Kymenlaaksossa aloitetaan koronarokotukset 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille lapsille, joilla on vakava koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 24.01.2023 klo 13:35

Rokotukset aloitetaan keskitetysti neuvoloissa viikolla 5.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee koronarokotetta 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille, joilla on vakava koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus. Näitä ovat seuraavat:

 • ylipaino, BMI yli 30
 • elinsiirto / kantasolusiirto
 • voimakas immunosupressiivinen hoito tai immuunivajaus
 • harvinaissairaudet
 • vakavat krooniset keuhkosairaudet (ei astma)
 • vakavat sydänsairaudet
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus​
 • hengitysvajautta tai infektioherkkyyttä aiheuttavat neurologiset sairaudet​
 • Downin oireyhtymä

Tämän ikäryhmän lasten rokotukset annetaan neuvoloissa. Rokotukset on keskitetty kolmeen neuvolaan, jotka ovat: Kouvolan keskustan neuvola (Marjoniemi), Karhulan neuvola ja Haminan neuvola.

Rokotukset aloitetaan viikolla 5, jolloin annetaan koronarokotussarjan ensimmäinen rokotusannos. Tämän ryhmän rokotussarjaan kuuluu yhteensä kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 6 viikon kuluttua ja 3. annos annetaan, kun toisesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta.

Ensimmäiseen koronarokotukseen varataan aika puhelimitse soittamalla neuvoloiden numeroon 05 220 2100. Palveluaika on maanantaista torstaihin kello 7–15 ja perjantaisin kello 7–13.
Pyhtääläiset tai Pyhtään valinneet varaavat ajan sähköisessä ajanvarauksessa tai puhelimitse neuvolapuhelimeen p. 040 710 4722 arkisin kello 11.30-12.

Asiakas varaa ajan vain ensimmäiseen rokotukseen. Ensimmäisen koronarokotuksen yhteydessä annetaan asiakkaalle valmiiksi aika 2. rokotukselle ja 2.rokotuksella annetaan aika 3. rokotukseen.

Asiakkaita pyydetään huomioimaan, että koronarokotusta ei ole tarkoitettu kaikille tämän ikäryhmään kuuluville vaan ainoastaan niille lapsille, joilla on jokin edellä mainittu vakava koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus.

Lisätietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisten lasten koronarokotukset – THL

Voimakkaasti immuunipuutteisten lasten koronarokotuksiin kolmas rokoteannos

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 18.01.2023 klo 13:11

Kymenlaakson hyvinvointialueella noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uutta koronarokotussuositusta: Jatkossa kaiken ikäisten voimakkaasti immuunipuutteisten perusrokotussarjaan suositellaan kolmea rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien. Aiemmin 5–11-vuotiailla perusrokotussarjaan kuului vain kaksi annosta.

Kolmatta annosta suositellaan aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Aikaraja on yhtenevä muun ikäisten voimakkaasti immuunipuutteisten rokotussuosituksen kanssa.

Lisätietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset

Todistuksia tartuntatautipäivärahaa varten ei enää kirjoiteta positiivisen koronatestituloksen saaneille 1.1.2023 alkaen

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 30.12.2022 klo 14:49

Sairasvakuutuslakia täydentävä väliaikainen asetus päättyy 31.12.2022. Tämä tarkoittaa, että vuoden 2023 alusta alkaen tartuntatautipäivärahan myöntäminen koronavirustartunnan saaneelle edellyttää jälleen tartuntatautilääkärin laatimaa virallista eristämis- tai karanteenipäätöstä.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että Kymsote (1.1.2023 alkaen Kymenlaakson hyvinvointialue) ei enää laadi todistuksia tartuntatautipäivärahaa varten niille henkilöille, jotka ovat saaneet positiivisen testituloksen kotona tai terveydenhuollossa tehtävästä koronavirustestistä. Eristämis- ja karanteenipäätöksillä puolestaan ei voida ratkaisevasti puuttua viruksen leviämiseen nykyisessä epidemiatilanteessa, joten niitä tehdään viranomaislähtöisesti erittäin harvoissa tapauksissa. Tällöin tartuntatautiyksikkö on yhteydessä eristettävään tai karanteeniin asetettavaan henkilöön.

