Huolehdi terveydestäsi vastuullisesti

Kategoriat
Artikkelit Päivitetty 20.05.2020 klo 08:33

Poikkeuksellinen tilanne on vaikuttanut lähes koko Kymsoten toimintaan – myös lääkäreiden ja hoitajien vastaanottoaikoihin. Vaikka monissa paikoissa on jouduttu tekemään erityisjärjestelyjä, on oman terveyden sekä mahdollisen pitkäaikaissairauden hoitoa tärkeää ylläpitää myös nyt. Mikäli olet saanut hoitoon liittyvän vastaanottoajan sairaalaan eikä aikaa ole peruttu tai muutettu, tulee sinun noudattaa annettua aikaa ja saapua paikalle. Se on tärkeää paitsi itsellesi, myös hoitavalle taholle.

Terveydentilan muutoksissa ja pitkäaikaissairauksien hoidossa on tärkeä noudattaa annettuja ohjeita myös poikkeustilanteessa. ”Lähtökohtaisesti kaikkien sairauksien, joiden tutkimukset tai seuranta vaativat fyysistä kontaktia, vastaanottoajat järjestetään paikan päällä. Esimerkiksi vatsan tutkimukset ja sydämen kuuntelu ja ultraus vaativat asiakkaan paikallaoloa”, Kymsoten sisätautien ylilääkäri Mika Huuskonen kertoo. Mikäli olet menossa ensikäynnille sairauden tai vaivan vuoksi, tulet todennäköisesti myös silloin saamaan ajan lääkärin vastaanotolle sairaalaan. Jotta hoito saadaan aloitettua ajoissa, on varatulle ajalle saapuminen erittäin tärkeää.

Jokainen tapaus arvioidaan yksilökohtaisesti

Vaikka tämänhetkisessä tilanteessa suositellaankin edelleen välttämään fyysisiä kontakteja, älä ohita sen puitteissa lääkärille tai hoitajalle varattuja vastaanottoaikoja. Tarve fyysiselle vastaanotolle arvioidaan aina yksilökohtaisesti, jolloin lääkäri käy läpi asiakkaan tilan, taustatiedot ja sairauden luonteen. ”Mikäli saa kutsun vastaanotolle, on lääkäri aina arvioinut toimenpiteen tarpeelliseksi asiakkaan taustatietojen perusteella. Tällöin vastaanottoaikaa on syytä noudattaa”, Huuskonen korostaa.

Pitkäaikaissairaiden tulee kiinnittää huomiota oloonsa ja tuntemuksiinsa kuten ennenkin. Noudata samoja ohjeita, mitä olet saanut aiemmin liittyen sairauden hoitoon. Älä jää odottamaan oireiden kanssa, sillä pitkittäminen voi pahentaa tilannetta. ”Olemme tänä keväänä havainneet, että ihmiset hakeutuvat jopa akuuteissa tilanteissa hoitoon viiveellä. Jos diagnostiikka viivästyy, voi tila pahentua ja vaatia järeämpiä hoitokeinoja”, Huuskonen kertoo ja muistuttaa, että hoitoon tulee hakeutua kuten normaalitilanteessakin – silloin, kun tilaan tulee huomattavia muutoksia. Useimmilla pitkäaikaissairailla tai esimerkiksi elinsiirtopotilailla on nimetty oma vastuuhoitaja, jolle voi soittaa, jos olo huononee. Soittamalla sairaalaan tai terveyskeskukseen saat aina ohjeet siitä, miten seuraavaksi tulee toimia.

Mikäli varattu vastaanottoaikasi peruuntuu tai se muutetaan etävastaanottoajaksi, saat ilmoituksen henkilökohtaisesti joko kirjeitse tai puhelimitse. Sinun ei siis tarvitse soittaa hoitavalle taholle ja kysyä asiasta. Koska vallitseva tilanne on erittäin poikkeuksellinen, tulee se vaikuttamaan myös varattuihin aikoihin ja uusien aikojen saamiseen pitkän aikaa. ”Kun saa ilmoituksen varatusta ajasta ja kutsun tulla sairaalaan, kannattaa vastaanotolle tulla myös siksi, että seuraava aika voi mennä pitkälle, kun jonoja aletaan purkamaan”, Huuskonen muistuttaa.

