöt voivat omalla ilmoituksellaan potea kotona paitsi koronavirustautia myös muita hengitystietulehduksia ilman yhteydenottoa terveydenhuoltoon.