Saadessaan hengitystieinfektion oireita tulisi henkilön sairastaa tauti pois kotona ja välttää kontakteja siihen saakka, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Työnantajat voivat lisäksi antaa henkilöstölle omia ohjeitaan. Kymenlaakson työnantajia pyydetään edelleen suosimaan sairastapauksissa ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntöä. Työntekijöiden tulisi mahdollisuuksien mukaan voida jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esimerkiksi 3–7 päiväksi.

Lisätietoja tartuntatautipäivärahasta Kelan verkkosivuilla.

Koronavirusta Kymenlaaksossa edelleen melko runsaasti

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 21.12.2022 klo 14:08

Joulun aikana on syytä tavata etenkin iäkkäitä sukulaisia vain terveenä.

Koronatartuntoja esiintyy edelleen Kymenlaaksossa melko runsaasti. Terveydenhuollon koronatesteissä on viikolla 50 todettu 618 uutta koronavirustapausta, mikä on hieman vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Sairaalahoidossa on 19 potilasta, joilla on koronavirustartunta. Koronavirustartunnat näkyvät myös päivystyksissä niin Kouvolassa kuin Kotkassakin. Ratamokeskuksen ja Kymenlaakson keskussairaalan päivystykset ovat olleet alkuviikosta ruuhkaisia, mutta covid on ruuhkien syynä vain osittain. Tällä hetkellä päivystyksen ja sairaalahoidon tarvetta aiheuttavat covidin lisäksi muun muassa influenssa ja RS-virus. Päivystyksissä on hoidettu kaiken kaikkiaan paljon ikääntyneitä henkilöitä.

– Jouluna on syytä kiinnittää huomiota siihen, että infektio-oireisena ei osallistu sukujuhliin ja muihin tapaamisiin, ettei tartuta muita. Erityisesti iäkkäitä henkilöitä on syytä suojella infektiotartunnoilta, hallintoylilääkäri Kari Kristeri toteaa.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa huomioimaan hengitystieinfektioiden ehkäisyn myös jouluna ja uutena vuotena, tiedote on luettavissa täältä:
Huomioi hengitystieinfektioiden ehkäisy myös jouluna ja uutena vuotena – THL päivitti koronaohjeistuksiaan – Tiedote – THL

Kotkassa koronanäytteenottopiste vaihtuu

Kymenlaaksolaisille muistutetaan, että perusterveiden henkilöiden ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin, jos oireet ovat lieviä ja yleistila on hyvä. Koronanäytteenottopisteet ovat suljettuna 24.12. ja 25.12.2022.

Kotkassa koronanäytteenottopisteen paikka muuttuu vuoden alussa. Uusi paikka on 2.1.2023 alkaen osoitteessa Korkeavuorenkatu 11 (Laulumiesten talo). Näytteenottopiste ei ole drive in -piste kuten linja-autoasemalla.

Kymenlaakson kunnissa koronavirustartunnat aiheuttavat edelleen jonkin verran sairauspoissaoloja, mutta tämä ei aiheuta muutoksia kuntien palveluihin.

Kymenlaakson alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä todettiin tänään, ettei säännöllisille kokouksille ole enää tarvetta, mutta ryhmä voidaan tarvittaessa kutsua koolle.

Kymenlaakson rokotuspisteitä vähennetään 2.1.2023 alkaen

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 19.12.2022 klo 10:16

Maanantaista 2.1.2023 alkaen Kymenlaaksossa jaetaan korona- ja influenssarokotteita Kouvolassa Hansan ja Kotkassa Karhulan rokotuspisteillä.

Haminan, Kotkan Pasaatin sekä Virolahden rokotuspisteistä luovutaan, ja pisteet ovat auki viimeistä päivää perjantaina 30.12.2022. Miehikkälä-Virolahden alueella tullaan jatkossakin järjestämään terveysasemilla rokotuspäiviä, joista ilmoitetaan erikseen.

Tiloista luovutaan, sillä vuokrakustannukset ovat kalliita käyttötarpeeseen nähden.