Huolelliset järjestelyt takaavat turvallisen asioinnin

Kymsotella on tehty valtavasti toimia turvallisuuden takaamiseksi. Yli 70-vuotiaat ja muut riskiryhmiin kuuluvat asiakkaat voivat asioida sairaalassa huoletta, kunhan noudattaa annettuja ohjeita. ”Vastaanotolla lääkärillä ja hoitajilla on maski kasvoillaan ja halutessaan myös asiakas voi käyttää maskia. Lisäksi Kymsoten infektiopäivystys on edelleen käytössä, eli tulehdusoireiset asiakkaat ohjataan heti ulko-ovella eri tiloihin muista asiakkaista. Ulko-ovella asiakkaita vastassa on henkilökuntaa, joka ohjaa asiakkaan oikeaan paikkaan asioinnin syyn ja oireiden perusteella”, Huuskonen kertoo.

Koko sairaalan henkilökunta on saanut kattavan ohjeistuksen tartuntariskien ehkäisemiseksi. Infektiopäivystyksessä työskentelevät työntekijät eivät saa vuoronsa aikana poistua muualle sairaalaan, jotta he eivät altista muita asiakkaita tai henkilökuntaa. Jos sairaalassa työskentelevä henkilö tuntee olonsa sairaaksi, tulee hänen jäädä kotiin matalalla kynnyksellä.

Yhteistyöllä riskit vähenevät

Voit myös omilla toimillasi ehkäistä tartuntariskejä odottaessasi vuoroasi vastaanotolle. Kun tulet vastaanotolle ja jäät odotustilaan, huolehdi käsien puhtaudesta käyttämällä käsidesiä ja pesemällä käsiä. Älä yski muita ihmisiä kohti tai suoraan ilmaan, vaan peitä suusi aina hihalla tai yski kainaloa kohti. Vältä turhaa oleskelua sairaalassa ja saavu paikalle vasta silloin, kun oma vastaanottoaikasi on lähellä. Odotustilassa on syytä huolehtia myös turvaväleistä ja välttää erilaisten pintojen koskettelua. “Kun kotiutuu sairaalasta, tulee toimia kuten muutenkin kotiin saapuessa: pese heti ensimmäiseksi kädet huolellisesti kynnenalusia myöten”, Huuskonen ohjeistaa.

Jos tulet sairaalaan avustajan kanssa, voi avustaja tulla mukaasi lääkärin vastaanotolle saakka. ”Esimerkiksi liikuntarajoitteisilla ja muistisairailla avustaja saa olla mukana koko käynnin ajan”, Huuskonen kertoo. Myös avustajan on tällöin tärkeää noudattaa annettuja hygieniaohjeistuksia. Mikäli tulet saattajan kyydillä sairaalalle etkä tarvitse muutoin apua vastaanotolle saapuessasi, on saattajan jäätävä odottamaan sairaalan ulkopuolelle. Näin vähennetään ylimääräistä liikennettä sairaalan tiloissa ja minimoidaan tartuntariskiä.

Kymsoten toiminta-alueella koronavirustilanne on hallinnassa, mutta sen varmistamiseksi toimintaohjeita on edelleen noudatettava tarkasti. ”Hoitohenkilökunta on työskennellyt esimerkiksi sairaalassa koko pandemian ajan ja valtaosa meistä on pysynyt terveenä. Kun saapuu vastaanotolle sairaalaan ja noudattaa annettuja ohjeita ja pitää huolta hygieniasta, on tartuntariski pienempi kuin esimerkiksi kauppakäynnillä ruuhka-aikaan”, Huuskonen summaa. ”Tervettä järkeä käyttäen omaa kuntoa ei vie huonompaan suuntaan”.

Kun saat kutsun vastaanotolle, noudata annettua aikaa. Saapuessasi sairaalaan toimi näin:

  • Tule paikalle hieman ennen omaa aikaasi; vältä turhaa oleskelua sairaalassa.
  • Kerro ovella ohjaavalle henkilökunnalle, miksi tulet ja seuraa ohjeita.
  • Pese kädet ja käytä käsidesiä myös odotustilassa.
  • Vältä suoraa koskemista pintoihin.
  • Älä yski suoraan ilmaan, vaan peitä suusi nenäliinalla tai hihalla ja käännä kasvosi pois muista ihmisistä.
  • Pidä turvaväli muihin ihmisiin.
  • Käytä halutessasi hengityssuojainta vastaanotolla.