Rokotuspisteiden aukioloajat muuttuvat vuodenvaihteen jälkeen, pyhäpäivinä poikkeusaukioloja

Tammikuun 2. päivästä 2023 alkaen Kouvolan Hansan ja Kotkan Karhulan rokotuspisteet ovat auki maanantaista torstaihin klo 8-16 ja perjantaisin klo 8-14. Korona- tai influenssarokotteen voi myös hakea ilman ajanvarausta maanantaista torstaihin klo 8-15.45 ja perjantaisin klo 8-13.45.

Kymenlaaksossa kaikki rokotuspisteet ovat tapaninpäivänä 26.12.2022 sekä loppiaisena 6.1.2023 suljettu.

Kaikkia niitä henkilöitä, joille korona- ja influenssarokotetta tarjotaan, kehotetaan käymään rokotuksessa pikimmiten. Lisätietoja influenssarokotuksista ja koronarokotuksista Kymenlaaksossa verkkosivuillamme.

Koronatartuntojen määrä laskussa Kymenlaaksossa, myös sairaalahoidon tarve vähentynyt

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 23.11.2022 klo 16:11

Koronatartuntojen määrä on selvässä laskussa Kymenlaaksossa. Viikolla 46 todettiin 471 uutta koronavirustartuntaa, luvussa ovat mukana ainoastaan terveydenhuollon koronatestein todetut tartunnat. Viikkotasolla tapausmäärät ovat pudonneet noin puoleen verrattuna syys-lokakuun vaihteeseen. Alkaneella viikolla tartuntojen määrä on edelleen laskussa. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on noin 40 prosenttia (39,7%), myös tämä luku on laskusuunnassa.

Sairaalahoidossa on 15 potilasta, joilla on koronavirustartunta. Sairaalahoidon tarve on vähentynyt selvästi kuukauden aikana. Marraskuun alussa vastaava sairaalahoidon luku oli noin 50 potilasta. Määrä oli koko koronaepidemia-ajan suurimpia. Potilaista suurin osa oli tuolloin perusterveydenhuollon osastolla ja suuri osa tartunnoista liittyi yhden osaston laajaan altistumiseen ja seulontatestein löydettyihin tapauksiin. Nyt vastaavia laajoja tapauksia ei sairaaloissa ole ollut.

Sairaalahoitoa tarvitsevat henkilöt, joilla on koronatartunta, ovat tällä hetkellä lähinnä iäkkäitä henkilöitä. Alle 60-vuotiaiden perusterveiden henkilöiden joutuminen sairaalahoitoon covid-taudin takia on erittäin harvinaista.

Kymsotessa jatketaan koronarokotuksia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti, tällä hetkellä ns. tehosterokotuksia ei olla laajentamassa uusille ryhmille.

Edelleen muistutetaan, että kaikkia 65 vuotta täyttäneitä, 18 vuotta täyttäneitä vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvia sekä 12 vuotta täyttäneitä voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä suositellaan ottamaan koronavirusrokotteelle tehosteannos kuluvan syksyn aikana.

– On tärkeää, että henkilöt, joille tehosteannosta suositellaan, ottavat rokotuksen. Rokotuksia on nyt helposti saatavilla ajanvarauksella tai ilman, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa painottaa.

Koronaviruksen lisäksi Kymenlaaksossa esiintyy myös muita infektiotauteja, liikkeellä on muun muassa RS-virusta. Influenssaa on todettu vasta muutamia yksittäisiä tapauksia, epidemia ei ole vielä käynnistynyt.

– Pikkujoulukautena on edelleen syytä muistaa, että sairaana ei sovi mennä juhliin, vaan hengitystietulehduksista pitää tervehtyä kotona. Käsi- ja muut perushygieniasäännöt pätevät edelleen, ja maskinkäytöllä voi suojata sekä itseään että lähimmäisiä ruuhkissa, Mäntymaa muistuttaa.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 21.12.2022.

Walk in -rokotuksia Kouvolan Elimäellä

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 18.11.2022 klo 15:05

Korona- ja influenssarokotteita annetaan Kouvolan Elimäellä keskiviikkona ja torstaina 23.-24.11.2022. Rokotuspaikkana toimii Elimäen entinen kunnantalo osoitteessa Vanhamaantie 17.

Kunnantalolle tullaan sisään pääovista, ja asiakkaat odottavat vuoroaan aulassa. Rokotushuone sijaitsee pääovilta vasemmalle. Rokotuksia annetaan klo 8-16, ja niissä on walk in –periaate, eli erillistä ajanvarausta ei ole.

Lisätietoa siitä, kenelle mitäkin koronarokoteannosta tarjotaan Kymsoten koronainfossa. Koronarokotteen tehosteannokset suositellaan ottamaan syystalvella yhdessä influenssarokotteen kanssa. Tietoa influenssarokotuksista ja siitä, kenelle maksuton influenssarokotus kuuluu Kymsoten verkkosivuilla.

Koronarokotteen tehosteannosten kohderyhmät pysyvät Kymenlaaksossa toistaiseksi ennallaan

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 11.11.2022 klo 14:14

Kymsote odottaa vielä tarkempia ohjeita koronarokotteen 4. annoksien laajentamisesta uusiin ikäryhmiin.

Valtioneuvoston koronaministerityöryhmä linjasi 9.11.2022, että jatkossa kunnat ja hyvinvointialueet voivat entistä itsenäisemmin päättää rokotusjärjestyksistään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei puolestaan toistaiseksi suosita koronarokotteiden tehosteannosten tarjoamista nykyisiä kohderyhmiä laajemmin.

– Jäämme odottamaan konkreettisempaa valtakunnallista ohjeistusta. Siihen asti rokotukset jatkuvat aivan kuten tähänkin asti, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Juuri nyt tärkeintä on keskittyä siihen, että nykyiset kohderyhmät eli vakavalle covid-taudille kaikista haavoittuvaisimmat henkilöt saavat kaikki heille suositellut rokotteet.

Kymsoten rokotuspisteillä on loka-marraskuun aikana käynyt runsaasti väkeä ottamassa sekä korona- että influenssarokotteita.

– Rokotuspisteillä on ollut kiitettävästi väkeä liikkeellä, Mäntymaa kertoo.

– Mikäli 4. koronarokoteannosten laajentamisesta nuorempiin ikäryhmiin tulisi lähiaikoina uusi suositus, käynnistyisivät nämä rokotukset Kymenlaaksossa aikaisintaan joulukuussa sitten, kun tarvittavat järjestelyt on saatu tehtyä.

Tällä hetkellä 4. koronarokoteannosta tarjotaan kaikille 60 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille sekä vakavasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Kaikille 65 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille ja vakavasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille tarjotaan myös koronarokotteen syystalven tehosteannosta.

Koronarokotteen tehosteannokset suositellaan ottamaan syystalvella yhdessä influenssarokotteen kanssa. Tietoa influenssarokotuksista Kymsoten verkkosivuilla.

Koronavirusta Kymenlaaksossa edelleen runsaasti, mutta tilanne rauhoittumassa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 02.11.2022 klo 13:39

Sairaalahoidossa on poikkeuksellisen suuri määrä eli noin viisikymmentä potilasta, joilla on koronavirustartunta.

Kymenlaaksossa on lokakuussa esiintynyt runsaasti koronavirustartuntoja. Tartuntamäärät olivat korkeimmillaan lokakuun puolivälissä: viikolla 41 terveydenhuollon testeissä todettiin 902 uutta koronavirustartuntaa. Tämän jälkeen uusien tapausten määrä on laskenut kolmatta viikkoa: viikolla 43 todettiin 759 uutta koronavirustartuntaa. Todelliset koronatartuntamäärät ovat näitä suuremmat, sillä vain osa käy enää terveydenhuollon virallisissa koronatesteissä.

Positiivisten näytteiden osuus otetuista näytteistä on 45,8 %. Luku kertoo siitä, että tartuntoja on paljon, mutta luku on laskussa ollen aiemmin jopa 50 %.   

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 51 potilasta, joilla on koronavirustartunta. Määrällisesti luku on koronaepidemia-ajan suurimpia. Potilaista suurin osa eli noin 40 on hoidossa perusterveydenhuollon osastolla. Perusterveydenhuollon potilasmäärästä lähes puolet liittyy yhden osaston laajaan altistumiseen ja seulontatestein löydettyihin tapauksiin. Perusterveydenhuollon potilaat ovat pääasiassa hyvin iäkkäitä henkilöitä. Taudinkuva iäkkäillä sairaalahoidon potilailla on tyypillisesti yleiskunnon heikkeneminen ilman erittäin vaikeita infektio-oireita kuten hengenahdistusta. Yleisesti covid-tautia sairastavien potilaiden tehohoidon tarve on vähentynyt huomattavasti ja hoitojaksot ovat lyhentyneet.

Koska koronavirustartuntoja on alueella edelleen runsaasti, kymenlaaksolaisia muistutetaan maskin käytöstä. Maskia kannattaa edelleen käyttää erityisesti ruuhkaisissa paikoissa ja joukkoliikennevälineissä. Samoin tulee huomioida, että sosiaali- että terveyspalvelujen toimipisteissä on maskisuositus. Maskin käyttö sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia antavat suojaa koronaviruksen lisäksi myös muilta tartuntataudeilta kuten flunssalta ja influenssalta.

Kymenlaaksolaisia kehotetaan huolehtimaan rokotussuojasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti kaikkia 65 vuotta täyttäneitä, 18 vuotta täyttäneitä vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvia sekä 12 vuotta täyttäneitä voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä suositellaan ottamaan koronavirusrokotteelle tehosteannos syystalven aikana. Tietoa koronarokotuksista: https://korona.kymsote.fi/koronarokotukset/

Koronarokotusten lisäksi on tärkeä muistaa influenssarokotus. Tietoa influenssarokotuksista täältä: https://www.kymsote.fi/fi/influenssarokotukset-kymenlaaksossa-2022

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 23.11.2022.

Koronarokotteen loppuvuoden tehosteannoksia tarjotaan Kymenlaaksossa portaittain eri ikäryhmille lokakuusta alkaen

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 30.09.2022 klo 12:31

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti kaikkia 65 vuotta täyttäneitä, 18 vuotta täyttäneitä vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvia sekä 12 vuotta täyttäneitä voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä suositellaan ottamaan koronavirusrokotteelle tehosteannos kuluvan syksyn aikana.

Kymenlaaksossa kaikki 18 vuotta täyttäneet riskiryhmiin kuuluvat sekä 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt voivat varata ajan tehosteannokselle tai vaihtoehtoisesti ottaa rokotteen walk in -rokotusten aukioloaikoina 3.10.2022 alkaen.

Ikäperusteisia tehosteannoksia tarjotaan Kymenlaaksossa portaittain seuraavassa järjestyksessä:

 • 80 vuotta täyttäneet 3.10.2022 alkaen
 • 75 vuotta täyttäneet 10.10.2022 alkaen
 • 70 vuotta täyttäneet 17.10.2022 alkaen
 • 65 vuotta täyttäneet 24.10.2022 alkaen

Päivämäärä tarkoittaa sitä ajankohtaa, jona vuorossa oleva ikäryhmä voi varata ajan uudelle tehosteannokselle tai ottaa sen walk in -rokotuksissa. Jotta tehosteannoksen voi ottaa, tulee edellisestä koronarokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista olla kulunut vähintään 3 kuukautta. Mikäli henkilö kuuluu aiemmin mainittuihin uuden suosituksen kohderyhmiin, ei ole enää merkitystä, kuinka monta koronarokoteannosta tämä on aikaisemmin saanut.

Kymsote on saanut käyttöön niin kutsuttuja varianttirokotevalmisteita. Variantteja varten räätälöityjä rokotevalmisteita voidaan antaa tehosteena eli 3. rokoteannoksena ja sen jälkeen. 1. ja 2. rokoteannokset annetaan edelleen sekä Pfizerin että Modernan perusvalmisteilla.

Ohjeet ajanvaraukseen ja tietoa walk in -koronarokotuksista Kymenlaaksossa voi lukea verkossa. Kouvolassa koronarokotuksia on lokakuussa saatavilla ajanvarauksella Hansan rokotuspisteen lisäksi myös Keltakankaan terveysasemalla.